Εικον β πα

ΤΕΛΟΣ Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΩΣ ΤΕΛΟΣ ΕΙΚΟΣΤΟΥ ΑΙΩΝΑ

By alsypa
 • ne editor Menu ΤΕΛΟΣ Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

 • ΔΙΠΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

  ΔΙΠΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
  τέλος του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου ανέδειξε τις ΗΠΑ σε υπερδύναμη. Πανίσχυρες οικονομικά και στρατιωτικά, ήταν η μόνη χώρα που διέθετε τότε το πιο φοβερό όπλο, την ατομική βόμβα. Παρ’ όλα αυτά, η αμερικανική ηγεσία είχε θορυβηθεί από την επέκταση της σοβιετικής επιρροής στην Α. Ευρώπη. Οι ηγέτες των ΗΠΑ πίστευαν ότι, για να διασφαλίσουν σε παγκόσμιο επίπεδο τα συμφέροντα της χώρας τους, θα έπρεπε να αναλάβουν αγώνα εναντίον του κομμουνισμού:
 • ΤΕΛΟΣ Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΩΣ ΤΕΛΟΣ ΕΙΚΟΣΤΟΥ ΑΙΩΝΑ

 • ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  Ο ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος διήρκησε μια τριετία, μεταξύ 1946 και 1949, και στην παγκόσμια ιστορική βιβλιογραφία καταχωρείται ως η πρώτη πράξη του ψυχρού πολέμου. Οι συγκρούσεις μεταξύ του Ελληνικού Στρατού και των ανταρτικών δυνάμεων του Δημοκρατικού Στρατού, ο οποίος βρισκόταν κάτω από τον έλεγχο του Κομμουνιστικού Κόμματος,
 • ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

  ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
  Την 1η Απριλίου 1955 οι Ελληνοκύπριοι ξεσηκώθηκαν για να αποτινάξουν τον βρετανικό ζυγό, με στόχο την «Ένωσιν» με τη μητέρα-πατρίδα Ελλάδα. Ο αγώνας τους έληξε με τις «Συμφωνίες Λονδίνου-Ζυρίχης» (19 Φεβρουαρίου 1959), με τις οποίες η Κύπρος ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος.
 • ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΑΣ

  ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΑΣ
 • ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ 21ης Απριλίου

  ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ 21ης Απριλίου
  21 Απριλίου 1967, και ενώ είχαν προκηρυχθεί εκλογές για τις 28 Μαΐου, μια ομάδα αξιωματικών του στρατού, υπό την ηγεσία του συνταγματάρχη Γεωργίου Παπαδόπουλου, με τη συμμετοχή του ταξίαρχου τεθωρακισμένων Στυλιανού Παττακού και του συνταγματάρχη Νικόλαου Μακαρέζου, όπως και άλλων αξιωματικών του στρατού ξηράς, κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα, το οποίο οι ίδιοι ονόμαζαν «εθνοσωτήριο επανάσταση»
 • Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1980

  Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1980
  Η Δεκαετία 1980 αποτέλεσε το πεδίο μεγάλων δυνατοτήτων για τους σύγχρονους Ελληνες να αποκτήσουν πρωτόγνωρα μέσα αυτοδιαμόρφωσης της ζωής τους, να γίνουν πολύ πιο ανοιχτοί στη δυτική κουλτούρα, να σπάσουν παραδοσιακούς ρόλους και ταμπού, να εκσυγχρονιστούν.
 • ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΛΑΙΚΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΩΝ

  ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΛΑΙΚΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΩΝ
  Τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι λαϊκές δημοκρατίες της Α. Ευρώπης οξύνθηκαν στη δεκαετία του ’80. Η οικονομία δεν ανταποκρινόταν στις σύγχρονες ανάγκες, πράγμα που φαινόταν ιδιαίτερα στην ανεπάρκεια καταναλωτικών αγαθών. Η Σοβιετική Ένωση ξόδευε σε εξοπλισμούς, για να μην υστερήσει από τις ΗΠΑ, ποσά πολύ μεγαλύτερα από αυτά που άντεχε η οικονομία της.
 • ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

  ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
  Η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) αποτελεί μια οικονομική και πολιτική ένωση είκοσι οκτώ ευρωπαϊκών κρατών. Ιδρύθηκε την 1η Νοεμβρίου 1993 με τη θέση σε ισχύ της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (υπογραφή 7.2.1992), γνωστότερης ως Συνθήκη του Μάαστριχτ, βασιζόμενη στις τότε Ευρωπαϊκές Κοινότητες (Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα, Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας) τις οποίες και αντικατέστησε.
 • ΤΕΛΗ ΤΟΥ ΕΙΚΟΣΤΟΥ ΑΙΩΝΑ

  Πρωτεύουσα: Αθήνα
  Επίσημη γλώσσα της ΕΕ: ελληνικά
  Κράτος μέλος της ΕΕ: από την 1η Ιανουαρίου 1981
  Νόμισμα: ευρώ.
  Σένγκεν: η Ελλάδα είναι μέλος του χώρου Σένγκεν από την 1η Ιανουαρίου 2000