Edad moderna

L'EDAT MODERNA

 • Period: 1401 to 1501

  EL RENEIXAMENT

  Va tenir lloc després de la Crisi de la baixa edat mitjana i va estar associat a un gran canvi social que es reflecteix els ideals del moviment humanista que va desenvolupar-se a Europa. El terme procedeix de l'obra de Giorgio Vasari Vides de pintors, escultors i arquitectes famosos, publicada el 1570, no va ser que aquest concepte no va rebre una àmplia interpretació historicoartística. El mot «renaixement» es va utilitzar perquè aquest corrent reprenia els elements de la cultura clàssica.
 • 1440

  CREACIÓ DEL DAVID DE BRONZE DE DONATELLO DI NICCOLÒ

  CREACIÓ DEL DAVID DE BRONZE DE DONATELLO DI NICCOLÒ
  El David de Donatello és una escultura exempta en bronze, per encàrrec de Cosme el Vell, que la volia situar als jardins del seu palau a Florència. És una escultura inspirada en l'època clàssica; encara que tracta un tema bíblic, a l'escultura es pot observar la gran semblança que té amb un heroi de l'antiguitat clàssica. L'escultura representa el David moments després d'haver vençut al Goliat. És la primera estàtua exempta de l'escultura renaixentista que es va realitzar en bronze tota nua.
 • Period: 1450 to

  L'HUMANISME

  L'humanisme és un moviment de renovació cultural que va sorgir a Itàlia, al segle xiv, i que va ser expandit per Europa durant els segles xv i xvi.
  Una de les concrecions de l'humanisme va ser el moviment europeu de retorn a l'estudi i valoració dels clàssics grecollatins, que es va desenvolupar a partir del segle xvi, el vessant cultural del qual va ser el Renaixement. L'erasmisme n'és un dels exponents més emblemàtics.
 • 1453

  L'IMPERI OTOMÀ CONQUESTA CONSTANTINOBLE

  L'IMPERI OTOMÀ CONQUESTA CONSTANTINOBLE
  Constantinoble, l'actual Istanbul, s'ubica en una projecció de terra sobre l'estret del Bòsfor en direcció a Anatòlia. És una cruïlla per a les rutes comercials terrestres que enllacen Europa amb Àsia i port marítim principal de les rutes entre el Mar Negre i el Mediterrani. Constantinoble, la ciutat de Constantí, ha estat saquejada pels croats, despoblada per la pesta, assetjada pels pobles nòmades i esquinçada pels conflictes religiosos i les lluites internes pel poder.
 • 1455

  INVENCIÓ DE LA IMPRENTA

  INVENCIÓ DE LA IMPRENTA
  Aquesta invenció ve d'un home dit Johannes Gutenberg l'any 1440. Gutenberg és considerat com al pare de la impremta, després d'anys intentant diputar-se el títol entre francesos, italians, holandesos i alemanys.
 • 1469

  CASAMENT D'ISABEL DE CASTELLA AMB FERRAN D'ARAGÓ

  CASAMENT D'ISABEL DE CASTELLA AMB FERRAN D'ARAGÓ
  En casar-se en secret van donar origen a la unió de les corones de Castella i Aragó. Aquest matrimoni va consumar la unitat dinàstica entre Castella i Aragó, però totes dues corones van conservar els mateixos sistemes d'organització, independents i clars. Van mantenir assetjada la ciutat de Granada des de 1491 fins a la seva capitulació el 2 de gener de 1492. Durant el seu regnat va tenir lloc el viatge de Cristòfor Colom cap a les Índies per una nova ruta cap a l'oest.
 • 1478

  CREACIÓ DEL TRIBUNAL DE LA INQUISICIÓ

  CREACIÓ DEL TRIBUNAL DE LA INQUISICIÓ
  La inquisició va ser un seguit d'institucions judicials, majoritàriament a l'Església Catòlica Romana, d'origen medieval i que tenien com a missió vetllar per la integritat dels costums i per la puresa de la fe cristiana i de combatre i castigar les heretgies (les idees que l'Església considerava falses). La primera inquisició s'estableix a Llenguadoc l'any 1184, amb la crida del papa Luci III als bisbes a establir tribunals per lluitar contra els càtars.
 • Period: 1479 to 1516

  REGNAT DELS REIS CATÒLICS

  Els Reis Catòlics és el nom que van rebre Isabel I de Castella i Ferran II d'Aragó, del Papa Alexandre VI, com a compensació perquè abans havia atorgat el títol de Rei Cristianíssim al Rei de França. De llavors el títol de rei Catòlic va ser patrimonial i hereditari dels reis de Castella, així i tot, la historiografia espanyola insisteix a aplicar-lo en exclusiva a Ferran i a Isabel.
 • 1486

