Kommunikation Mejja

By mejja
  • 200,000 BCE

    Kroppen

    Innan skriftspråket så kunde man också använda kroppen för att försöka visa saker, men de kunde också vara ganska svårt. Detta tog inte heller skada på rösten men kunde vara ansträngande. Detta har använts hela människans existens och man använder än idag kroppen för att kommunicera.
  • 8000 BCE

    Instrument

    Instrument
    Innan det fanns skriftspråk kunde man använda sig av instrument, som trummor eller näverlurar. Det var bra för att man tog inte skada på rösten och ljudet nådde ganska långt men det dåliga var att för att ha någon nytta av ljuden så behövde alla veta vad det betydde, och det kunde inte alla. Ljudet var också ganska kort och det kunde bli ansträngande att slå på trummor ofta. Man kunde inte heller få fram så bra budskap med instrument då man inte kan berätta en lång historia.
  • 3000 BCE

    Skriftspråk

    De tidigare sätt att kommunicera fungerade relativt bra, men de alla har nackdelen att de bara var tillfälliga. Man kunde inte bevara dem. Man försökte bevara budskap genom att man berättade de till varandra så de sedan fick vandra vidare, men detta hade sina nackdelar, ex. att historierna ändrades lite hela tiden, så man försökte komma på andra sätt. Man kom på skriftspråket. Att skriva ner tecken för att bevara historior. Detta, skriftspråket är en av de viktigaste uppfinningar i världen.
  • 3000 BCE

    Sumerer och egyptier

    Sumerer och egyptier
    Sumererna, som bodde i Mesopotamien var först att skapa ett skriftspråk ungefär 5000 år sedan. De tryckte in kilformade märken i lera som sedan fick torka. Ungefär samtidigt i Egypten så uppfans hieroglyferna. De såg mer ut som bilder, de målades med pensel eller ristades in i sten. Dessa två språk var mer bildspråk, de ritades som sakerna man skrev, exempelvis så betydde en ritad sol, en sol.
  • 1200 BCE

    Alfabet

    Fenicierna kom på att man kunde göra ett alfabet, alltså ett tecken per konsonant. Några år senare tillade grekerna tecken för vokaler. Alfabetet vi använder oss av nu, är det grekiska alfabetet, efter att romarna lånade och gjorde om det lite. Här skrev man på pergament och papyrus.
  • 500 BCE

    Eld och rök

    Eld och rök
    För att kunna varna om exempelvis när fiender var påväg, tände man stora elder så att man långt ifrån kunde se röken, nästa som såg den, tände en egen så spreds det. Detta är bra för att det kunde spridas långt och relativt snabbt, nackdelen är att alla kunde se rökarna, man kunde inte sprida de till bestämda personer. Om man tände en varningsrök kunde också fienden se den. Detta användes under medeltiden.
  • 60 BCE

    Att skicka information 1

    Nu när man kunde skriva ner sina meddelande så kunde det både spridas på andra platser och informationen kunde bevaras. Men det tog lång tid. Man kunde skicka brev, men att skicka brev skulle ta flera veckor om inte månader. Därför ville man hitta ett sätt att skicka meddelanden mycket snabbare.
  • 1000

    Boktryckarkonsten 1

    Innan boktryckarkonsten så satt munkar och skrev av andra böcker för hand. Detta gjorde att böcker blev väldigt dyrbart. Kina anvende boktryckartekniken först, man hade skrivit in spegelvända skrivtecken och bilder i träplattor. Detta kom sedan att användas även i europa. Kineserna var också först med tekniken att använda lösa bokstäver som man sätter ihop till ord och meningar, runt år 1000 uppfanns det första verktyget, som var bättre eftersom man kunde använda samma verktyg till olika texter.
  • 1400

    Boktryckarkonst 2

    Boktryckarkonst 2
    Johann gunterberg, en tysk guldsmed och boktryckare kom på samma ide ungefär 400 år senare. Nu kunde man äntligen massproducera text.
  • Att skicka information 2

    Att skicka information 2
    När batterierna och elektromagneten uppfanns i början av 1800-talet, började Amerikanen Samuel morse fundera på om elektricitet kunde användas till att skicka meddelanden. Han uppfann elektriska telegrafer och det specielle morsealfabetet (som fortfarande används idag) i slutet av 1830-talet. Den första telegraflinjen mellan två städer var dragna år 1844 och därefter spreds det snabbt över hela världen
  • Radio

    Vetenskapsmän i slutet av 1800-talet förstod att ljus var någon typ vågor, då förstod de även att det finns andra vågor som kan gå igenom väggar och berg. Heinrik hertz lyckades år 1886 sända och fånga upp de, som nu kallas för radiovågor. Guglielmo marconi förstod att dessa vågor skulle kunna användas för att skicka meddelanden. Han lyckades skicka trådlösa meddelanden genom en kulle på 1,5 km. Sex år senare gjorde han samma sak över alanten. År 1920 var den första radiostationen igång i USA.
  • Mobiltelefon 1

    Mobiltelefonen har utvecklat våra möjligheter att kommunicera stort. Den har gjort att man kan ringa och skicka meddelanden vart man är eftersom att man kan ta med sig den överallt.
  • Mobiltelefon 2

    Men först användes denna tekniken, som då var en slags kommunikationsradio endast av poliser, militär och taxi. De var stora och klumpiga och fungerade bra i bilar, men man tog aldrig med sig den runt. Man kunde också bara kommunicera med de som hade samma typ av radio. Tack vare transistorna kunde man göra kommunikationsradion mindre och runt år 1970 kom de första riktiga mobiltelefonerna.