Història de la literatura

 • Jun 6, 1400

  Unió d'Aragó i Castella.

  Unió d'Aragó i Castella.
  Amb el matrimoni de Ferran I i Isabel I (reis Catolics) es van unir Aragó i Castella
 • Period: to

  Romanticisme - Renaixença

  El Romanticisme com a moviment cultural i polític s'originà a Alemanya a final del segle XVIII, inicialment com a moviment literari però que ràpidament passà a influenciar totes les arts. El podríem veure com una reacció al racionalisme de la Il·lustració i el neoclassicisme, donant-li importància al sentiment. El seu caràcter revolucionari i trencador amb les convencions socials de l'època és inqüestionable. La seva característica fonamental és la ruptura amb la tradició, amb l'ordre i la jerar
 • Stendhal

  Stendhal
  Stendhal, pseudònim de Henri Beyle, va ser un escriptor francès del segle XIX.
  Valorat per la seua aguda anàlisi de caràcters i la concisió del seu estil, és considerat un dels literats més importants i més primerencs del Realisme.
  És conegut sobretot per les seues novel·les Le Rouge et le Noir (El roig i el negre) i La Chartreuse de Parme (cartoixa de Parma).
 • Revolució Francesa

  Revolució Francesa
  La Revolució Francesa és considerada el model de revolució política de la seva època i va suposar la conquesta del poder per la burgesia i el desplaçament de l'aristocràcia i el clergat.
 • Eduard Escalant

  Eduard Escalant
  És un dels autors teatrals més importants del segle XIX i el sainetista valencià més rellevant.
  Un sainet és una obra de teatre breu i humorística, protagonitzada per personatges d'extracció social humil, que representen escenes de la vida quotidiana.
 • Teodor Llorente

  Teodor Llorente
  És el poeta més influent de la Renaixença valenciana. La seua LLIBRET DE VERSOS mostra l'estima pel paisatge valencià i per la llengua.
 • Émile Zola

  Émile Zola
  fou un escriptor francès, considerat el màxim exponent del Naturalisme. Va tenir un paper destacat en la revisió del procés a Alfred Dreyfus.
 • Àngel Guimerà

  Àngel Guimerà
  Autor de teatre que va començar amb obres en vers i ambientades en temps passats, seguint les pautes dels drames romàntics entre les quals cap destacar MAR I CEL. Va escriure obres en prossa, amb temes i situacions més acostats a la vida quotidiana i en les quals dununcia les injustícies de la societat.
 • Jacint Verdaguer

  Jacint Verdaguer
  És un dels poetes més destacats del nostre Romanticisme. La qualitat de la seua obra va suposar la recuperació de de la dignitat literària de la nostra llengua. Amb el poema Canigó crea la gran epopeia nacional.
 • Constantí Llombart

  Constantí Llombart
  Pseudonim que usava normalment Carmel Navarro. Era d'idees polítiques republicanes, va tenir una formació autodidacta. És el fundador de LO RAT PENAT una institució amb la qual pretenia recuperar el prestigi de la cultura i la llengua dels valencians.
 • Revolució Industrial

  Revolució Industrial
  La Revolució Industrial designa un conjunt de canvis econòmics, socials i tecnològics que es van produir inicialment a la Gran Bretanya
 • Period: to

  Realisme - Naturalisme

  Retrata amb finalitat moralitzant i denúncia social, els problemes de la realitat del moent.
 • Joan Maragall

  Joan Maragall
  la figura més representativa del Modernisme. Va deixar l'empresa paterna, va estudiar dret i després es va dedicar sols a la literatura. La seua poesia es espontània i musical. Expresa sentiments amb intensitat i passió. El paisatge i la natura són temes importants en la seua poesia. Creu que els seus versos són fruit de la inspiració de Déu.
 • Pablo Picasso

  Pablo Picasso
  és un dels més reconeguts pintors del segle XX, conegut sobretot per fundar el cubisme junt amb Georges Braque. A la seva dilatada carrera va evolucionar per diferents estils i va conrear altres disciplines com la ceràmica, l'escultura amb bronze, el collage, i fins i tot va fer poesia, creant més de 20.000 obres al llarg de la seva vida.
 • Eugeni d'Ors

