Origen de la tierra

LA FORMACIÓ DE LA TERRA

 • 50,000 BCE

  FA 5 MIL MILIONS D' ANYS

  BIG BANG (formació del sol)
 • 46,000 BCE

  LA FORMACIÓ DE LA TERRA

  LA FORMACIÓ DE LA TERRA
  Fa 4600 milions d'anys, no existia res, tot va començar quan diversos fragments de pols i roques. Durant milions d'anys, la gravetat va començar a unir aquestes roques, d'aquesta unió neix una enorme bola de pedra amb la forma de circumferència que coneixem del nostre planeta: la Terra. Quan es va formar la terra, era una bola ardent de lava (1200 graus) on no hi havia aire, solament hi havia diòxid de carboni, nitrogen i vapor d'aigua.
 • Period: 46,000 BCE to 5700 BCE

  PRECAMBRIA

  Del 4600 Ma fins als 570 Ma.
 • 45,000 BCE

  LA FORMACIÓ DE LA LLUNA

  LA FORMACIÓ DE LA LLUNA
  El planeta Teya xoca amb la Terra, la gravetat de l'intrús deforma la superfície de la terra, l'ona expansiva de la col·lisió s'alça per tot el planeta, com si tots dos planetes es tornessin líquids, i bilions de tones de runa s'escampen per l'espai, però al llarg de mil anys la gravetat opera la seva màgia i la runa es
  transformen en un anell de pols vermella calenta en roca que envolta la terra, a partir d'l'anell i es forma una bola de més de 3000 km, s'ha format la nostra Lluna.
 • Period: 45,000 BCE to 25,000 BCE

  ARQUEÀ

  Del 4500 Ma fins als 2500 Ma.
 • 39,000 BCE

  LA PRIMERA PLUJA DE METEORITS

  LA PRIMERA PLUJA DE METEORITS
  Fa 3900 milions d' anys, es va produir una gran pluja de meteorits provinents de les restes de la formació de el sistema solar. Aquests meteorits, portaven al seu interior petits cristalls amb aigua. Durant 20 MA anys, gràcies a l'arribada milions de meteorits,es va poder acumular en la superfície de la Terra prou per a poder albergar aigua en estat líquid.Temps després es van formar grans oceans que van cobrir tota la superfície de la Terra.
 • 39,000 BCE

  EL ALLUNYAMENT DE LA LLUNA

  EL ALLUNYAMENT DE LA LLUNA
  Després milers d'anys d'acumulació d'aigua es van formar definitivament els oceans, però aquests són molt perillosos,produeix una "Mega Tempesta" que provoca vents molt forts, agitada per la ràpida rotació de la planeta la lluna està tan a prop de la terra que la seva gravetat, crea enormes marees i ones que recorren la
  superfície del planeta, però amb el temps la lluna s'allunya, les aigües es calmen i el planeta alenteix la seva rotació.
  .
 • 38,000 BCE

  LES PRIMERES ILLES VOLCÀNIQUES I CONTINENTS

  LES PRIMERES ILLES VOLCÀNIQUES I CONTINENTS
  700 milions d'anys després de la creació de la planeta, la Terra es troba completament coberta d'aigua,però no és només aigua hi ha alguna cosa més aquí sota petites illes que semblen haver sorgit del no-res fins a que roques foses irrompen a través de l'escorça i s'alcen sobre l'oceà amb el temps la renta es refreda i formauna illa volcànica, així es van formar les illes en el futur s'uniran per configurar els primers continents.L'atmosfera és tòxica i la temperatura sufocant.
 • 38,000 BCE

  LA SEGONA PLUJA DE METEORITS

  LA SEGONA PLUJA DE METEORITS
  Milers d'anys després es torna a produir una pluja de meteorits,però aquesta és la seva fase més forta a mesura que els meteorits cauen a l'aigua i es van dissolent que deixen anar minerals: sals, minerals, carboni i proteïnes, el que va fer que l'oceà s'omplís dels seus components.
 • 38,000 BCE

