Ww2

II. világháború

 • Lengyelország lerohanása

  Lengyelország lerohanása
  Invázió - A Második Világháború Kitörése A Lengyelország elleni német támadásra a közvetlen indokot egy átlátszó provokáció, a Gleiwitzi (ma: Gliwice) rádióadó elleni támadás szolgáltatta, amikor lengyel egyenruhába öltözött németek elfoglalták a határmenti kisváros rádióállomását.
 • Szovjetunió megtámadása

  Szovjetunió megtámadása
  Barbarossa hadművelet A Szovjetunió megtámadásának 1940 nyarától formálódó gondolata Hitlerben őszre véglegessé vált. Elkészült a Barbarossa-terv, amely egy gyors hadjárattal a Szovjetunió szétzúzását irányozta elő. Hitler úgy képzelte, hogy ezután Európa egyesített erejével a potenciális szövetségesétől megfosztott Angliát könnyen legyőzheti.
 • Sztálingrád

  Sztálingrád
 • Normandiai partraszállás

  Normandiai partraszállás
  D-nap
  1944. június 6-án indult meg a szövetségesek normandiai offenzívája, mely során az angolszász erők sikeres partraszállást hajtottak végre a nácik által megszállt Franciaország területén. A Rommel német tábornok által „leghosszabb napként”, a brit stratégák által pedig „D-nap” fedőnéven emlegetett nap sorsdöntő jelentőséggel bírt a második világháború folytatása szempontjából.
 • Berlin eleste

  Berlin eleste
  Győzelem európában
  A berlini hadmüvelet elött A háború Európában 1945 tavaszán a végéhez közeledett. A négy nagyhatalom a Szovjetunió, az Egyesült Államok, Anglia és Franciaország fegyveres eröi a fasiszta Németország területén harcoltak. Az annyi harci dicsöséget aratott csapatok már 60 kilométerre voltak Berlintöl, és az ellenség elleni utolsó, megsemmisítö csapásra készültek.