L'Antic Règim

 • Holanda (Provincies Unides). Instauració República Oligàrquica

  Holanda (Provincies Unides). Instauració República Oligàrquica
  És el nom amb què es coneixien els Països Baixos septentrionals, a l'època de la Guerra de Successió espanyola, al segle xviii, entre l'any 1579 i el 1795, constituïdes com a república federal des de la unió d'Utrecht (1579).
 • Oliver Cromwell. República.

  Oliver Cromwell. República.
  Fou un líder polític i militar anglès. Va convertir Anglaterra en una república anomenada Mancomunitat d'Anglaterra (en anglès, Commonwealth of England).
 • Habeas Corpus.

  Una institució processal estès en la major part de països democràtics que protegeix els ciutadans contra les detencions arbitràries per una autoritat, agent, funcionari públic o particular, sense que hi concorrin els supòsits legals necessaris.
 • Bill of Rights. Guillem d'Orange. Monarquia Parlamentària.

  Bill of Rights. Guillem d'Orange. Monarquia Parlamentària.
  La Carta de drets o Declaració de drets (en anglès Bill of Rights) és un document redactat a Anglaterra el 1689, que va imposar el Parlament anglès al príncep Guillem d'Orange, per a poder succeir al rei Jaume II.
 • Mort Carles II sense descendència

  Mort Carles II sense descendència
  Va ser el darrer monarca de la dinastia d'Àustria perquè no va arribar a tenir fills. Poc després de la seva mort va esclatar la Guerra de Successió Espanyola entre els pretendents al tron.
 • Period: to

  Regnat Felip V. Començament dinastia dels Borbó.

  Els membres d'aquesta dinastia foren principalment reis de França, del Regne de les Dues Sicílies i del Ducat de Parma, entre altres títols que ostentaren. També van ser i encara ho és la casa regnant a Espanya i la del Gran Ducat de Luxemburg.
 • Period: to

  Guerra de Successió Espanyola.

  Va ser un conflicte bèl·lic internacional que, a més d'afectar el conjunt d'Europa, va incloure la Guerra de la reina Anna a l'Amèrica del Nord, com també accions de pirates i corsaris a les costes de l'Amèrica espanyola.
 • Period: to

  Decrets de Nova Planta a la Corona d'Aragó.

  Són el conjunt de lleis sancionades i promulgades per Felip V a l'inici del seu regnat
 • Tractat d'Utrecht. Pèrdua Gibraltar i Menorca.

  Tractat d'Utrecht. Pèrdua Gibraltar i Menorca.
  Són un seguit de tractats de pau multilaterals signats entre la Corona de Castella, el Regne de França i els seus enemics bèl·lics a Utrecht (actualment els Països Baixos) el març i l'abril de 1713, que donà lloc al final de la Guerra de Successió espanyola.
 • Tractat Utrecht. Equilibri de poder a Europa.

  Tractat Utrecht. Equilibri de poder a Europa.
  Tot i així amb el tractat es donava per acabada la guerra, encara que continuarien els enfrontaments bèl·lics fins al setembre de 1714 i els borbons no es farien amb tots els territoris revoltats fins al juliol de 1715.
 • Period: to

  Regnat Ferran VI.

  El seu regnat va significar un període de pau en les relacions internacionals a través d'un sistema de neutralitat instaurat durant el període de 1749 - 1759, a causa de la preocupació per la situació interna i la de les colònies americanes.
 • Publicació de "l'Esperit de les lleis". Montesquieu.

  Publicació de "l'Esperit de les lleis". Montesquieu.
  És un tractat de teoria política publicat per Montesquieu a Ginebra el 1748, gràcies a l'ajuda financera de Mme. de Tencin. En aquesta obra va esmerçar 14 anys de treball; va ser publicada primer sense el nom de l'autor a causa de la censura, i afegida a l'Index Librorum Prohibitorum el 1751.
 • Publicació de l'Enciclopèdia. Diderot i D'Alembert.

  Publicació de l'Enciclopèdia. Diderot i D'Alembert.
  Fou un voluminós compendi de coneixements en francès a càrrec de Denis Diderot i Jean-le-Rond d'Alembert. És considerada un típic exponent del projecte de la Il·lustració.
 • Period: to

  La Il·lustració (Locke, Voltaire, Adam Smith, ...)

  És un corrent filosòfic, polític i social europeu que va aparèixer al Regne de França, al Regne Unit i a Alemanya a finals del Segle XVII.
 • Period: to

  Carles III

  Carles és considerat un paradigma del despotisme il·lustrat, ja que durant el seu regnat dugué a terme importats reformes administratives i econòmiques a la fi d'assegurar i millorar la situació dels territoris governats com ara evitar guerres prolongades o controlar la influència del clergat
 • Publicació de "El contracte Social". Rousseau.

  Publicació de "El contracte Social". Rousseau.
  És una obra de filosofia política de Jean-Jacques Rousseau publicada el 1762. És coneguda per exposar amb claredat i força que l'única forma de poder polític legítima és el poder que troba el seu fonament en la voluntat del poble (o «voluntat general»).
 • Revolta del Té.

  Revolta del Té.
  Fou un acte de protesta dels colons americans contra Gran Bretanya i és considerat un precedent de la Guerra d'Independència dels Estats Units.
 • Period: to

  Guerra de la Independència.

  Fou un conflicte bèl·lic entre Espanya i el Primer Imperi Francès que s'inicià el 1808 amb l'entrada de les tropes napoleòniques, i que conclogué el 1814, amb el retorn de Ferran VII d'Espanya al poder.
 • Declaració Independència. Thomas Jefferson.

  Declaració Independència. Thomas Jefferson.
  És un text polític fonamental per a la història dels Estats Units. Arran d'aquesta declaració les Tretze Colònies britàniques d'Amèrica del Nord se segregaven del Regne de Gran Bretanya i esdevenien independents.
 • Recuperació de Menorca

  Recuperació de Menorca
  Va ser un enfrontament bèl·lic entre les tropes britàniques i les tropes espanyoles i franceses pel domini de l'illa. La victòria fou de les tropes franco-espanyoles i la gesta s'emmarca durant la Guerra anglo-espanyola de 1779-1783.
 • Tractat de Versalles. Gran Bretanya reconeix la independència.

  Tractat de Versalles. Gran Bretanya reconeix la independència.
  Va començar com una revolució de tretze colònies britàniques a Amèrica del Nord que va conduir a una guerra oberta contra el Regne de Gran Bretanya, i va acabar en una guerra mundial entre diverses grans potències europees.
 • Primera Constitució. República Federal Constitucional

 • George Washington president.

  George Washington president.
  Fou el primer president dels Estats Units d'Amèrica, és considerat un dels Pares Fundadors (Founding Fathers) i sovint és anomenat el «Pare de la pàtria» o «Pare del país» (Father of his nation, Father of his country).
 • Comença la Revolució Francesa

  Comença la Revolució Francesa