  ELS PRIMERS BACTERIS UNICEL·LULARS

  ELS PRIMERS BACTERIS UNICEL·LULARS
  En el fons oceànics, n' hi ha xemeneies submarines, les quals expulsen un estrany líquid calent, resultant de la barreja de l'aigua amb les sals minerals que han portat els meteorits, que s'ha filtrat a l'interior de l'escorça terrestre, i ha sortit, donant lloc a aquest líquid en el qual es va poder generar vida per primera vegada a la Terra, en forma de petits microorganismes unicel·lulars. Des d'aquest moment no es torna a produir cap canvi en la Terra durant 100 MA d'anys.
 • 35,000 BCE

  L'ARRIBADA DE L'OXIGEN (ESTROMATÒLITS)

  L'ARRIBADA DE L'OXIGEN (ESTROMATÒLITS)
  Fa 3500 milions d'anys, la Terra va disminuir considerablement de nivell fins a ser aigües poc profundes, roques o plantes semblen créixer de el llit marí,cadascuna és una muntanya de bacteris vius, estromatòlits. Aquests bacteris transformen la llum del sol a aliment, la fotosíntesi, fa servir l'energia lumínica per convertir dióxid de carboni i aigua en glucosa.Amb l'arribada de l'oxigen, el ferro es va barrejar, creant un material anomenat '' roques ferrosos ''.
 • Period: 25,000 BCE to 5700 BCE

  PROTEROZOIC

  Del 2500 Ma fins als 570 Ma.
 • 20,000 BCE

  L' ARRIBADA DE L' OXIGEN PT.2

  L' ARRIBADA DE L' OXIGEN PT.2
  Fa 2000 milions d' anys, els nivells d'oxigen continuen pujant i a mesura que el planeta va rotant més lent els dies es fan més llargs ara duren al menys 16 hores, estem descobrint que formar un planeta porta molt de temps.
 • 15,000 BCE

  EL PRIMER CONTINENT: RODINIA

  EL PRIMER CONTINENT: RODINIA
  Fa 1500 milions d'anys, les plaques tectòniques es van activar a causa dels moviments de l'magma, la qual cosa va generar que les illes volcàniques s'unissin, formant el primer continent: Rodinia. Encara que va trigar aproximadament 400 milions d'anys en acabar de formar-se,no havia formes de vida que habités aquesta nova superfície. I va haver de passar molts anys perquè haguessin formes de vides complexes en aquest nou territori.
 • 7500 BCE

  LA TEORIA DE LA TERRA: "BOLA DE NEU"

  LA TEORIA DE LA TERRA: "BOLA DE NEU"
  L'escorça terrestre es divideix per la calor del nucli, iel continent es divideix en 2. És el període més intens de l'edat de gel,després que l'activitat volcànica cessés, la temperatura va baixar sobtadament als - 50 graus. Això, al seu torn, va provocar que el planeta sencer quedés completament congelat. Els volcans no poden absorbir el diòxid de carboni, aquest es va filtrar cap a la superfície cobrint al seu pas el planeta sencer de cendres i fum.
 • 6000 BCE

  EL DESGEL DE LA TERRA

  EL DESGEL DE LA TERRA
  600 milions d'anys enrere. Els volcans que van ser sepultats sota el gel, no produïen suficient diòxid de carboni com per sortir al superficie. 15 milions d'anys després, s'alliberen grans quantitats de diòxid de carboni, provocant que pugin les temperatures, i així trencant el gel, fent que els volcans sortissin a la superfície, i provocant l'alliberament d'enormes quantitats d'oxigen.
 • Period: 5700 BCE to 5000 BCE

  CAMBRIÀ

  Del 570 Ma fins als 500 Ma.
 • Period: 5700 BCE to 2250 BCE

  PALEOZOIC

  Del 570 Ma fins als 225 Ma.
 • 5400 BCE

  L'EXPLOSIÓ CAMBRIANA

  L'EXPLOSIÓ CAMBRIANA
  Fa 540 milions d'anys, els bacteris primitius han evolucionat en l' interior dels oceans, com plantes, els wiwaxias, cucs, esponges, trilobits, anomalokaris, picayas ( 1r criatura amb espina dorsal); convertint-se en organismes complexos multicel·lulars que s'alimenten de substàncies orgàniques. De volta, n'hi ha vida als oceans.En aquesta etapa, entrem en el període més dinàmic de la història, l' explosió CAMBRIANA.
 • Period: 5000 BCE to 4400 BCE