  SENTENCIA ARBITRAL DE GUADALUPE

  SENTENCIA ARBITRAL DE GUADALUPE
  La Sentència Arbitral de Guadalupe va ser una resolució jurídica dictada al Monestir de Santa Maria de Guadalupe, Extremadura, el 21 d'abril de 1486 per Ferran el Catòlic per alliberar els camperols remesos del Principat de Catalunya dels mals usos als quals els tenien sotmesos els seus senyors feudals a canvi del pagament d'una indemnització.
 • 1490

  CREACIÓ DE L'HOME DE VIRTRUVI DE LEONARDO DA VINCI

   CREACIÓ DE L'HOME DE VIRTRUVI DE LEONARDO DA VINCI
  L'Home de Vitruvi és un famós dibuix acompanyat de notes anatòmiques de Leonardo da Vinci realitzat prop de l'any 1492 en un dels seus diaris. Representa una figura masculina despullada en dues posicions sobreimpreses de braços i cames i inscrita en un cercle i un quadrat. Es tracta d'un estudi de les proporcions del cos humà, realitzat a partir dels textos del tractat D'Arquitectura de Vitruvi, arquitecte de l'antiga Roma, del qual el dibuix pren el nom.
 • 1492

  EXPULSIÓ DELS JUEUS DE LA CORONA HISPÀNICA

  EXPULSIÓ DELS JUEUS DE LA CORONA HISPÀNICA
  La decisió d'expulsar els jueus o de prohibir el judaisme està relacionada amb la instauració de la Inquisició catorze anys abans en la Corona de Castella i nou en la Corona d'Aragó, perquè precisament va ser creada per perseguir els judeoconversos que continuaven practicant la seva antiga fe.
 • 1492

  DESCOBRIMENT D'AMÈRICA

  DESCOBRIMENT D'AMÈRICA
  El terme descobriment d'Amèrica (arribada a Amèrica) s'utilitza per a referir-se a la primera arribada documentada d'europeus a Amèrica amb grans conseqüències històriques Al segle xv, el terme descobriment era sinònim de cristianització. Per les raons anteriors, s'anomena descobriment d'Amèrica l'arribada d'espanyols comandats per Cristòfor Colom a una illa del mar Carib.
 • 1492

  CONQUESTA DEL REGNE DE GRANADA

  CONQUESTA DEL REGNE DE GRANADA
  El 25 de novembre de 1491 es formalitzaven les condicions de rendició o capitulacions al campament reial de la Vega, prop de Santa Fe. El 2 de gener de 1492 les tropes cristianes van entrar a la ciutat, precedides per diversos destacaments que van prendre les principals fortaleses i torres del recinte emmurallat.
 • Period: 1492 to

  EDAT MODERNA

  Es caracteritza pel progrés cultural, els descobriments, la creació dels estats, el desenrotllo de l'economia en l'àmbit mundial i un major pes de la raó davant la fe.
 • 1493

  SEGON VIATGE DE COLOM A AMÈRICA

  SEGON VIATGE DE COLOM A AMÈRICA
  El segon viatge de Cristóbal Colón (va sortir de Port de Cadis, 25 de setembre de 1493 - retorn a Cadis 11 de juny de 1496) va ser una expedició transoceánica cap al continent americà, terra trobada per Cristóbal Colón en el seu primer viatge.
 • 1497

  CONQUESTA DE MELILLA

  CONQUESTA DE MELILLA
  Es va produir una gran inestabilitat política als regnes de Fes i Tremecén. Hernando de Zafra, va enviar el seu germà Lorenzo de Zafra i Hernández Manrique en una expedició per observar l'estat de les poblacions costaneres i les seves defenses. L'interès a Melilla el suscitava la possibilitat de, a partir d'aquí, conquerir Calaza i el cap de Tres Forques. Els Reis Catòlics van ser informats que les defenses de Melilla es trobaven en molt mal estat.
 • 1498

  TERCER VIATGE DE COLOM A AMÈRICA

  TERCER VIATGE DE COLOM A AMÈRICA
  El tercer viatge de Cristòfol Colom (sortida de Sanlúcar de Barrameda, 30 de maig de 1498 - arribada a Cadis, 25 de novembre de 1500) fou una expedició transoceànica comandada per Cristòfol Colom que tingué com a objectiu continuar l'exploració de les noves terres en nom dels Reis Catòlics, descobrint el nord de Veneçuela i convertint-se Colom en el primer descobridor europeu del continent americà.
 • Period: 1501 to

