Koude oorlog

  • einde 2e wereldoorlog

    einde 2e wereldoorlog
    In Mei 1945 pleegde Hitler zelfmoord, maar de 2e wereldoorlog was pas echt voorbij toen in augustus Japan zich ook overgaf, doordat er in Hiroshima een atoombom was gegooid en een paar dagen later ook op Nagasaki, toen wisten de Japanners dat ze niet zouden kunnen winnen .Toen moest Duitsland opgedeeld worden. Duitsland werd in 4-zones gedeeld. Elk van de geallieerden kreeg zo'n zone. 1 voor Frankrijk, 1 voor Amerika, 1 voor de Sovjet-Unie en 1 voor de U.K.
  • VS atoombom

    VS atoombom
    De atoombom die op Hiroshima was gegooid was de eerste ooit. Deze was door Amerika gemaakt en gebruikt. Amerikaan Paul Tibbets was de pillot hiervan. Tibbets kreeg ook de opdracht een unit samen te stellen en trainen die tijdens de oorlog in staat zou zijn de atoombom te gebruiken.
  • Period: to

    koude oorlog

    Dit kan je niet echt een oorlog noemen maar een ruzie over macht. Meer een wapenwedloop. Je had de kapitalisme, Amerika en het westen die waren democratisch, kon op verschillende partijen stemmen, economisch systeem zijn van vrije ondernemers. Maar je had ook de Sovjet-Unie, en die waren dan weer communistisch, niet democratisch, je had maar 1 partij en die besliste ook wat er in het land gebeurde. Het was de VS tegen de Sovjet-Unie. Het einde van de koude oorlog van de val van de Berlijnse muur
  • Verenigde Naties Opgericht

    Verenigde Naties Opgericht
    De VN is een internationale organisatie die ruzies tussen landen kan oplossen. Dit werd in de WOll al bedacht door de geallieerden. Alle landen zijn bij de VN vertegenwoordigd. De taak van de VN is toezien op veiligheid en vrede. De VN probeert conflicten op te lossen door te praten.
  • Marshallplan

    Marshallplan
    De VS kwam met het Marshallplan. Met dat plan gaf de Amerikaanse regering economische steun aan Europa. Ze gaven veel dollars weg om de economie in West-Europa weer op gang te brengen. Voor Amerika was dat ook gunstig, want dan konden ze weer met elkaar goederen onderhandelen. In Berlijn kregen de zones van West-Europese landen ook de hulp. Zo konden daar de mensen ook weer dure spullen kopen. Stalin verbood Oost-zones en Oost-Europa de steun aan te nemen, daardoor groeide de economie daar niet.
  • Rusland atoombom

    Rusland atoombom
    Maar Rusland wilde niet achterblijven en hadden daarom ook in 1949 een atoombom
  • Period: to

    NAVO

    Toen de communisten in 1948 de macht meer in handen kregen, gingen de Westerse landen de NAVO oprichtten om zich te beschermen. NAVO is een militair bondgenootschap, van de VS, Canada en West-Europa tegen het communisme.
  • Period: to

    Warschaupact

    De Sovjet-Unie wou ook een bondgenootshap, en richtte daarom samen met de Oostbloklanden het Warschaupact op.
  • Period: to

    Berlijnse muur

    In de nacht begonnen metselaars uit Oost-Duitsland met de Berlijnse muur. Die muur liep dwars door Oost en West Duitsland, en bestond uit, steen en prikkeldraad. Later kwamen daar wachttorens, betonblokken en mijnen bij. Wie probeerde te vluchtten werd doodgeschoten. De muur omringde West-Berlijn, dat was makkelijk om te maken omdat West-Berlijn in Oost-Duitsland en Oost-Berlijn lacht.
  • Gorbatsjov

    Gorbatsjov
    Hij was de nieuwe leider van de Sovjet-Unie in 1985. Hij zag dat het in Rusland slecht ging met de economie, daarom besloot hij tot een perestrojka (verandering). Hij voerde 4 belangrijke veranderingen door. Regering minder met economie bemoeien, begon met ontwapening (verminderen aantal wapens bij leger), meer glasnost (openheid) dus meer vrijheid van meningsuiting, bestuur democratischer. Hiermee kwam de koude oorlog deels ten einde, maar ook de partij en de Sovjet-Unie.
  • Duitse eenwoording

    Duitse eenwoording
    Na het openen van de grens, waren der voor het eerst vrije verkiezingen in Oost-Duitsland. En het maakte niet uit aan welke kant deze partij zat. De partij van West-Duitse leider Kohl kreeg de meeste stemmen. Hij wou graag dat West- en Oost weer 1 Duitsland zou worden, en dat gebeurde ook in oktober 1990. De vereniging van Oost- en West Duitsland heet de Duitse eenwording