Descarga

HISTÒRIA DE LA LLENGUA CATALANA

  • 988

    Trencament del pacte de vasallatge entre el comte de Barcelona i el rei franc

    Trencament del pacte de vasallatge entre el comte de Barcelona i el rei franc
    El comte de Barcelona, Borrell II, trenca el pacte de vassallatge amb el rei franc, Hug Capet. A conseqüència els comtats catalans esdevenen un Estat independent.
  • 1137

    Unió de Catalunya i Aragó

    Unió de Catalunya i Aragó
    L'any 1137 els comtats de Catalunya i el regne d'Aragó s'apleguen en un regne confederat. Això permet a les dues regions fer un salt qualitatiu endavant en tots els aspectes i inicien un període de conquesta i expansió.
  • 1204

    Primers llibres

    Primers llibres
    Trobem els primers llibres escrits en català. Aquests són les Homilies d'Organyà (un conjunt de sis sermons de missa) i el Llibre jutge (la traducció al català del codi legislatiu visigòtic Forum ludicum).
  • 1232

    Ramon Llull

    Ramon Llull
    Va ser la primera gran figura de la literatura catalana, aquest és el mallorquí Ramon Llull (1232-1316), autor de les primeres obres científiques i filosòfiques en la llengua romànica, també va escriure una gran quantitat de textos d'altre tipus com podia ser literatura o teologia.
    Ramon Llull el que aconsegueix és demostrar que el català és una llengua competent que serveix per tot. Llull el que fa és donar-li una mena de normativa al català la qual cosa fa que n'augmenti el seu prestigi.
  • 1300

    La fugida dels occitans cap a Catalunya

    La fugida dels occitans cap a Catalunya
    Durant els s. XIII-s. XIV molts càtars fugen d'Occitània cap a Catalunya. Els càtars era una comunitat cristiana que vivia a Occità i que sostenia que el cristianisme havia de ser una cosa austera i humil, tot el contrari al cristianisme del papa de Roma, ple de luxes i riqueses. Aquest vessant de pensament que tenien els càtars no l'interessava gens al papa amb la qual cosa va proporcionar soldats i diners al rei de França a canvi que elimines als càtars. Això comporta la fugida dels occitans.
  • 1324

    L'expansió catalana per la mediterrània

    L'expansió catalana per la mediterrània
    Els catalans (persones que parlen català) comencen a fer conquestes pel Mediterrani arribant a fer conquestes com la de Sardenya (1324), Sicília (1297), la meitat de la península Itàlica i els Ducats d'Atenes i Neopàtria.
    Mentrestant, perden la Catalunya del nord que a partir d'ara passarà a pertànyer a França. Actualment, encara pertany a França tot i que es conservà l'ús del català com a llengua.
  • 1519

    Rebel·lió de les Germanies 1519 - 1523

    Rebel·lió de les Germanies 1519 - 1523
    Va ser una guerra que va tenir lloc al Regne de València entre els anys 1519 - 1523. En aquesta rebel·lió els pagesos es van alçar contra els nobles, ja que els nobles els tenien molt escanyats i els hi feien pagar grans impostos.
    Els nobles van demanar ajuda al Regne de Castella el qual va ser clau per sufocar la revolta.
    Des de aleshores el Regne de València va començar a parlar en castellà (llengua dels rics) en signe de gratitud. I el català va passar a ser la llengua dels pagesos (pobres).
  • Guerra dels Segadors 1640 - 1652

    Guerra dels Segadors 1640 - 1652
    Guerra que va tenir lloc a bona part de Catalunya entre els anys 1640-1652.
    La guerra va esclatar perquè el Regne de Castella va proposar centralitzar el poder amb el Regne d'Aragó. Això implicava quedar-se amb el territori i imposar les seves lleis les quals eren beneficioses pels interessos dels nobles però no pels pagesos. Els nobles van acceptar mentre que els pagesos es van negar, és aquí quan esclata la guerra entre pagesos i nobles.
    Al final el Regne de Castella no va assumir el control.
  • Guerra de Successió 1705 - 1714

    Guerra de Successió 1705 - 1714
    Guerra que va tenir lloc entre el 1705-1714 a tot Espanya.
    La disputa comença amb la mort del Rei de Castella Carles II el qual mor sense descendència. Aleshores sorgeixen dos candidats a rei. Posicionament de cada Regne:
    Regne d'Aragó: Carles d'Àustria (prometia conservar l'autonomia del Regne).
    Regne de Castella: Felip de Borbó (centralitzar el poder).
    1714 els catalans són derrotats (actual diada de Catalunya). Conseqüències: pèrdua de les institucions, lleis i llengua (però no desapareix).
  • Renaixença

    Renaixença
    La Renaixença és un moviment cultural que va néixer per la influència del romanticisme. El Romanticisme entre d'altres, exaltava la identitat nacional cosa que agradava als catalans els quals feia més de 200 anys que portaven sent una nació oprimida.
    Durant el s. XIX el català va anar creixent a poc a poc, però cap a finals del s. XIX i inicis del s. XX va créixer i es va arrelar el catalanisme polític (corrent polític de dretes que vetllava pel català).
    Es va asseure la normativa del català.
  • Pompeu Fabra i la seva atribució al català

    Pompeu Fabra i la seva atribució al català
    Va ser un home molt important pel català i també l'encarregat de fer una ortografia, una gramàtica i un diccionari (d'entre altres moltes coses).
    Diccionari ortogràfic --> va sortir el 1917.
    Gramàtica catalana --> va sortir el 1932.
  • Dictadura de Primo de Rivera 1923 - 1930

    Dictadura de Primo de Rivera 1923 - 1930
    Durant els anys que va perdurar la dictadura del Primo de Rivera, el ritme de creixement del català es va frenar una mica, però no aturar.
  • Segona República 1931 - 1936

    Segona República 1931 - 1936
    Durant la Segona República (1931-1936) el govern va apostar per moltes reformes culturals la qual cosa va ser beneficiosa pel català.
  • Guerra Civil

    Guerra Civil
    Aquesta guerra va comportar que tots els projectes culturals es tallessin de cop.
  • Dictadura de Franco

    Dictadura de Franco
    El català es va prohibir durant els 40 anys de dictadura tot i que sempre hi va haver gent vetllant pel català i la seva cultura (fos de manera clandestina dins Espanya o des de l'exili).
    Cap als últims anys de dictadura el català va començar a aparèixer en alguns llocs a causa de l'afluixament del règim.
  • Fi de la dictadura

    Fi de la dictadura
    Un cop acabada la dictadura tots o la majoria dels projectes culturals (de la segona república) es van reprendre.
    Recobrant així gran part del prestigi que ja havia guanyat.
    Per altre banda, des dels anys 70 i 80 els territoris catalanòfons han estat acollint a un munt de gent de llengua castellana.