  SEGLE XVI

  El signe del creixement va marcar totes les activitats econòmiques: agrícoles, industrials, comercials i financeres, malgrat els peculiars obstacles que pesaven sobre cadascuna i encara que la tradició va continuar dominant sobre la innovació. A Europa, el comerç i la indústria van créixer ràpidament, i els països van començar a establir colònies en tot el món. La reforma protestant també va tenir un gran impacte en la política i la regió.
 • 1502

  QUART VIATGE DE COLOM A AMÈRICA

  QUART VIATGE DE COLOM A AMÈRICA
 • 1502

  EXPULSIÓ DELS MUSULMANS DE LA CORONA HISPÀNICA

  EXPULSIÓ DELS MUSULMANS DE LA CORONA HISPÀNICA
  S'encomanava al cardenal Cisneros convertir els moros pacíficament a la fe cristiana per tal que no s'avalotaren. Però aviat començaria a forçar aquesta conversió amb suborns als representants de les comunitats musulmanes i amb la crema de llibres, que començà amb alcorans i va seguir amb la biblioteca de Granada: llibres de poesia, matemàtiques, ciència, filosofia, història, etc. Així, es cremaren milers de llibres a la plaça de Bibarrambla, la més gran de Granada.
 • 1504

  CREACIÓ DEL DAVID DE MICHELANGLEO BUNONARROTI(1504)

   CREACIÓ DEL DAVID DE MICHELANGLEO BUNONARROTI(1504)
  L'escultura representa el rei David bíblic en el moment previ a enfrontar-se amb Goliat, i va ser acollida com un símbol de la República de Florència davant l'hegemonia dels seus dirigents enderrocats, els Mèdici, i l'amenaça dels estats adjacents, especialment els Estats Pontificis.
  David és una de les obres mestres del Renaixement segons la majoria dels historiadors, i una de les escultures més famoses del món.
 • 1504

  CONQUESTA DEL REGNE DE NÀPOLS

  CONQUESTA DEL REGNE DE NÀPOLS
  L'ambició permanent del rei Alfons el Magnànim sempre va ser el Regne de Nàpols, i l'oportunitat li va arribar el 1434 i el 1435 amb la mort successivament de Lluís III de Nàpols i de la reina Joana II de Nàpols, mentre l'hereu Renat I d'Anjou era presoner a la cort de Felip III de Borgonya des de la seva derrota a la batalla de Bulgnéville en 1431.
 • 1510

  CONQUESTA D'ALGER I BUGIA

  CONQUESTA D'ALGER I BUGIA
  L'expedició a Bugia va ser una expedició militar en la qual participaren les forces mallorquines amb la finalitat de defensar la ciutat nord-africana de Bugia (Algèria) enfront de les tropes musulmanes. La ciutat de Bugia havia estat conquerida per Ferran el Catòlic el 1510, amb la participació d'un important contingent illenc, però després havia estat assetjada pel corsari Oruç Reis, que el 1512 n'havia establert un bloqueig.
 • 1511

  RAFFAELLO SAINZO PINTA L'ESCOLA D'ATENES

  RAFFAELLO SAINZO PINTA L'ESCOLA D'ATENES
  El Tanzà d'ella Signatura va ser la primera de les habitacions que va ser decorada, i L'escola d'Atenes, representant la filosofia, va ser probablement la tercera pintura en ser acabada allà, després de La Disputa al mur oposat, i el Parnàs. La pintura destaca per la seva projecció de perspectiva precisa, que Rafael va aprendre de Leonardo da Vinci.
 • 1515

  CONQUESTA DEL REGNE DE NAVARRA

  CONQUESTA DEL REGNE DE NAVARRA
  L'any 1512 el rei d'Aragó Ferran el Catòlic va decidir la invasió definitiva del regne de Navarra, que va fer al llarg de l'estiu amb relativa celeritat, encara que amb diferents resistències. Posteriorment es van produir diversos intents de recuperar el regne pels reis Joan III d'Albret i Caterina de Foix.
 • Period: 1516 to 1556

  REGNAT DE CARLES I D'ESPANYA

  Va regnar juntament amb la seva mare, Joana I de Castella aquesta última de forma només nominal i fins a 1555, a tots els regnes i territoris hispànics amb el nom de Carles I des de 1516 fins a 1556, reunint així per primera vegada en una mateixa persona les corones de Castella i el Regne de Navarra inclòs i Aragó. Va ser emperador del Sacre Imperi Romà Germànic com a Carlos V de 1520 a 1558.
 • 1517

