Abstract background wallpaper 011

Evolutia mijloacelor de comunicare analogice

  • 105

    Hârtia

    Hârtia
    Cu toate că invenţia hârtiei este atribuită chinezilor, încă din anul 105, istoria hârtiei poate fi urmărită până în anul 3,000 i.Hr., când era folosită în formă primară de către egipteni. Definiţia hârtiei spune ca hârtia este un material fabricat din celuloză, care este derivată din diferite tipuri de iarbă sau lemn. Interesant însă este faptul că termenul de "hârtie" este derivat din "cyperus papyrus", plantă care era folosită în Egiptul Antic pentru a fabrica papirus, forma brută de hârtie.
  • Jan 18, 700

    Primul ziar

    Primul ziar
    În anul 700 în Beijing apare primul ziar tipărit.
  • Jan 18, 1041

    Litera mobilă

    Litera mobilă
    Bi Sheng, un tipograf chinez, inventează litera mobilă.
  • Jan 19, 1448

    Primul calendar

    Primul calendar
    Primul calendar s-a tipărit la Mainz, în 1448
  • Jan 18, 1450

    Tiparul lui Gutenberg

    Tiparul lui Gutenberg
    Johannes Gutenberg a adaptat presa de tipar cu şurub, bazându-se pe metoda presării de la teascurile de vinificaţie, folosite pe valea Rinului încă din perioada Imperiului Roman. El a utilizat o cerneala pe bază de ulei şi o bucată de metal împărţită ca matrice prismatică. A inventat un aliaj metalic turnabil în formă (matriţă). Cuvântul tipărit a facilitat circulaţia informaţiei şi a cunoaşterii, de care au beneficiat în principal mănăstirile.
  • Sep 30, 1452

    Biblia lui Johannes Gutenberg

    Biblia lui Johannes Gutenberg
    În anul 1452, la 30 septembrie, a ieşit de sub tipar prima carte pentru toată istoria omenirii, şi nu întâmplător, această carte a fost BIBLIA, care va purta pe viitor numele lui Johannes Gutenberg.
  • Jan 18, 1460

    Cerneala tipografică

    Cerneala tipografică
    Cerneala tipografică a fost inventată la doar 15 ani după prima folosire a vopselelor folosite în pictură. Acestea trebuiau să fie capabile să adere pe o suprafaţă de metal şi aveau la bază uleiurile de in, păstrate timp de un an pentru a permite sedimentului să se depună. Ulterior se putea adăuga răşina. Pigmentul negru era obţinut din funingine colectată din arderea cărbunelui. Pe la 1850 mulţi dintre tipografi încă îşi mai fabricau singuri cerneala.
  • Jan 19, 1473

    Prima carte laică

    Prima carte laică
    Pe teritoriul Europei, în 1473, la Lyon, apare întâia carte laică scoasă de sub tipar, după care urmează, neregulat, noi “tipărituri”.
  • Jan 19, 1478

    Sistemul de poştă

    Sistemul de poştă
    Sistemul de poştă a apărut pe teritoriul Franţei în 1464, iar în Anglia în 1478. Dacă în Occident calul era esenţial pentru a acoperi distanţele, în lumea musulmană era folosit dromaderul. Apoi, porumbelul, deşi în limite impuse de fragilitatea sa, a fost multă vreme un actor important al transmiterii mesajelor, în paralel cu calul şi dromaderul.
  • Telegraful lui Chappe

    Telegraful lui Chappe
    Primul telegraf a fost realizat de francezul Claude Chappe în 1793: telegraful său optic transmitea mesaje vizibile de la un releu la altul cu ajutorul unor braţe articulate care reproduceau semnale stabilite dinainte de expeditor şi destinatar. Acest sistem avea şi inconvenienţe: nu se putea comunica noaptea, pe ceaţă, ploaie, etc. Cu toate acestea, el a fost folosit în Europa, în special de către militari, până la mijlocul secolului al XIX-lea.
  • Maşina de fabricat hârtie

