Historia

 • Holanda (Províncies Unides). Instauració República Oligàrquica. EUROPA

 • Oliver Cromwell. República. ANGLATERRA

  Oliver Cromwell. República. ANGLATERRA
  Va ser un líder polític i militar anglès. Va convertir Anglaterra en una república anomenada Mancomunitat d'Anglaterra (Commonwealth of England).
 • Habeas Corpus. ANGLATERRA

  Habeas Corpus. ANGLATERRA
  L'habeas corpus, consagrat per la llei de 1679, és una institució que garanteix la llibertat individual, obliga que tota persona detinguda sigui presentada en un termini preventiu determinat davant del jutjat pertinent, que podria ordenar la llibertat immediata del detingut si no trobés motiu suficient d'arrest.
 • Bill of Rights. Guillem d’Orange. Monarquia Parlamentària. ANGLATERRA

  Bill of Rights. Guillem d’Orange. Monarquia Parlamentària. ANGLATERRA
  És un document redactat a Anglaterra en 1689, que va imposar el Parlament anglès al príncep Guillerm d’Orange per poder succeir al rei Jacobo II.
  El propòsit principal d'aquest text era recuperar i fortalecer certes facultats parlamentaries i desaparegudes o notòriament mermades durant el regne absolutista dels Stuarts.
 • Regnat Felip V. Començament dinastia dels Borbó. ESPANYA

  Regnat Felip V. Començament dinastia dels Borbó. ESPANYA
  És un conjunt de dinasties sorgides de la casa ducal de Borbó, originària de la localitat francesa de Borbó.
  Els Borbons van arribar al tron espanyol el 1700 quan Felip d'Anjou va succeir l'últim rei de la dinastia dels Àustries, Carles II, que havia mort sense hereus.
 • Guerra de Successió Espanyola. ESPANYA

  Guerra de Successió Espanyola. ESPANYA
  La guerra de successió va ser un conflicte que va durar 12 anys des del 1701 fins al 1713 amb el Tractat d'Utrech.
  La guerra es va originar a partir de la mort de Carles II d'Espanya, que no va deixar descendència i va proposar, sota testament, que l'hereu al tron fos Felip de Borbó, nét de Lluís XIV, al seu moment rei de França.
 • Mort Carles II sense descendència. ESPANYA

  Mort Carles II sense descendència. ESPANYA
  Carles II, era fill de Felip IV i de Mariana d'Àustria, va morir a Madrid, a l'edat de quaranta anys, deixant un testament successori que provocaria una guerra, la guerra de successió que donaria pas a una nova dinastia a la monarquia d'Espanya, la dels Borbons.
 • Absolutisme a tota Europa

  Absolutisme a tota Europa
  L’absolutisme era la principal forma de gover a Europa i això significava que a un país els poders els tenia el rei, un bon exemple de país absolutista a Europa en el segle XVIII, es a França amb el rei Lluís XIV.
 • Decrets de Nova Planta a la Corona d’Aragó. ESPANYA

  Decrets de Nova Planta a la Corona d’Aragó. ESPANYA
  Els Decrets de Nova Planta són un conjunt de decrets promulgats entre el 1707 i el 1716, pel rei Felip V de Borbó, tenia com a objectiu organitzar Espanya des de l'absolutisme i el centralisme, eliminant la política pactista dels Àustries.
 • Tractat d’Utrecht. Pèrdua Gibraltar i Menorca. ESPANYA

  Tractat d’Utrecht. Pèrdua Gibraltar i Menorca. ESPANYA
  Van ser conjunt de tractats signats pels estats antagonistes a la Guerra de Successió Espanyola entre els anys 1713 i 1715 a la ciutat neerlandesa d'Utrecht i a l'Alemanya.. Els tractats posen fi a la guerra, tot i que posteriorment a la firma van continuar les hostilitats en territori espanyol fins al juliol de 1715, moment en què el marquès d'Asfeld va prendre l'illa de Menorca. En aquest tractat, Europa va canviar el mapa polític. El segon tractat vigent més antic per l'assumpte de Gibraltar.
 • Tractat Utrecht. Equilibri de poder a Europa. EUROPA