  INICI DE LA REFORMA PROTESTANT

  INICI DE LA REFORMA PROTESTANT
  La Reforma protestant va ser un moviment religiós que als seus inicis van ser al segle XVI. Buscaven protestar en contra de les males pràctiques i els abusos que s'anaven presentant a l'interior de les esglésies catòliques. Els principals reformadors van ser Martín Luter i Juan Calvino.
 • 1517

  FUNDACIÓ DE LA CIUTAT DE MANILA

  FUNDACIÓ DE LA CIUTAT DE MANILA
  Al segle XIII, Manila consistia en un assentament fortificat i un barri comercial a la riba del riu Pàsig. Després va ser colonitzat per l'imperi indianitzat de Mayapajit, com es registra al poema elogiós èpic "Nagarakretagama", que descrivia la conquesta de la zona pel majarash Hayam Wuruk. Cant 14 al costat de Sulot, el que ara és Sulu, i Kalka.
 • 1520

  REVOLTA DE LES COMUNITATS

  REVOLTA DE LES COMUNITATS
  Va ser un aixecament contra la Corona que va tenir lloc entre el 1520 i el 1521, protagonitzat per les ciutats de l'interior de la Corona de Castella al començament del regnat de Carles I. La revolta va ser encapçalada per diverses ciutats de l'interior de Castella, especialment les de Toledo i Valladolid. El seu caràcter ha estat objecte d'agitat debat historiogràfic, amb postures i enfocaments contradictoris.
 • 1521

  CAIGUDA DE TENOCHTITLAN

  CAIGUDA DE TENOCHTITLAN
  El 13 d'agost de 1521, ara fa 500 anys, la ciutat indígena de Mèxic-Tenochtitlan -avui Ciutat de Mèxic- va ser capturada després d'un estat de setge i batalles aferrissades que es van prolongar durant tres mesos.
 • 1521

  BATALLA DE VILLALAR

  BATALLA DE VILLALAR
  El 23 d'abril del 1521 va tenir lloc la Batalla de Villalar.
  L'exèrcit del rei Carles I va derrotar els homes de Padilla, que havien abandonat el castell de Torrelobatón camí de Toro. Aquest va ser el final de la revolta comunera.
 • 1522

  PRIMERA VOLTA AL MÓN

  PRIMERA VOLTA AL MÓN
  El 8 de setembre de 1522, divuit homes capitanejats per Juan Sebastián Elcano, a bord de la Nao Victoria, culminaven a Sevilla la major gesta marítima de la història: la Primera Volta al Món.
 • 1525

  BATALLA DE PAVIA

  BATALLA DE PAVIA
  La batalla de Pavia es va lliurar el 24 de febrer de 1525 entre l'exèrcit francès al comandament del rei Francesc I i les tropes germano-espanyoles de l'emperador Carles V, amb victòria d'aquestes últimes, a les proximitats de la ciutat italiana de Pavia. La Batalla de Pavia, per un desconegut pintor flamenc del segle XVI.
 • 1543

  COPÈRNIC

  COPÈRNIC
  Proposa l'heliocentrisme de l'Univers.
 • 1543

  VERSALIUS

  VERSALIUS
  Descriu l'anatomia, anota i realitza les primeres disseccions del cos humà.
 • 1553

  SERVET

  SERVET
  Descobreix la circulació pulmonar (o menor) de la sang.
 • 1555

  PAU D'AUSBURG

  PAU D'AUSBURG
  Va ser un tracte signat per Ferran I d'Habsburg, germà i representant de l'emperador Carles V, i els Estats imperials, el 25 de setembre de 1555 a la ciutat lliure d'Augsburg a Alemanya, pel qual es resolia el conflicte religiós de la reforma protestant.
 • Period: 1556 to

  REGNAT DE FELIP II

  Va ser també el primer monarca de la casa d'Àustria a esdevenir rei de Portugal, a partir de 1580. El seu regnat es va veure marcat per l'esclat de la revolta als Països Baixos espanyols, que va iniciar la Guerra dels Vuitanta Anys, així com les relacions exteriors amb França i Anglaterra, que acabaren amb la Pau de Cateau-Cambrésis i la desfeta de l'Armada Invencible, respectivament.
 • 1561

  MADRID ES CONVERTEIX EN LA CAPITAL DE L'IMPERI

  MADRID ES CONVERTEIX EN LA CAPITAL DE L'IMPERI
  El 8 de maig del 1561 Felip II va prendre la decisió d'establir la cort de forma permanent a Madrid. D'aquesta manera va començar la història de la ciutat com a capital, i alhora un procés de canvi que la transformaria en la ciutat vibrant i vital que és actualment.
 • 1568

