Eu flag1

Ευρωπαϊκή Ένωση

 • Πρώτη αναμετάδοση της δημόσιας τηλεόρασης

  Πρώτη αναμετάδοση της δημόσιας τηλεόρασης
  Το πρώτο πρόγραμμα της δημόσιας τηλεόρασης στον κόσμο (από τον τηλεοπτικό σταθμό Paul Nipkow) αναμεταδόθηκε από το Funkturm στο Βερολίνο, Γερμανία. Ο σταθμός εξέπεμπε μόνο μέσα και γύρω από το Βερολίνο, αλλά έγινε πολύ δημοφιλής όταν κάλυψε τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο.
 • Το Χαλύβδινο Σύμφωνο

  Το Χαλύβδινο Σύμφωνο
  Η Γερμανία και η Ιταλία υπογράφουν το Σύμφωνο Φιλίας και Συμμαχίας (Χαλύβδινο Σύμφωνο), που συνδέει πολιτικά και στρατιωτικά τις δύο χώρες.
 • Τριμερές Σύμφωνο

  Τριμερές Σύμφωνο
  Η Γερμανία, η Ιταλία και η Ιαπωνία υπογράφουν στρατιωτική συμμαχία, η οποία είναι γνωστή ως «Τριμερές Σύμφωνο». Οι τρεις χώρες γίνονται σύμμαχοι στον πόλεμο και αποτελούν τις «Δυνάμεις του Άξονα».
 • Ο Μπενίτο Μουσολίνι συλλαμβάνεται

  Ο Μπενίτο Μουσολίνι συλλαμβάνεται
  Ο Μπενίτο Μουσσολίνι συλλαμβάνεται και απομακρύνεται από τη θέση του ως αρχηγού της ιταλικής κυβέρνησης από τον Βασιλέα Βίκτωρ Εμμανουήλ III. Ο Μπενίτο Μουσολίνι ήταν Ιταλός πολιτικός και αρχηγός του Εθνικού Φασιστικού Κόμματος. Οι υποστηρικτές του τον αποκαλούσαν «Ντούτσε» ή «αρχηγό». Κυβέρνησε στην Ιταλία από το 1922 μέχρι την παραίτησή του το 1943 μετά την κατάρρευση της Ιταλίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δημιούργησε ισχυρή συμμαχία με τη ναζιστική Γερμανία του Αδόλφου Χίτλερ.
 • Τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου

  Τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου
  Τελειώνει ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος στην Ευρώπη. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βγαίνουν στους δρόμους για να γιορτάσουν τη νίκη την Ημέρα της Ευρώπης, σηματοδοτώντας το τέλος της πιο φονικής ένοπλης σύγκρουσης στην Ιστορία, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 60 εκατομμύρια άνθρωποι.
 • Το NATΟ

  Το NATΟ
  Υπογράφεται στην Ουάσινγκτον το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, με το οποίο ιδρύεται ο Οργανισμός του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ), μια συμμαχία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά και 10 χωρών της Δυτικής Ευρώπης. Σκοπός του είναι η προστασία της ασφάλειας και της ελευθερίας των μελών του. Το ΝΑΤΟ εξακολουθεί σήμερα να αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της άμυνας της Δύσης.
 • Το NATΟ (συνέχεια)

  Το NATΟ (συνέχεια)
  Το άρθρο 5 του Συμφώνου κατοχυρώνει την αρχή της συλλογικής άμυνας, σύμφωνα με την οποία η επίθεση εναντίον ενός μέλους θεωρείται επίθεση εναντίον όλων των μελών. Τέθηκε σε εφαρμογή για πρώτη φορά το 2001 μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις κατά των Ηνωμένων Πολιτειών στις 11 Σεπτεμβρίου. Το ΝΑΤΟ έχει σήμερα 29 χώρες μέλη, μεταξύ των οποίων τα κράτη μέλη της ΕΕ. Η έδρα του βρίσκεται στις Βρυξέλλες.
 • Δικαστήριο της ΕΕ

  Δικαστήριο της ΕΕ
  Ιδρύεται το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο είναι η ανώτατη νομική αρχή της ΕΕ. Αποστολή του είναι να μεριμνά ώστε η νομοθεσία της ΕΕ να ερμηνεύεται και να εφαρμόζεται με τον ίδιο τρόπο σε κάθε χώρα της ΕΕ, και οι χώρες και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να συμμορφώνονται με το ενωσιακό δίκαιο. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εδρεύει στο Λουξεμβούργο.
 • Η ανέγερση του Τείχους του Βερολίνου

