Screenshot 20191219 114734

L'imperi dels Àustries

 • Period: 1518 to 1524

  Conquesta de l'imperi Azteca

  Els asteques o mexiques van constituir un poble de la cultura nahua a la zona de Mesoamèrica que va existir des del segle XII al segle xvi. Van bastir un gran imperi la capital del qual va ser Tenochtitlan, sobre una illa del llac de Texcoco, on avui es troba la ciutat de Mèxic. Els asteques van parlar la llengua nàhuatl, que va ser la lingua franca de tota la regió.
 • Period: 1519 to 1521

  Primera volta al món

  L'Expedició de Magalhães-Elcano va ser una expedició marítima comandada per Fernão de Magalhães i, després de la seva mort, per Juan Sebastián Elcano. Fou finançada per la corona espanyola i és coneguda per haver estat la primera circumnavegació reeixida del planeta.
 • Period: 1519 to 1521

  Conqueata de l' Imperi inca

  La conquesta espanyola de l'imperi inca fou el procés històric d'annexió de l'Imperi inca a l'Imperi espanyol. Felipe Guamán Poma de Ayala, cronista del país, assenyala el primer contacte entre un espanyol i un inca, entre Pedro de Candía i Huayna Cápac. 
 • Period: 1520 to 1525

  Revoltes de les comunitats i les Germanies

  Fou fill de reina Joana la Boja i Felip el Bell, i nét per via paterna de Maximilià I i Maria de Borgonya (dels quals heretà els Països Baixos, els territoris austríacs i el dret al tron imperial) i per via materna dels Reis Catòlics 
 • Period: 1525 to 1530

  Batalla de Pavia

  La batalla de Pavia fou una batalla mantinguda el 25 de febrer de 1525 entre tropes franceses i espanyoles, amb victòria d'aquestes últimes, en les proximitats de la ciutat italiana de Pavia.
 • Period: 1540 to 1550

  Inici de l'extracció de plata de Mèxic i Potosí

  Les Mines de Potosí van ser un important centre miner que es trobava al turó de Potosí a l'Alt Perú, al sud de la ciutat de Potosí, en l'actual Bolívia. Es va extreure una gran quantitat de plata i or del Cerro Ricoa la ciutat de Potosí, al sud-oest de Bolívia, que va fer la volta al món, activant les economies d'Europa i Orient durant la colonització.
 • Period: Apr 24, 1547 to 1550

  Batalla de Mülhberg

  La batalla de Mühlberg va tenir lloc el 24 d'abril de 1547 en aquesta localitat alemanya entre les tropes de l'emperador Carles V i les de la Lliga Smalkalda, amb el triomf de les primeres
 • Period: 1555 to 1556

  Pau d'Augsburg

  La Pau d'Augsburg fou un important tractat de 1555 que posà fi al conflicte entre les faccions protestants i catòliques del Sacre Imperi Romanogermànic, a més de ser essencial per a l'avanç del protestantisme i un dels motius de la futura Guerra dels Trenta Anys. 
 • Period: 1556 to 1570

  Abdicació de Carles I

 • Period: 1571 to

  Batalla de Lepant

  S'hi van enfrontar els turcs otomans contra una coalició cristiana, anomenada Lliga Santa. Els cristians van resultar guanyadors, i només 30 galeres turques es van salvar, així aturaren l'expansionisme turc pel Mediterrani Occidental.
 • Period: 1580 to

  Fundació de Buenos Aires

  va ser obra de Juan de Garay el 1580, tot baixant pel riu Paranà des d'Asunción.
 • Period: 1581 to

  Annexió de Portugal

  Durant la Segona Guerra Mundial, la pràctica generalitzada de l'annexió va sotmetre poblacions senceres al control de les autoritats militars, privant-les de les garanties que hauria de proporcionar el dret internacional vulnerat.
 • Period: to

  Armada invencible

  La intenció de Felip II amb aquesta flota era envair l'illa, destronar la reina Isabel I, imposar-hi el catolicisme i controlar la política exterior anglesa. El començament de les hostilitats entre Espanya i Anglaterra s'havia produït el 1585 i duraren fins al Tractat de Londres (1604), favorable als interessos de la Monarquia Hispànica. 
 • Period: to

  Expulsió dels moriscos. Treva dels Dotze anys

  va ser un tractat signat el 1609 entre Espanya i les Províncies Unides dels Països Baixos; va suposar una aturada pacífica en la guerra dels Vuitanta Anys que els neerlandesos mantenien contra l'Imperi espanyoldes de 1568 per aconseguir la seva independència política.
 • Period: to

  Se situa el límit de domini espanyol a Xile, a la regió del Bío-Bío

 • Period: to

  Projecte de Unión de Armas d'Olivares. Victòria de Breda

  La Unió d'armes fou un organisme militar instaurat per decret el 25 de juliol de 1626 pel comte Duc d'Olivares, primer ministre de Felip IV de Castella i III d'Aragó, amb la finalitat de fer contribuir tots els regnes de la monarquia hispànica al manteniment d'un exèrcit comú de 140.000 homes, aportats i mantinguts segons una proporció fixa.
 • Period: to

  Alçament de Catalunya i Portugal

  fou una sèrie d'enfrontaments armats entre el Regne de Portugal i Espanya, amb excepció del Principat de Catalunya. Aquesta confrontació va començar amb l'aixecament per la Restauració de la Independència de l'1 de desembre de 1640 
 • Derrota de Rocroi

  L'exèrcit imperial espanyol establert a Flandes, que el 1642 anterior havia aniquilat un dels exèrcits francesos a la Batalla de Honnecourt avançava des de Flandes cap a França travessant la regió de les Ardenes, intentava reduir la pressió francesa sobre Catalunya, on havien caigut Perpinyà i Salses, i evitar la invasió del Franc Comtat.
 • Period: to

  Derrota de Rocroi

  L'exèrcit imperial espanyol establert a Flandes, que el 1642 anterior havia aniquilat un dels exèrcits francesos a la Batalla de Honnecourt avançava des de Flandes cap a França travessant la regió de les Ardenes, intentava reduir la pressió francesa sobre Catalunya, on havien caigut Perpinyà i Salses, i evitar la invasió del Franc Comtat. 
 • Period: to

  Comencen a baixar les remeses d'or i plata americanes

 • Period: to

  Pau dels pirineus

  Felip IV va negociar aquest tractat sense consultar les Corts Catalanes ni els afectats. De fet, els ho va amagar oficialment fins a les Corts de Barcelona de 1702, tot i que va ser públic i notori des de 1660, tal com consta al Dietari de la Generalitat, on la Diputacióva haver de fer una ambaixada al virrei per a "donar-li l'enhorabona de la feliç nova de l'ajustament de les paus entre Espanya y França"
 • Period: to

  Mort de Carles II

  Al final de la seva vida ja no no podia mantenir-se dempeus, s'estava pràcticament tot el dia al llit. Se li inflava el ventre, la cara, els peus i també la llengua, cosa que li dificultava la parla, fet que s'ha relacionat a possibles símptomes d'una insuficiència renal o insuficiència cardíaca. A més a més, es desmaiava sovint víctima d’atacs epilèptics. A la fi, el seu estómac acabà rebutjant el menjar i el monarca s’aprimà enormement.