  INSURRECCIÓ DE LES ALPUJARRAS

  INSURRECCIÓ DE LES ALPUJARRAS
  Va ser un conflicte esdevingut a Espanya durant el regnat de Felip II. L'abundant població morisca del regne de Granada es va alçar en protesta contra la Pragmàtica Sanció, que limitava les llibertats religioses i culturals d'aquesta població. Quan el poder reial va aconseguir vèncer als revoltats, al final es va decidir dispersar més de 80.000 moriscs procedents del regne de Granada per diversos punts de la península Ibèrica, per evitar noves revoltes.
 • Jul 10, 1571

  BATALLA DE LEPANT

  BATALLA DE LEPANT
  El 7 d'octubre de 1571 va tenir lloc una batalla naval al golf de Lepant, entre el Peloponès i Epir, que va enfrontar els turcs otomans contra una coalició cristiana, anomenada Lliga Santa, integrada pel Papa, la República de Venècia i la monarquia de Felip II.
  Les principals causes de la batalla de Lepant van ser: El desig d'expansió de l'imperi otomà a la Mediterrània central i occidental, amb la introducció del seu Islam als nous territoris.
 • 1579

  INDEPENDÈNCIA D'HOLANDA

  INDEPENDÈNCIA D'HOLANDA
  La guerra dels Tinta Anys, va finalitzar a Westfàlia el 1648. Va ser a partir de llavors, que Espanya, es va preocupar per acabar el seu conflicte amb Holanda, signant-se aquest mateix any un acord a Münster, pel qual les set Províncies Unides (Holanda o Països Baixos) eren reconegudes com a estat independent.
 • DERROTA DE L'ARMANDA INVENCIBLE

  DERROTA DE L'ARMANDA INVENCIBLE
  La flota enviada per Felip II contra Anglaterra no va ser derrotada per l'enemic en combat, però el seu viatge de tornada pel mar del Nord va fer que l'empresa acabés en desastre.
 • EXECUCIÓ DE JUAN DE LANUZA

  EXECUCIÓ DE JUAN DE LANUZA
  Sense judici previ i contra el criteri del mateix Alonso de Vargas va ser decapitat per ordre personal de Felip II el 20 de desembre de 1591, 89 dies després de jurar el seu càrrec.
 • MERCATOR

  MERCATOR
  Idea un sistema de representació cartogràfica de la Terra.
 • JANSEN

  JANSEN
  Construeix el primer microscopi.
 • Period: to

  EL BARROC

  Com a corrent artístic va influir sobre la literatura, l'escultura, la pintura, la música, l'arquitectura i les arts escèniques. Durant un temps, el terme barroc s'havia fet servir per a descriure quelcom artificialment complex i extravagant, i no va ser fins quan va començar a fer-se servir per a anomenar l'art i l'arquitectura del segle xvii, amb què es van crear alguns dels edificis, escultures i quadres més grans i dramàtics de la història de l'art.
 • Period: to

  SEGLE XVII

  Durant el segle XVII, Europa va experimentar una sèrie de conflictes polítics i militars, incloent-hi la Guerra dels Trenta anys i la guerra civil anglesa. En l'àmbit econòmic, el comerç i la indústria van continuar creixent, i els països europeus van establir més colònies en tot el món. També es va produir un augment en la demanda de béns de luxe, com el te i el cafè, que s'importaven d'Àsia i Amèrica.
 • GALILEU

  GALILEU
  Construeix el primer telescopi.
 • HARVEY

  HARVEY
  Descobreix la circulació sanguínia.
 • JUDICI GALILEU GALILEU

  JUDICI GALILEU GALILEU
  El 1610 Galileu publica Sidereus Nuncius, en què descriu les seves observacions sorprenents fetes amb el nou telescopi de les fases de Venus i de les llunes de Júpter. Els descobriments inicials de Galileu van ser rebatuts per l'Església catòlica, i la Inquisició va declarar l'heliocentrisme formalment herètic. Els llibres heliocèntrics van ser prohibits i Galileu va rebre ordres d'abstenir-se de mantenir, ensenyar o defensar idees heliocèntriques.
 • DESCARTES

  DESCARTES
  Elabora el mètode de raonament científic i fa progressar les matemàtiques.
 • PASCAL

  PASCAL
  Construeix una calculadora mecànica.
 • TORRICELLI

  TORRICELLI
  Mesura la pressió atmosfèrica.
 • BOYLE

  BOYLE
  Descobreix la dilatació dels gasos.
 • NEWTON

  NEWTON
  Formula la llei de la gravitació universal.