Embeddedimage

Línia del temps Edat Moderna AVP_Outsiders

 • 1453

  Caiguda de Constantinoble

  Caiguda de Constantinoble
  Caiguda de Constantinoble sota els poders dels turcs, fi de l’edat mitjana. Els turcs van augmentar 5 vegades el preu d’aquesta ruta comercial, els països d’Europa han de buscar noves rutes si no estan disposats a pagar aquest preu.
 • 1492

  Descobriment d’Amèrica

  Descobriment d’Amèrica
  Cristòfol Colon surt del port de palos amb dues caravel·les i una nau. El 12 d’octubre arriba a Sant Salvador, Amèrica encara que ell creu que ha trobat una nova ruta a les índies.
 • 1498

  Ruta Africana cap a l’India

  Ruta Africana cap a l’India
  El primer país a cercar noves rutes de comerç va ser Portugal, ja que tenia poques terres de conreu (fèrtils) i vivien del comerç. Bartolomé Díaz va descobrir el “Cabo de Buena Esperanza” i s’adonen de la magnitut del continent Africà. Després, Vasco de Gama segueix la ruta de Bartlomé, arribant doncs a les índies.
 • 1517

  Aparició de Martí Luter

  Aparició de Martí Luter
  A inicis del s. XVI a Alemanya apareix Martí Luter. Publica les 95 tesis on proposa una reforma religiosa. El papa rebutja la proposta i els anomena Protestants.
 • Guerra dels 30 anys.

  Guerra dels 30 anys.
  Era una guerra política amb l’excusa de ser una guerra religiosa. Els països de N. Europa utilitzen la unitat de ser protestants per lluitar contra els catòlics del Sud.
  Hi havia dos bàndols:
  Països del Nord d’Europa + Anglaterra + França, protestants.
  Països del Sud, Àustria i Espanya, catòliques.
  Els països del sud tenen un molt bon exèrcit, però van guanyar els països del nord.
 • Tropes franceses a la frontera de la Corona d'Aragó

  L’exèrcit francès s’incorpora al costat de la frontera de França per amenaçar a la corona d’Aragó i la corona de Castellà de què en un moment o un altre els atacaran (al final no ataquen). Felip IV i el Comte Duque d’Olivares envien 10000 soldats i els han de mantenir a les masies de Catalunya = abusos.
 • Mor un Segador

  Mor un Segador
  Segadors marxen de casa per anar a segar blat. Uns soldats de la monarquia espanyola maten a un segador, aquesta és la causa del Corpus de Sang.
 • Corpus de Sang (Revolta dels segadors)

  Corpus de Sang (Revolta dels segadors)
  Els Segadors estan farts dels soldats de la corona de Castellà i amb la mort d’un segador. Entran a Bcn i es revelen, maten a molts soldats i al representant del rei. Corpus de sang.
 • Pau Claris i Pacte de Ceret.

  Pau Claris i Pacte de Ceret.
  Generalitat (president Pau Claris) pren una decisió:
  Trenca amb la resta del territori. Proclama la 1a república Catalana.
  Protecció de França en el Pacte de Ceret.
  Soldats francesos a les masies catalanes per afeblir a la corona de Castellà.
 • Pau de westfalia

  Pau de westfalia
  Països del nord guanyen.
  - “Espanya” surt molt afectada:
  - Perd els p. Baixos (perden molts impostos perquè P. Baixos tenien molt comerç)
  - Portugal també es fa independent.
  - Gran pèrdua econòmica, territorial i de prestigi internacional.
  - França surt reforçada perquè els seus rivals perden territoris i diners. (França no firma la Pau)
 • Tractat dels Pirineus

  Tractat dels Pirineus
  Pau en el conflicte d’“Espanya” i França, espanya surt perden, i Catalunya del Nord passen a França (Rosselló, Perpinyà...) es veu afeblida econòmicament, obligació del francès a Cat. nord.
 • Mor Carles II

  Mor Carles II
  Carles II Habsburg mor sense descendència per malformacions (els sues pares van ser cosins)
 • Felip V és nomenat rei d'Espanya.

  Felip V és nomenat rei d'Espanya.
  Carles II abans de morir va signar un document legal que deia que el successor de la corona seria Felip V de Borbó. Felip de borbó (net de Carles II) és nomenat rei d’Espanya, jura respectar els costums espanyols, per tant, és acceptat. La resta d’Europa té por a la possible unió d’Espanya i França.
 • Corona d’Aragó s’uneix a G.Bretaña

  Corona d’Aragó s’uneix a G.Bretaña
  La C. Aragonesa s’uneix a Portugal, Holanda, I. Austríac i Gran Bretanya. Firmen el pacte de Gènova on Gran Bretanya garantiria la confiança de Carles III encara que els aliats perdessin la guerra o altres esdeveniments. L’Arxiduc Carles marxarà a viure a Barcelona amb la seva família.
 • Batalla d’Almansa

  Batalla d’Almansa
  Els Borbons conquereixen tota Aragó, València i mitja Catalunya en la Batalla d’Almansa, una batalla decisiva pels dos bàndols.
 • Mort l’Emperador d’Àustria

  Mort l’Emperador d’Àustria
  El germà de l’arxiduc Carles, l’emperador d’Àustria mor. L’Arxiduc ha de tornar a Àustria per substituir a l’emperador i així trencant el pacte Gènova. Catalunya és traïda per segon cop.
 • Tractat d’Utrecht

  Tractat d’Utrecht
  Signen la pau = Tractat d’Utrecht. Les condicions d’aquest tractat son que Felip V serà el rei d’Espanya, però mai s’unirà a França i Felip V demana que la qüestió catalana l’ha de gestionar ell, ningú pot intervenir.
 • Barcelona decideix resistir.

  Barcelona decideix seguir resistint durant el 1713 per poder arribar a un acord que li permeti mantenir alguns privilegis.
 • Derrota Barcelona

  Derrota Barcelona
  Després d’un any lluita’n, Felip V proposa la pau a Barcelona, però decideixen seguir resistint. Aquesta decisió els suposa la derrota la mateixa setmana, l’11 de setembre de 1714 a mans de Felip V. Cardona va resistir quatre mesos més, però va acabar rendint-se. Des d’aquesta derrota ja es pot parlar d’Espanya com a tal i no de la unió de la corona de Castella i Aragó.
 • Decret de Nova Planta

  Decret de Nova Planta
  Felip V imposa el Decret de Nova Planta a tota Espanya, mateixes lleis, mateix rei, mateixa llengua en tot el país, és a dir prohibició del català. També prohibició d’institucions catalanes (generalitat).