    Maşina de fabricat hârtie
    S-a inventat maşina de fabricat hârtie. Prima maşină eficientă a fost inventată de Nicholas Louis Robert, dar patentul a fost dus în Anglia unde s-a pus la punct prima maşina productivă. Hârtia se fabrica în special din fibre de in şi de bumbac.
  • Maşină de scris

    Maşină de scris
    Prima mașină de scris funcțională a fost inventată de către Pellegrino Turri, în 1808, pentru a veni în ajutorul persoanelor oarbe. Pastorul danez Rasmus Malling Hansen, în 1870 a prezentat publicului "globul de scris", care semăna mai degrabă cu o pernă mare de ace. Mașina a fost ulterior transformată într-un produs comercial.
  • Prima fotografie din lume

    Prima fotografie din lume
    Niepce în 1826,a obţinut prima fotografie din lume imaginea curţii sale privită din casă. Perfecţionându-şi procesul, Niepce a reuşit să fixeze imagini pe piatră litografică, pe sticlă, zinc şi aliaj de staniu şi plumb şi şi-a numit aparatul „heliograf”.
  • Telegraful electric

    Telegraful electric
    Samuel Morse pictor şi fizician american, creează în 1832 un sistem care pune în legătură două staţii. De la prima, operatorul trimite impulsuri electrice mai lungi sau mai scurte; ele ajung până la cea de a doua staţie, unde sunt transcrise de cel care recepţionează mesajul. Morse elaborează un cod simplu alcatuit din numai două semne: linia şi punctul. Fiecare literă a alfabetului şi fiecare cifră este codificată printr-o combinaţie de linii şi puncte.
  • Fonoautograful

    Fonoautograful
    Primul aparat pentru înregistrare sonoră, numit fonoautograf, a fost inventat de francezul Edouard-Leon Scott de Martinville. Invenţia sa a fost patentată în 1857.
    Primele sunete înregistrate au fost versurile poeziei „Mary had a little lamb”, recitate de către inventator. Aparatul său conţinea aceleaşi elemente ca cele ale fonoautografului lui Scott, însă ca mediu de înregistrare folosea un cilindru spiralat acoperit cu o foiţă de cositor.
  • Televizorul

    Televizorul
    Primul aparat care avea să semene cu televizorul a fost inventat de Giovanni Caselli în anul 1863 şi era un pantelegraf. Pentru prima dată acest aparat a fost folosit în Franta, el făcând legătura între Paris şi Lyon cu care se puteau transmite desene simple sau mesaje autografe.
  • Telefonul

    Telefonul
    Telefonul a fost inventat în 1876 de americanul Graham Bell (1847-1922): el a reuşit să transmită vocea cu ajutorul unor semnale electrice. Primele transmisiuni nu au fost perfecte, dar au făcut posibilă o comunicare directă, fără folosirea unui cod.
  • Fonograful

    Fonograful
    Fonograful, inventat de Edison în 1877, "maşina vorbitoare" uimitoare în epocă,alcătuită dintr-un cilindru învelit într-o foiţă de staniol, care putea conserva sunete.
  • Grafofonul

    Grafofonul
    Charles Tainter a inventat grafofonul, care înregistra pe discuri acoperite cu ceară, gramofonul lui Emil Berliner (1887), care folosea discuri matriţate şi telegrafonul lui Valdemar Poulsen (1898), primul aparat care realiza înregistrări magnetice. Pe vremea când Emil Berliner facea demonstraţii cu gramofonul său, Ernst Werner von Siemens înregistra primul brevet referitor la difuzorul cu bobină.
  • Magnetofonul

    Magnetofonul
    Magnetofonul a fost ideea lui Oberlin Smith. În anul 1888, acesta a formulat principiul teoretic, iar după zece ani Valdemar Paulsen, în vârstă de 20 de ani, a concretizat invenţia.
  • Unde electromagnetice

    Unde electromagnetice
    Heinrich Hertz a fost un fizician german. În 1888, el a devenit prima persoană care a reusit să dovedească prezenţa undelor electromagnetice prin construirea unui sistem de a crea şi de a detecta undele radio UHF. Numele lui a fost folosit pentru frecvenţele radio.Desemnarea Hertz devine o parte oficială a sistemului metric internaţional în 1933.
  • Prima proiectie cinematografica