  Η ανέγερση του Τείχους του Βερολίνου
  Οι κομμουνιστικές αρχές της Ανατολικής Γερμανίας αρχίζουν να κατασκευάζουν ένα ψηλό τείχος στο κέντρο του Βερολίνου, με στόχο να εμποδίζουν τους πολίτες της χώρας να δραπετεύουν για μια πιο ελεύθερη ζωή στη Δύση. Το τείχος αυτό γίνεται το σύμβολο του Ψυχρού Πολέμου.
 • Η πρώτη διεύρυνση της ΕΕ

  Η πρώτη διεύρυνση της ΕΕ
  Η Δανία, η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο προσχωρούν στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, σηματοδοτώντας την πρώτη διεύρυνση. Μαζί με το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο και τις Κάτω Χώρες, τα μέλη αυξάνονται σε εννέα. Μετά από δημοψήφισμα, η Νορβηγία αποφασίζει να μη συμμετάσχει.
 • Αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα και την Ισπανία

  Αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα και την Ισπανία
  Μετά τον θάνατο του στρατηγού Φράνκο, η Ισπανία προχωρά προς τη δημοκρατία. Η Ελλάδα θεσπίζει ένα νέο δημοκρατικό Σύνταγμα τον Ιούνιο του 1975, αποκαθιστώντας τη δημοκρατία στη χώρα.
 • Ο πρώτος Ευρωπαίος στο διάστημα

  Ο πρώτος Ευρωπαίος στο διάστημα
  Ο Τσέχος κοσμοναύτης Βλαντιμίρ Ρέμεκ γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος που ταξιδεύει στο διάστημα. Αργότερα, ασχολήθηκε με την πολιτική και εξελέγη βουλευτής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (2004-2013).
 • Οι πρώτες ευρωπαϊκές εκλογές

  Οι πρώτες ευρωπαϊκές εκλογές
  Για πρώτη φορά, οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να ψηφίσουν αυτούς που θέλουν να τους εκπροσωπήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πριν από την καθιέρωση των άμεσων εκλογών, οι ευρωβουλευτές διορίζονταν από τα εθνικά κοινοβούλια κάθε κράτους μέλους. Οι ευρωπαϊκές εκλογές διεξάγονται κάθε 5 χρόνια από τότε. Δικαίωμα ψήφου αποκτάτε στην ηλικία των 18 ετών σε όλες τις χώρες της ΕΕ, με εξαίρεση την Αυστρία, τη Μάλτα (16) και την Ελλάδα (17).
 • Η Ελλάδα προσχωρεί στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες

  Η Ελλάδα προσχωρεί στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες
  Η Ελλάδα γίνεται η 10η χώρα που προσχωρεί στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, που σήμερα είναι πλέον γνωστές ως Ευρωπαϊκή Ένωση.
 • Η Γροιλανδία αποχωρεί από τις Ευρωπαϊκές Κοινότητες

  Η Γροιλανδία αποχωρεί από τις Ευρωπαϊκές Κοινότητες
  Από το 1973 έως το 1985, η Γροιλανδία ήταν μέρος των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (που σήμερα είναι γνωστές ως Ευρωπαϊκή Ένωση). Μετά από δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε το 1982, αποχώρησε από την ΕΕ, αλλά εξακολουθεί να συνδέεται με αυτήν ως υπερπόντια χώρα και έδαφος.
 • Η Ισπανία και η Πορτογαλία προσχωρούν στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες

  Η Ισπανία και η Πορτογαλία προσχωρούν στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες
  Η Ισπανία και η Πορτογαλία προσχωρούν στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των μελών σε δώδεκα.
 • Στίβεν Χόκινγκ