  Tractat Utrecht. Equilibri de poder a Europa. EUROPA
  L'equilibri de poder apareix a l'Europa Moderna després de la derrota dels Habsburg i la signatura de la Pau de Westfàlia 1648. Consistia en un determinat nombre d'estats amb forces equiparables que impedien entre tots el domini d'un.
 • Regnat Ferran VI. ESPANYA

  Regnat Ferran VI. ESPANYA
  Va ser rei d'Espanya des del 1746 fins a la seva mort. Va ser el tercer fill de Felip V i de la seva primera esposa María Luisa Gabriela de Saboya. El seu regnat es va caracteritzar pel manteniment de la pau i la neutralitat davant de França i Anglaterra, mentre totes dues intentaven l'aliança amb Espanya. Aquesta situació va ser aprofitada pel marquès de l'Ensenada per prosseguir els esforços de reconstrucció interna iniciats al regnat de Felip V.
 • Publicació de l’Esperit de les lleis”. Montesquieu. EUROPA

  Publicació de l’Esperit de les lleis”. Montesquieu. EUROPA
  L’ esperit de les lleis és un tractat de teoria política i dret comparat publicat el 1748 pel filòsof i assagista il·lustrat Charles Louis de Secondat, baró de Montesquieu.
 • Dspotisme il.lustrat

  Dspotisme il.lustrat
  Va ser una forma de govern que va consistir en l'adopció d'algunes de les idees de la Il·lustració pels reis europeus de la segona meitat del segle XVIII.
  Els principals representants del despotisme il·lustrat van ser Caterina II de Rússia, Josep II d'Àustria i Carles III d'Espanya .
  El temor dels monarques que s'estenguessin idees revolucionàries als seus territoris els va portar a frenar les reformes ia separar dels seus gabinets els ministres més inherents al programa de la Il·lustració.
 • La Il·lustració (Locke, Voltaire, Adam Smith, ...) EUROPA

  La Il·lustració (Locke, Voltaire, Adam Smith, ...) EUROPA
  Va ser un moviment intel·lectual, filosòfic i cultural que es va desenvolupar a Europa durant el segle XVIII. Va tenir una gran influència sobre els processos socials i polítics d'Europa i Amèrica fins a principis del segle XIX. ... Per aquesta raó, el segle XVIII sol ser anomenat el «Segle de les Llums».
 • Publicació de l’Enciclopèdia. Diderot i D’Alembert. EUROPA

  Publicació de l’Enciclopèdia. Diderot i D’Alembert. EUROPA
  El seu propòsit va ser reunir i difondre, en un text clar i accessible, els fruits del coneixement i del saber acumulats fins aleshores a la llum de la raó.
 • Carles III. ESPANYA

  Carles III. ESPANYA
  Va ser el Rei d'Espanya del 9 de desembre de 1759 al 14 de desembre de 1788. Fou fill de Felip V i d'Isabel Farnesio, i mig germà del rei Ferran VI.
 • Publicació de “El contracte Social”. Rousseau. EUROPA

  Publicació de “El contracte Social”. Rousseau. EUROPA
  És un llibre escrit per Jean-Jacques Rousseau i publicat el 1762. És una obra sobre filosofia política i tracta principalment sobre la llibertat i igualtat dels homes sota un Estat instituït per mitjà d'un contracte social.
  Es diu que aquest llibre va ser un dels molts incitadors de la Revolució francesa per les idees polítiques.
 • Revolta del Té. EUA