  Eugeni d'Ors
  Va ser un escriptor, assagista, periodista, filòsof i crític d'art català-espanyol, impulsor del moviment conegut com Noucentisme. Va exercir diversos llocs de responsabilitat durant el franquisme en l'àmbit de les arts sent nomenat Cap Nacional de Belles Arts (1938-1939)
 • Josep Maria Junoy

  Josep Maria Junoy
  Un dels primers introductors dels corrents avantguardistes en la nostra literatura.
 • La teoria del "superhome" per Friedrich wilhelm

  La teoria del "superhome" per Friedrich wilhelm
  Un individu que no se sotmetia a l'ètica i als valors tradicionals de les masses, que estimava intensament la vida, que prescindia per complet de la idea de Déu i que era un esperit lliure.
 • Period: to

  Modernisme - Noucentisme

  Els dos pretenien modernitzar i normalitzar la nostra cultura i la lteratura de la nostra llengua. Ho van intentar des de concepcions artístiques diferents: el Modernisme, amb formes més passionals i sentimentals, i el Noucentisme, segons concepcions artístiques més clàssiques i racionals
 • Narcís Oller

  Narcís Oller
  És un dels més grans novel·listes en la nostra llengua i un exponent important del Naturalisme de la península Ibèrica. Va ser lescriptor de L'ESCANYAPOBRES
 • Perdua de les últimes colónies de l'imperi: Cuba i les Filipines

  Perdua de les últimes colónies de l'imperi: Cuba i les Filipines
  Hastó va provocar la greu crisis de finals del segle XIX.
 • Period: to

  Les Avanguardes

  Les avantguardes són els moviments artístics que van aparèixer en el període d'entreguerres. Ès la tendència d'un artista a introduir elements innovadors respecte de les formes tradicionals o convencionals. Es caracteritzaven per una actitud de transgressió vers l'art tradicional.
 • Monarquia d'Alfons XIII

  Monarquia d'Alfons XIII
  fou rei d'Espanya (1902-1931) i cap de la casa reial espanyola. Fill pòstum d'Alfons XII d'Espanya i de l'arxiduquessa Maria Cristina d'Àustria.
 • Salvador Dalí

  Salvador Dalí
  Fou un pintor, decorador i escriptor empordanès, un dels principals representants del surrealisme. Les seves habilitats pictòriques se li solen atribuir a l’influencia i l’admiració per l’art Renaixentista. Aquest va tenir l’habilitat de forjar un estil personal i reconeixible. Una de les seves obres més importants és La persistència de la memòria, també anomenada Rellotges tous que data de l’any 1931.
 • Period: to

  Cubisme

  El Cubisme és un dels moviments artístics pertanyents a l'Art Modern (altrament anomenats.-ismes), present principalment en la pintura i l'escultura. El Cubisme va introduir un punt d'inflexió en la pintura, i representa l'inici de l'art abstracte.
 • Setmana tràgica de Barcelona

  Setmana tràgica de Barcelona
  Es coneix com Setmana Tràgica als esdeveniments succeïts a Barcelona i altres localitats catalanes, entre el 25 de juliol i el 2 d'agost de 1909. El detonant d'aquests fets va ser la mobilització de reservistes per al seu enviament a la zona de Melilla, on el dia 9 del mateix mes havia començat la Guerra de Melilla, per a molts motivada exclusivament pel descobriment l'any anterior d'unes mines propietat d'una societat controlada pel Comte de Romanones, el Marquès de Comillas i el Comte de Güell
 • Salvador Espriu

  Salvador Espriu
  Fou un poeta, dramaturg i novel·lista català, considerat un dels renovadors, juntament amb Josep Pla i Josep Maria de Sagarra i de Castellarnau, de la prosa catalana de fórmules noucentistes.
 • Esclata la I Guerra Mundial

  Esclata la I Guerra Mundial
  fou un conflicte bèl·lic que va tenir lloc entre 1914 i 1918 i en la que hi van intervenir les principals potències europees, però també altres països d'arreu del món. Dels 32 països participants, els principals països involucrats van ser, d'una banda, els anomenats «aliats»: França, l'Imperi Britànic, Sèrbia, l'Imperi Rus, els Estats Units i Itàlia, i de l'altra les «Potències Centrals»: l'Imperi Alemany, l'imperi Austrohongarès, l'Imperi Turc i Bulgària.
 • Period: to