  Στίβεν Χόκινγκ
  Εκδίδεται το βιβλίο Σύντομο χρονικό του χρόνου (A Brief History of Time), του βρετανού φυσικού Στίβεν Χόκινγκ, το οποίο βοηθά το ευρύ κοινό να κατανοήσει ζητήματα σχετικά με το σύμπαν. Στη συνέχεια, γίνεται παγκόσμιο μπεστ σέλερ. Η τελευταία θεωρία του Χόκινγκ σχετικά με την προέλευση του σύμπαντος αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τον χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ καθηγητή Τόμας Χέρτογκ από το Πανεπιστήμιο της Λέβεν στο Βέλγιο. Δημοσιεύτηκε λίγο μετά τον θάνατο του Χόκινγκ το 2018.
 • Η Συνθήκη της Νίκαιας

  Η Συνθήκη της Νίκαιας
  Υπογράφεται η Συνθήκη της Νίκαιας από τους επικεφαλής των 15 κρατών μελών της ΕΕ στην ομώνυμη πόλη της Γαλλίας. Η Συνθήκη αυτή αλλάζει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ, έτσι ώστε η ΕΕ να προετοιμαστεί για την προσχώρηση των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης μόλις αυτές θα είναι έτοιμες. Αυξάνονται οι νομοθετικές και εποπτικές εξουσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Συνθήκη τίθεται σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου 2003.
 • Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών

  Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών
  Οι Ευρωπαίοι αποκτούν το δικαίωμα μεγαλύτερης συμμετοχής στη χάραξη των πολιτικών που επηρεάζουν τη ζωή τους χάρη σε μια νέα πρωτοβουλία, η οποία τούς παρέχει τη δυνατότητα να προτείνουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη θέσπιση νομοθεσίας. Μόλις μια πρωτοβουλία συγκεντρώσει 1 εκατομμύριο υπογραφές, η Επιτροπή αποφασίζει σε ποιες θα προβεί.
 • Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών (συνέχεια)

  Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών (συνέχεια)
  Η πρώτη στα χρονικά Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών, «Right2Water», η οποία συγκέντρωσε 1,6 εκατομμύρια υπογραφές, οδήγησε σε πρόταση για νέους κανόνες σχετικά με το πόσιμο νερό. Ανάλογα με τη χώρα, η ελάχιστη ηλικία για την υποστήριξη μιας πρωτοβουλίας μπορεί να είναι τα 16 έτη.
 • Ευρωπαϊκή Βοήθεια προς τους Απόρους

  Ευρωπαϊκή Βοήθεια προς τους Απόρους
  Ιδρύεται το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους το οποίο στηρίζει τις περισσότερο μειονεκτούσες ομάδες της κοινωνίας παρέχοντας τρόφιμα και βασικά καταναλωτικά αγαθά, όπως είδη ένδυσης, υποδήματα και είδη προσωπικής υγιεινής, ή διοργανώνοντας δραστηριότητες κοινωνικής ένταξης.
 • Η Λιθουανία υιοθετεί το ευρώ

  Η Λιθουανία υιοθετεί το ευρώ
  Η Λιθουανία γίνεται το 19ο κράτος μέλος της ΕΕ που υιοθετεί το ευρώ. Περίπου 340 εκατομμύρια Ευρωπαίοι χρησιμοποιούν σήμερα το ίδιο νόμισμα.
 • Το κτίριο Europa

  Το κτίριο Europa
  Η πρώτη συνεδρίαση στο καινούργιο κτίριο Europa, το οποίο κατασκευάστηκε για να στεγάσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πραγματοποιείται στις 16 Ιανουαρίου 2017, όταν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συναντώνται για να συζητήσουν τις προοπτικές για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.
 • Δυτικά Βαλκάνια και ΕΕ

  Δυτικά Βαλκάνια και ΕΕ
  Η ΕΕ ανακοινώνει τα σχέδια για την προσχώρηση έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ μετά το 2025, με το Μαυροβούνιο και τη Σερβία να προηγούνται.
 • Brexit – το ΗΒ αποχωρεί από την ΕΕ

  Brexit – το ΗΒ αποχωρεί από την ΕΕ
  Η «συμφωνία για το Brexit», η οποία εγκρίθηκε από κοινού από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το βρετανικό κοινοβούλιο, προβλέπει μια περίοδο διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο της οποίας θα επαναπροσδιοριστεί η σχέση μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων του εμπορίου, της εκπαίδευσης, της άμυνας και της απασχόλησης, η οποία θα έχει σημαντικές συνέπειες τόσο για τους ευρωπαίους όσο και για τους βρετανούς πολίτες.