  ORDOVICIÀ

  Del 550 Ma fins als 440 Ma.
 • 4600 BCE

  UN NOU CONTINENT: GONDWANA I LA CAPA D' OZÓ

  UN NOU CONTINENT: GONDWANA I LA CAPA D' OZÓ
  Fa 460 Ma, la calor del nucli surt expulsat cap a la superfície on les plaques es mouen, formant un nou supercontinent anomenat Gondwana, on apareixen una sèrie d'algues, que són l'únic ésser viu que es troba sobre la superfície, a causa de la radiació solar que no deixa vida al planeta. Durant 120 anys, aquesta radiació solar va reaccionar amb oxigen per formar ozó. Aquest ozó roman al voltant de la terra, formant una gran capa per protegir-lo de la radiació, fent possible la vida.
 • Period: 4400 BCE to 4000 BCE

  SILURIÀ

  Del 440 Ma fins als 400 Ma.
 • Period: 4000 BCE to 3500 BCE

  DEVONIÀ

  Del 400 Ma fins 350 Ma.
 • 3750 BCE

  LA NOVA VIDA TERRESTRE

  LA NOVA VIDA TERRESTRE
  Fa 375 MA, després de la formació de la capa d'ozó, es va desenvolupar la vida. Van aparèixer fragments musgosos es van convertir en les primeres plantes terrestres i en expulsar més oxigen, que s' eleva ràpidament. El primer peix Tiktaalik, va ser capaç d'adaptar-se de l'aigua a la terra, allargant el seu coll que permeten incorporar-se i modificant les seves aletes com potes, i així evolucionant.
 • 3600 BCE

  NOUS ÉSSERS VIUS EN LA SUPERFÍCIE TERRESTRE

  NOUS ÉSSERS VIUS EN LA SUPERFÍCIE TERRESTRE
  Els vertebrats quadrupedes evolucionen d' una criatura, com mamífers, amfibis, rèptils, i insectes. A més aquests éssers vius desenvolupen un nou tipus de reproducció mitjançant la modificació dels seus ou perquè no es necessari que es trobin en l'aigua on corren un gran perill. Abans les plantes es reproduïen per espores, que necessiten molta aigua, ara es reprodueixen per llavors, que poden viure lluny de l'aigua durant molt temps.
 • Period: 3500 BCE to 2700 BCE

  CARBONÍFER

  Del 350 Ma fins als 270 Ma.
 • 2500 BCE

  L' EXTINCIÓ DELS REPTILS: PERMIÀ

  L' EXTINCIÓ DELS REPTILS: PERMIÀ
  Fa 250 ma, els petits rèptils que van viure en el passat van evolucionar fins convertir-se en grans animals com els Scutosaurus o el gorgonopsido. Va arribar l' etapa PERMIÀ, en la qual va veure una gran erupció volcànica que va extingir tot els animals de la Terra. L' atmosfera s'omple de diòxid de sofre, a causa d'això quan plou el gas es transforma en àcid sulfúric i crema tota la superfície, però encara hi ha algues rosàcies que segueixen vivint en els mars i oceans.
 • Period: 2250 BCE to 650 BCE

  PERMIÀ

  Del 225 Ma fins als 65 Ma.
 • Period: 2250 BCE to 640 BCE

  MESOZOIC

  Del 225 Ma fins als 64 Ma.
 • Period: 2250 BCE to 1900 BCE

  TRIÀSIC

  Del 225 Ma fins 190 Ma.
 • 2000 BCE

  PANGEA I ELS DINOSAURES

  PANGEA I ELS DINOSAURES
  Fa 200 Ma, PANGEA va ser creat , el nou continent, on es va formar de nou vida donant lloc a l'evolució dels petits rèptils fins a convertir-se en grans animals, anomenats dinosaures, com Diplodocus o el Dilophosaurus, que van repoblar la Terra.
 • 1900 BCE