  Dadaisme

  va ser un moviment intel·lectual, literari i estètic d'avantguarda precedent immediat del surrealisme. El moviment va caracteritzar-se per una postura nihilista, anàrquica, irracional i primitivista, i per una posada en qüestió de totes les convencions i una oposició violenta a les ideologies, l'art, i la política tradicionals.
  El moviment dadà va influir de manera profunda i clara moviments posteriors i més recents com ara el neodadaisme o el Pop Art.
 • Joan Brossa

  Joan Brossa
  Fou un poeta, dramaturg i artista plàstic català sense distinció de gèneres. És el poeta avantguardista català més important de la segona meitat del segle XX.
 • Dictadura del general Primo de Rivera

  Dictadura del general Primo de Rivera
  La dictadura de Primo de Rivera fou el règim polític autoritari que s'instaurà a Espanya entre 1923 i 1930 sota la direcció del general Miguel Primo de Rivera y Orbaneja i l'acceptació per part del rei Alfons XIII.
 • Period: to

  Surrealisme

  És el moviment d'avantguarda més important del període d'entreguerres, i molt possiblement el més influent de tots ells.
 • Vicent Andrés Estellés

  Vicent Andrés Estellés
  Era un periodista, escriptor i, potser, el més important poeta valencià del segle XX i dels més reconeguts en la seua llengua. Considerat el principal renovador de la poesia valenciana contemporània
 • Instauració de la II República

  Instauració de la II República
  Es proclamava a Espanya la Segona República Espanyola (1931-1939), amb la qual cosa culminava el règim de la Restauració borbònica iniciat amb l'arribada al tron d'Alfons XII.
 • La II Guerra Mundial

  La II Guerra Mundial
  Va ser un conflicte bèl·lic que va involucrar la majoria de les nacions del món, incloent-hi totes les grans potències,[1] organitzades en dues aliances militars: els Aliats i les potències de l'Eix. La guerra va involucrar uns 100 milions de militars i la mort d'entre 50 a 60 milions de persones,[2] la major part civils, un 3% de la població mundial de l'època, sent el conflicte més mortífer a la història humana.[3] i el primer (i per ara únic) en què es van usar armes nuclears.
 • Guerra civil espanyola

  Guerra civil espanyola
  va ser un conflicte bèl·lic que va enfrontar el govern de la Segona República Espanyola, que tenia el suport de les organitzacions d'esquerres, contra una part de l'exèrcit i de les organitzacions de dretes. Va ser un fet històric decisiu de l'Espanya del segle XX ja que el cop d'estat i la posterior guerra civil van representar la culminació de totes les contradiccions socials, polítiques i ideològiques que s'havien generat a la societat en el curs dels decennis anteriors.
 • Period: to

  La poesia de la guerra Civil a l'actualitat

 • Bombardeig de Guernica

  Bombardeig de Guernica
  Va ser un atac aeri realitzat sobre aquesta simbòlica població basca, en el transcurs de la Guerra Civil Espanyola, per part de la Legió Còndor alemanya i l'Aviació Legionària italiana, que combatien en favor dels revoltats.
 • L'exili

  L'exili
  Quan va acabar la guerra civil espanyola milers de ilustrats hagueren d'exiliarse per les seues idees polítiques, ...
 • Period: to

  Postguerra Espanyola

  Després de la Guerra Civil i el triomf del general Franco, els anys quaranta van ser molt durs per als espanyols. Anys d'aïllament internacional, privacions, censura, repressió, por i silenci
 • Independencia de l'Índia

  Independencia de l'Índia
  Ghandi la va aconseguir pacificament, es a dir, amb la paraula i la resistència passiva
 • Mort de Franco

  Mort de Franco
  Conegut com el Caudillo, el Generalísimo o simplement Franco, va ser un militar i dictador espanyol, colpista integrant del pronunciament militar del 1936 que va desembocar en la Guerra Civil Espanyola.