Realismo

Literatura Realista (Rusa, Catalana, Castellana, Francesa i Anglesa)

 • Period: to

  Stendhal

  Stendhal és un dels primers autors que reflexiona sobre el realisme al mateix temps que publica les obres
  cabdals en francès dins aquest estil. La seva novel·la El roig i el negre se centra en l'intent d'ascens social
  d'un jove provincià (un arquetip recurrent des d'aleshores) i com descobreix la corrupció moral del seu
  entorn, on les relacions personals serveixen per situar-se i no en elles mateixes.
 • Period: to

  Honoré de Balzac

  Honoré de Balzac intenta explícitament reflectir tota la societat en la seva Comèdia Humana, dins la
  qual El pare Goriot és una de les novel·les de més èxit, a través de personatges recurrents i una àmplia
  producció que reflecteix diferents oficis i escenaris rellevants de l'època. Aquesta pretensió de retrat total
  serà imitada per diversos autors del segle XIX.
 • Period: to

  Charles Dickens

  Charles John Huffam Dickens va ser un escriptor i novel·lista anglès, un dels més reconeguts de la literatura universal, i el més excel·lent de l'era victoriana. I la seva obra més important és Oliver twist.
 • Period: to

  Fiódor Dostoievski

  Fiódor Dostoievski va ser uns dels principals escritors en el realisme i la literatura de la Rusia Zarista. Va escriure 16 nove.les entre elles podem destacar Crim i càstig.
 • Period: to

  Gustave Flaubert

  Gustave Flaubert va crear amb Madame Bovary un dels personatges més recordats. La protagonista cau en
  desgràcia justament per creure en els ideals del romanticisme, el moviment que calia superar, ja que busca
  un amor que no existeix i encadena amants. El matrimoni és vist com una institució asfixiant, que res té a
  veure amb el sentiment i on la dona sol ser una víctima, un tema sobre el qual ja s'havia començat a
  reflexionar al segle XVIII però que assoleix ara una gran presència a la literatura
 • Period: to

  Lev Tolstoi

  Va ser un novel·lista rus, considerat un dels escriptors més importants de la literatura mundial. Les seves dues obres més famoses, Guerra i pau i Anna Karènina, estan considerades com la cúspide del realisme rus, al costat d'obres de Fiódor Dostoievski.
 • El Roig I El Negre

  El Roig I El Negre
  Julien Sorel es el tercer hijo del viejo aserrador Sorel, quien desprecia las cosas intelectuales, y por lo tanto a Julien, que revela dotes muy altas para los estudios. A diferencia de sus hermanos, el niño no está hecho para el trabajo pesado, y su curiosidad lo lleva a obtener instrucción por todos los medios posibles (lo que su padre Sorel llama perder el tiempo). El muchacho recita de memoria el Nuevo Testamento en latín, gozando de la protección del cura del pueblo, Chélan.
 • El pare Goriot

  El pare Goriot
  El pare Goriot (en francès, Le père Goriot) és una novel·la realista d'Honoré de Balzac escrita l'any 1835 i que forma part de les escenes de la vida privada de Comèdia Humana. L'obra presenta ja indicis de materialisme històric. Ocorre a Montmartre, a París, a l'època contemporània de Balzac. Aquesta novel·la estableix les bases del conjunt de Comèdia Humana, una construcció literària formada per diferents volums lligats entre ells per clucades d'ull, passarel·les i altres recursos.
 • Oliver twist

  Oliver twist
  Oliver és un nen orfe que passa els seus primers anys a l'orfenat de la senyora Mann. Igual que la resta de nens a l'orfenat, Oliver sofreix fam contínuament. Els nens decideixen llavors jugar a qui d'ells demanarà més menjar i Oliver resulta ser l'escollit. En el sopar d'aquesta nit, després de la seva ració normal, es dirigeix ​​al director de l'orfenat i li demana més menjar.
 • Period: to

  Josep Pin i Soler

  Josep Pin y Soler fue un prosista, traductor y dramaturgo español. Su obra más conocida es La família dels Garrigas.
 • Period: to

  Benito Pérez Galdós

  Benito Pérez Galdós ​ fue un novelista, dramaturgo, cronista y político español.​ Se le considera uno de los mejores representantes de la novela realista del siglo xix.
 • Period: to

  Àngel Guimerà

  Ángel Guimerá y Jorge​ fue un escritor, poeta y dramaturgo español, uno de los máximos exponentes de la Renaixença o «resurgimiento» de las letras catalanas a finales del siglo XIX. En su extensa obra unió una apariencia romántica con los elementos principales del realismo.
 • Period: to

  Dolors Monserdà

  Dolors Monserdà i Vidal ​ fue una escritora, poetisa, narradora, dramaturga, ensayista y articulista española. Fue la primera mujer en presidir unos Juegos Florales, en 1909. Destacó por su compromiso en defensa de la situación de las mujeres.
 • Period: to

  Narcís Oller

  Narcís Oller y Moragas fue un escritor y abogado español, que cultivó el realismo y el naturalismo para luego adaptarse al modernismo de la época. Escribió la mayor parte de su obra en catalán
 • Period: to

  Leopoldo Alas

  Leopoldo García-Alas y Ureña, apodado Clarín, fue un escritor y jurista español. Catedrático primero en la Universidad de Zaragoza y más tarde en la de Oviedo, se desempeñó como crítico literario en la prensa periódica de la época, desde donde atacó con punzantes artículos a muchos literatos contemporáneos.
 • Period: to