  PANGEA ES FRAGMENTA I EL PETROLI

  PANGEA ES FRAGMENTA I EL PETROLI
  10m.a. més després Pangea es fragmenta provocant la separació dels continents donat lloc a l'oceà atlàntic. Aquesta fragmentació crea una gran dorsal que separa a Europa de América fins ara. A partir d'això es van crear dinosaures en els ocenas com ictiosaurios, els plesiosaurios i els mosasaurios. El petroli arriba per mitjà dels peixos i plàncton morts.
 • Period: 1900 BCE to 1350 BCE

  JURÀSSIC

  Del 190 Ma fins als 135 Ma.
 • Period: 1350 BCE to 650 BCE

  CRETACI

  Del 135 Ma fins als 65 Ma.
 • 650 BCE

  L' EXTINCIÓ DELS DINOSAURES

  L' EXTINCIÓ DELS DINOSAURES
  Fa 65 Ma, hi ha mamífers. L'asteroide entra al planeta a una velocitat extremadament ràpid i fort, que es desintegra a al moment. Aquest xoca amb la Terra destruint tot al seu pas, generant pluges de roques, terratrèmols i tsunamis que cobreixen les costes. Mesos després el fum i cendres bloquegen els raigs de sol. Els dinosaures s'extingeixen i sobreviuen els mamífers (rosegadors subterranis).
 • Period: 650 BCE to 1 CE

  CENOZOIC

  Del 65 Ma fins als 1.5 Ma.
 • 470 BCE

  L' APARICIÓ DEL PRIMER PRIMAT I ELS MONTES DE HIMALAYA

  L' APARICIÓ DEL PRIMER PRIMAT I ELS MONTES DE HIMALAYA
  Fa 47 ma, en aquest període apareixenmamífers que podria ser el nostre avantpassat "Darwinius masillae". A partir d'aquest, es desenvoluparan totes les espècies de micos i, els nostres avantpassats mamífers evolucionen, fina arribar a nosaltres. L' atmosfera comença a semblar-se a la nostra actualment, la qual mesurava 24°C, i el dia dura una mica menys de 24 hores. Les plaques de la Terra és mouen i s' uneixen, i una enorme serralada s'alça , els MONTES DE HIMALAYA.
 • 200 BCE

  EL NOSTRE PLANETA

  EL NOSTRE PLANETA
  Fa 20 milions d'anys, a partir d'aquest període, els continents comencen a moure per l' acció de les plaques tectòniques, fins que, es col·loquen tal i com els coneixem actualment, amb totes les serralades i relleus.
 • 40 BCE

  EL PRIMER SIMI

  EL PRIMER SIMI
  Fa 4 ma, es produeix la formació de la vall de l'rift de l'Àfrica, on a causa de l'escassetat d'humitat i la vegetació, es converteix en una àrida sabana, on apareix el primer simi, per a poder adaptar-se, es veu obligat a caminar sobre dos peus, aixeca els colzes i deixar de viure sobre els arbres per poder trobar aliment. Aquests primats rebran el nom d'homínids que seguiran evolucionant i poblant la Terra.
 • 1 CE

  L' HOMO ERECTUS

  L' HOMO ERECTUS
  Fa 1'5 mil milions d' anys, comença la raça humana, amb l'homo erectus, el primer en fabricar eines.
 • 70

  HOMO SAPIENS

  HOMO SAPIENS
  Fa 70 mil anys, el clima canvia i el nivell de l' aigua descendeix. El mar vermell és redueix, així que l' home pot creuar i sortir de l' Àfrica: l' HOMO SAPIENS, que s' estén per tot Àsia i Europa.
 • 200

  L' ETAPA DE L' EDAT DE GEL

  L' ETAPA DE L' EDAT DE GEL
  El planeta canvia en els canvis climàtics de l' órbita terrestre, en l'estiu és l' hivern, a causa dels nivells de CO2, les corrents d' aigua calent del planeta fa que la temperatura baixi.I en els 20000 anys després es deté la glaciació.
 • 1400

  ELS POLS

  ELS POLS
  Fa 14 mil anys, les glaceres es omplen d' aigua, i és converteixen en els grans llacs d' Amèrica del Nord. El gel torna als pols creant : l' Antàrtida i l' Àrtic.
 • ACTUALMENT

  ACTUALMENT
  ARA, el 2020.