  Revolta del Té. EUA
  Va tenir lloc el 16 de desembre de 1773 a Boston, en què es va llançar al mar tot un carregament de te. Un grup de colons va llançar al mar la càrrega de te de tres vaixells britànics. Va ser un acte de protesta contra Gran Bretanya i és considerat un precedent de la guerra d'Independència dels Estats Units. La rebel·lió dels colons va néixer com a conseqüència de l'aprovació per Gran Bretanya de la Llei del Te, que gravava la importació provinent de la metròpoli de diferents productes.
 • Guerra de la Independència. EUA

  Guerra de la Independència. EUA
  Va ser un conflicte bèl·lic immers en un procés revolucionari que des del 1775 fins al 1783, va enfrontar les tretze colònies britàniques de la costa atlàntica de Amèrica del Nord amb la Gran Bretanya, i que va marcar l'inici d'un llarg procés d'esfondrament del colonialisme a l'hemisferi occidental, en el qual les potències europees perdrien les principals colònies.
 • Declaració Independència. Thomas Jefferson. EUA

  Declaració Independència. Thomas Jefferson. EUA
  Thomas Jefferson, va escriure la Declaració de Independència, com una explicació formal de per què el Congrés havia votat el 2 de juliol per declarar la Independència respecte a Gran Bretanya,
 • Recuperació de Menorca Regnats. ESPANYA

  Recuperació de Menorca Regnats. ESPANYA
  Els anglesos van tornar a ocupar Menorca el 1798 com a resposta a l'aliança d'Espanya i França al tractat de Sant Ildefons. Quatre anys després, el 1802, amb la signatura de la pau d'Amiens entre França i Anglaterra, Menorca va ser tornada a Espanya de manera definitiva.
 • Tractat de Versalles. Gran Bretanya reconeix la independència. EUA

  Tractat de Versalles. Gran Bretanya reconeix la independència. EUA
  Va posar fi a la Guerra d'Independència dels Estats Units. El tractat va ser signat per David Hartley, membre del Parlament britànic que representava el rei Jorge III, i John Adams, Benjamin Franklin i John Jay, representants dels Estats Units. El tractat va ser ratificat pel Congrés de la Confederació el 14 de gener del 1784, i pels britànics el 9 d'abril del 1784.
 • Primera Constitució. República Federal Constitucional. EUA

  Primera Constitució. República Federal Constitucional. EUA
  La Constitució dels Estats Units és la llei suprema dels Estats Units dAmèrica. Va ser adoptada en la seva forma original el 17 de setembre de 1787.
  El text va ser redactat per Thomas Jefferson i editat per Franklin, Adams i Jefferson abans de ser presentada davant el Segon Congrés Continental de Filadèlfia, on va ser canviada de nou. La redacció final va ser adoptada el 4 de juliol de 1776.
 • George Washington president. EUA

  George Washington president. EUA
  Va ser el primer president dels Estats Units entre 1789 i 1797 i comandant en cap de l'Exèrcit Continental revolucionari a la guerra de la Independència dels Estats Units. Als Estats Units se'l considera el pare de la Pàtria.
 • Comença la Revolució Francesa. EUROPA

  Comença la Revolució Francesa. EUROPA
  Va ser un conflicte social i polític, amb diversos períodes de violència, que va convulsionar França i, per extensió de les seves implicacions, altres nacions d'Europa que enfrontaven partidaris i opositors de l'Antic Règim.
 • Rococó i Neoclàssic. Característiques. ART

  Rococó i Neoclàssic. Característiques. ART
  El Rococó es caracteritza per una estètica, elegant i refinada, que cerca la bellesa i el plaer visual, la pintura va reflectir
  l'ambient refinat i despreocupat de les classes privilegiades
  s'utilitzaven colors clars.
  Ell Neoclasic va significar un retorn a la sobrietat de l'art clàssic, la arquitectura es va inspirar en els models grec i romans. Cal destacar la construcció d'edificis com biblioteques, panteons, portes i museus. Destaca a la pintura i escultura, la mitologia i història antiga.