  Marià Vayreda

  Marian Vayreda y Villa, ​ actualmente conocido en catalán como Marià Vayreda fue un escritor español. Nació en el seno de una familia de la nobleza rural, ideológicamente carlista, hermano de Joaquín Vayreda, pintor y Estanislao Vayreda, botánico.
 • Madame Bovary

  Madame Bovary
  Emma ha estat anomenada "Quixot femení" perquè són les lectures les que la fan embogir i buscar una vida inexistent, molt millor que la que té en realitat amb el seu marit Charles. Ella voldria viure les aventures de les novel·les del romanticisme. Per això busca diversos amants i va gastant la fortuna del seu espòs, anhelant el luxe que embolcalla les seves heroïnes.
 • Period: to

  Anton Txékhov

  Anton Pàvlovitx Txékhov, va ser un metge, escriptor i dramaturg rus. Enquadrable en el corrent més psicològica del realisme i el naturalisme, va ser un mestre del relat curt, sent considerat com un dels més importants escriptors d'aquest gènere en la història de la literatura. Una de les seves més importants obres va ser L'oncle Vània.
 • Crim i càstig

  Crim i càstig
  El protagonista, Raskòlnikov, és un jove estudiant empobrit que, després de nombrosos dubtes, assassina a una vella prestadora per aconseguir capital amb què redreçar la seva carrera i evitar el matrimoni de la seva germana per diners. Però l'acció el fa caure en una malaltia nerviosa, durant la qual es pregunta pels autèntics motius d'haver matat.
 • Guerra i Pau

  Guerra i Pau
  La novel.la tracta de quatre familes durant l'invasió per part de les forces de Napoleó Bonaparte a l'imperi Rus (1812-1814).
 • Anna Kareina

  Anna Kareina
  Al començament de la primera part, el príncep Stepan Arkádievich Oblonsky ( "Stiva"), personatge principal i alt funcionari que ha estat infidel a la seva dona Darya Aleksándrovna ( "Dolly"), crida a la seva germana, Anna Karénina, que resideix a Sant Petersburg, perquè convenci Dolly que no l'abandoni.
 • La Regenta

  La Regenta
  En una ciudad de provincias, Vetusta, vive Ana Ozores, de familia noble venida a menos, casada con don Víctor Quintanar, regente de la Audiencia, del cual le viene el apelativo de "la Regenta". Ana se casó con don Víctor en un matrimonio de conveniencia. Bastante más joven que su marido, al que le une más un sentimiento de amistad y agradecimiento que de amor conyugal, su vida transcurre entre la soledad y el aburrimiento.
 • L'Escanyapobres

  L'Escanyapobres
  L'Escanyapobres​ —publicada originalmente como L'Escanyapobres. Estudi d'una passió, aunque en ediciones posteriores el autor le quitó el subtítulo— es una novela del escritor español Narcís Oller.
 • Fortunata y Jacinta

   Fortunata y Jacinta
  Galdós en seis meses, de enero a junio de 1887.2​ Marco y personajes
  Más de un centenar de personajes secundarios con un perfil psicológico bien dibujado, dentro de un conjunto coral que se acerca al millar de tipos,12​ forman 'la comedia humana' que Galdós, como Balzac y Dickens habían hecho años antes, hará girar en torno a un gran tiovivo alimentado por las emociones y los actos de los dos personajes protagonistas que "se odian y se aman al mismo tiempo",13​ Fortunata, la mujer del pueblo.
 • La família dels Garrigas (1888)

  En el «Mas del Molino Viejo», cerca de Tarragona, vive Ramon Garriga con su hermana, su ahijado Narcis y sus hijos Ramon, futuro heredero, Jaume y Mercé. Su linaje se remonta al reinado de Felipe IV y las sucesivas generaciones han participado en todas las guerras y pelotones. Según costumbre, Jaume, el hijo segundo, es destinado al sacerdocio, el mismo que Narcís.
 • Terra Baixa

  Terra Baixa
  Tierra baja es una obra teatral del dramaturgo y poeta Ángel Guimerá, y una de las más populares. Este drama es una de las obras más representadas y traducidas de la lengua catalana, ​ convirtiéndose en todo un clásico del repertorio catalán.​
 • L'oncle Vània.

  L'oncle Vània.
  L'acció té lloc en la hisenda que va aportar al matrimoni la primera dona de Serebriakov. En ella resideixen la seva filla, Sonia, l'oncle Vania, Teleguin (amic de la família), Maria (mare de Vania), la cançó de bressol Marina i un mosso. Acabaven d'arribar a residir en ella els esposos terratinents: el professor Serebriàkov i la bella Elena, la seva segona esposa amb qui Sonia mai va tenir bona relació. En la hisenda portaven una vida de camp tranquil·la i plena de dur treball.
 • La punyalada (1904)

  La punyalada (1904)
  El libro empieza con la recuperación de las memorias de un monje llamado Albert, que escribió su biografía en un diario. Lo que sigue es la historia del monje en su juventud. La novela se ubica en Sant Aniol, un pueblo muy pequeño de La Garrocha, alrededor de 1900. El joven Albert crece al lado de Esparver, un joven fuerte y de carácter rudo y grosero.
 • La fabricanta (1904)

  La fabricanta (1904)
  Aquesta és la narració novel.lada de la vida d'un gran empresari tèxtil passat a rendista, i la d'un petrit treballador d'una fàbrica de vels de seda i la seva dona, esdevinguts rics propietaris industrials, a la Barcelona desl anys seixanta i setanta del segle XIX.