Filòsofs a la història

  • 624 BCE

    Tales de Milet

    Tales de Milet
    Considerat el primer filòsof de la cultura occidental, va ser un dels primers a donar una explicació racional als fenòmens de l'món. Va proposar que l'aigua és l'element que dóna origen a tot el vivent i per la mateix la relaciona amb l'ànima, el moviment i la divinitat.
  • 569 BCE

    Pitàgores

    Pitàgores
    Filòsof i matemàtic grec, el seu pensament és un dels antecedents més antics i importants de la matemàtiques, la geometria analítica i la filosofia racional moderna.
  • 469 BCE

    Sòcrates

    Sòcrates
    Sòcrates és reconegut com el pensador que va transformar la direcció de la filosofia europea i el més savi dels filòsofs grecs. Les seves obres estan escrites en la forma de diàlegs i van ser transmesos pels seus deixebles. La base de la seva filosofia és la idea de la virtut com a fonament de el coneixement i la saviesa. per això es reconeix com una teoria moral que es basa en el reconeixement de el bé i la justícia.
  • 427 BCE

    Plató

    Plató
    Una de les teories més estudiades de Plató és la teoria de les idees, Amb la que defensa l'existència de dos móns oposats: el de les idees (la realitat universal que és inamovible), i el món sensible (la realitat particular que pot modificar). Plató va estar fortament influenciat per la filosofia de Sòcrates. Va ser també un dels primers a estudiar a el cos com un ser separat de l'ànima.
  • 384 BCE

    Aristòtil

    Aristòtil
    Aristòtil va ser un filòsof grec antic nascut el 384 aC. Va ser estudiant de Plató i mestre d'Alexandre el Gran. Les seves obres abasten diversos camps com la filosofia, la lògica, l'ètica, la política i la biologia. És conegut per desenvolupar la teoria de la causalitat, la moral de la virtut i la classificació dels éssers vius.
  • 341 BCE

    Epicur

    Epicur
    Epicur va ser un filòsof grec antic, nascut el 341 aC. Va fundar l'escola filosòfica epicurista, que promovia la cerca de la felicitat a través de la moderació, la amistat i el plaer moderat. La seva filosofia va influir en el pensament ètic i moral de diverses èpoques.
  • 1225

    Tomàs d'Aquino

    Tomàs d'Aquino
    Filòsof i teòleg de l'escola escolàstica. La seva filosofia és fonamentalment realista i concreta, però basada en l'exploració de la idea que existeix el diví. Va reconèixer dues dimensions de el coneixement que en els dos casos procedeixen de Déu, pel que són col·laboratius i donen origen a la teologia: el coneixement natural, que es refereix a la raó i la lògica; i coneixement el sobrenatural, que es refereix a la fe.
  • René Descartes

    René Descartes
    A René Descartes se li atribueix establir les bases de la filosofia moderna. Un de les seves frases més populars és cogito (penso, per tant existeixo), amb la qual defensa que el món està compost per dues substàncies separades: la ment i el cos. En definitiva, consolida una visió dualista de la realitat. Va proposar una filosofia de la raó centrada en el subjecte, és a dir, que la veritat absoluta es troba en la ment.
  • John Locke

    John Locke
    És reconegut com el pare de el liberalisme clàssic i un dels principals filòsofs de l'escola de l'empirisme. Les seves reflexions giren entorn de la relació entre ciència i democràcia, i les seves idees van inspirar gran part dels fonaments de les societats democràtiques contemporànies.
    Va rebutjar l'existència d'un determinisme biològic en l'ésser humà, de manera que no hi ha idees innates, sinó que totes provenen de l'experiència.
  • Jean Jaques Rousseau

    Jean Jaques Rousseau
    Jean-Jacques Rousseau va ser un filòsof i escriptor suís-francès del segle XVIII, nascut el 1712. Rousseau va defensar la idea de la bondat innata de la naturalesa humana i va influir en el desenvolupament del pensament polític i educatiu.
  • Friedrich Hegel

    Friedrich Hegel
    És considerat el màxim representant de l'idealisme alemany i un dels paradigmes de l'home modern. Desenvolupa gran part del seu pensament al voltant de la "idea absoluta" que és la causa última de l'món, una causa objectiva que només pot manifestar-se en l'autoconeixement. Defensa que tot es desenvolupa de manera dialèctica, És a dir, mitjançant el canvi constant i el desenvolupament de la Història.
  • Karl Marx

    Karl Marx
    Reconegut per realitzar fortes crítiques a l'capitalisme, va proposar que les societats capitalistes estan estructurades per classes socials, i que la lluita d'aquestes classes és el que fa que les societats es modifiquin. Va desenvolupar el comunisme modern i juntament amb Engels, el marxisme. Algunes de les seves idees més importants són la de plus- la teoria de lluita de classes i la concepció materialista de la història.
  • Friedrich Engels

    Friedrich Engels
    Un dels màxims defensors de la democràcia revolucionària, la llibertat i la transformació social que ve de la mà de la vila. Critica fortament a la religió, així com a sistema econòmic basat en la propietat privada.
  • Friedrich Nietzsche

    Friedrich Nietzsche
    D'origen alemany, Nietzsche és sobretot recordat per la frase "Déu ha mort" amb la qual volia criticar la religió, els ideals i la filosofia occidental basats en normes morals i falses. Tenia fe en l'aparició d'un nou home, a què cridava Superhome, que pogués superar la moral tradicional i generar el seu propi sistema de valors amb una voluntat de poder genuïna. Per això Nietzsche és considerat com un dels crítics més potents de la modernitat.
  • Ernst Cassirer

    Ernst Cassirer
    Ernst Cassirer va ser un filòsof alemany nascut el 1874. És conegut per la seva obra en filosofia de la cultura i filosofia de la ciència. Cassirer va destacar en l'estudi del simbolisme i va explorar com els éssers humans creen significat mitjançant símbols i mitologia.
  • Karl R. Popper

    Karl R. Popper
    Karl R. Popper va ser un filòsof de la ciència austríac-britànic, nascut el 1902. És conegut pel seu treball en la filosofia de la ciència i la epistemologia. Va defensar la importància del mètode científic i la crítica com a part integral del procés científic. La seva obra influent inclou "La lògica de la recerca científica".
  • Émile Benveniste

    Émile Benveniste
    Émile Benveniste va ser un lingüista i filòleg francès, nascut el 1902. És conegut per les seves contribucions fonamentals a la lingüística estructuralista. Benveniste va explorar temes com l'estructura del llenguatge, la semàntica i la relació entre llenguatge i subjectivitat.
  • Jean-Paul Sartre

    Jean-Paul Sartre
    Filòsof francès considerat com un dels majors exponents del corrent existencialista, que es torna especialment popular com a conseqüència de la Segona Guerra Mundial. Algunes de les preguntes clau en el seu pensament tenen a veure amb el sentit de la vida en relació amb la idea de llibertat i la responsabilitat personal.
  • Hannah Arendt

    Hannah Arendt
    Hannah Arendt va ser una filòsofa política alemanya-jueva nascuda el 1906. És coneguda per les seves aportacions a la política, la autoritat i la participació ciutadana.
  • Edgar Morin

    Edgar Morin
    Edgar Morin és un sociòleg i filòsof francès nascut el 1921. Conegut per la seva obra interdisciplinària, Morin ha abordat temes com la complexitat, la incertesa i la necessitat d'una visió holística en la comprensió del món.
  • Zygmunt Bauman

    Zygmunt Bauman
    Un dels sociòlegs contemporanis més importants, analitza les xarxes socials, els canvis socials provocats l'expansió de l'internet i moviments socials.
  • Marina J.A.

    Marina J.A.
    José Antonio Marina és un filòsof, escriptor i pensador espanyol nascut el 1939. És conegut pel seu treball en filosofia, educació i psicologia. Ha escrit diversos llibres sobre aquests temes, abordant qüestions com l'educació, el desenvolupament personal i la intel·ligència.
  • Fernando Savater

    Fernando Savater
    Fernando Savater és un filòsof, escriptor i professor espanyol nascut el 1947. La seva obra abasta una àmplia gamma de temes, des de la filosofia i l'ètica fins a la política i la literatura. És conegut per la seva defensa de la llibertat, els drets humans i la democràcia.
  • Carme Riera

    Carme Riera
    Carme Riera és una escriptora i acadèmica catalana, nascuda el 1948. És coneguda per la seva prolífica producció literària, que inclou novel·les, assaigs i poesia. Riera ha estat guardonada amb diversos premis literaris i és membre de diverses acadèmies i institucions culturals.
  • André Comte-Sponville

    André Comte-Sponville
    André Comte-Sponville és un filòsof francès contemporani, nascut el 1952. Especialitzat en filosofia moral, ha escrit diverses obres que aborden temes com l'ètica, la felicitat i la espiritualitat sense religió. És conegut per la seva defensa d'una ètica laica i la seva aproximació a la filosofia amb claredat i senzillesa. Comte-Sponville també ha explorat les idees del pensament clàssic i ha contribuït al diàleg contemporani sobre valors ètics i morals.
  • Fina Birulés

    Fina Birulés
    Fina Birulés és una filòsofa, professora i escriptora catalana. Ha dedicat la seva carrera a la investigació en teoria feminista i ètica. És coneguda per les seves contribucions al pensament feminista, abordant temes com la igualtat de gènere, la diversitat sexual i la justícia social.
  • Nigel Warburton

    Nigel Warburton
    Nigel Warburton és un filòsof britànic i autor conegut especialment per les seves obres divulgatives en filosofia. Ha escrit llibres i realitzat podcasts que expliquen de manera accessible i comprensible les idees filosòfiques clau.