    Prima proiectie cinematografica
    Data de 28 decembrie 1895, marchează nu numai prima proiecţie cinematografică, ea marchează şi naşterea unei noi arte, arta cinematografică, cea de-a şaptea artă cum mai este cunoscută, şi o nouă industrie, industria cinematografică. Filmul a fost multă vreme socotit ca un amuzament de bâlci, tratat cu dispreţ de oamenii serioşi.Primul promotor al noii arte şi industrii, se poate spune că a fost Louis Lumière.
  • Radioul

    Radioul
    În ziua de 12 decembrie 1896, italianul Guglielmo Marconi, un tânăr de 21 de ani, făcea la Londra demonstraţia publică a ciudatului său aparat, cu care putea transmite semnale la distanţă, fără fir. Experimentul părea modest, atât de modest, încât presa vremii nu s-a sfiit să comenteze că totul este un simplu truc, cu atât mai mult cu cât înaintaşii acestui Marconi făcuseră şi ei descoperiri notabile în domeniu, fără să fi impresionat publicul cu vreun rezultat spectaculos.
  • Tub catodic

    Tub catodic
    O contribuţie extrem de importantă a avut-o fizicianul german Karl Braun cu invenţia tubului catodic în anul 1897, această tehnologie urmînd să fie utilizată timp de aproape un secol. A fost nevoie însă de zece ani pentru ca omul de ştiinţă rus Boris Rosing să înţeleagă, în 1907, că tubul catodic poate fi folosit pentru a construi un sistem de recepţie şi proiectare pe un ecran a imaginilor statice.
  • Telefonul mobil

    Telefonul mobil
    Nathan Stubblefield a inventat telefonul mobil. În 1908 a avut ideea genială de a folosi un sistem de fire şi stâlpi de mari dimensiuni, plasat în apropierea unei linii feroviare, râu sau aproape de o şosea. Când un tren, automobil sau vapor călătorea dincolo de zona unde se aflau firele, un transmiţător de pe vehicul trimitea un semnal audio către un receptor cu ajutorul undelor magnetice. Patentul a fost primit de către domnul Stubblefield în data de 9 mai a acelui an.
  • Televizor electromecanic

    Televizor electromecanic
    John Logie Baird este cel care a confecţionat prima maşinarie care semăna cât de cât cu televizorul din zilele noastre.
    Televiziunea a luat nastere cand Baird a reusit sa transmita de la o distanta de 705 km prin linia telefonica dintre Londra si Glasgow.
  • Prima transmisie peste Oceanul Atlantic

    Prima transmisie peste Oceanul Atlantic
    Baird a fost cel care, în 1928, avea să efectueze o transmisie în premieră peste Oceanul Atlantic. În America anilor ’20 se lucra la un alt sistem de televiziune, cel electronic, tehnologie care avea să curme, ulterior, şi succesul lui Baird înregistrat în Europa. Lucrînd pentru Radio Corporation of America (RCA),
  • Computer electromecanic

    Computer electromecanic
    Primul computer electromecanic programabil, a fost creat de către germanul Konrad Zuse, în camera de zi a casei părinţilor. Acesta este considerat a fi primul calculator electromecanic, programabil binar.
  • Discul de vinil

    Discul de vinil
    Discul de vinil a fost inventat în anul 1946 de Peter Carl Goldmark şi René Snepvangers. Aceştia erau angajaţi ai Columbia Broadcasting System (CBS) şi lucrau la înlocuirea discului de 78 rot/min. Ei au creat un disc de policlorură de vinil cu viteză de 33,33 rot/min. Brevetul a fost depus cu sigla LP - Long Playing.
  • Caseta audio

    Caseta audio
    Caseta audio a fost inventată de olandezii de la Philips în anul 1961. Prima demonstraţie a fost fost făcută la Berlin Radio Show, IFA (Internationale Funkausstellung Berlin ) de astăzi, în august 1963. Casetele au fost lansate un an mai târziu şi în SUA sub brandul Norelco şi denumite casete compacte. În 1966, numai în SUA, erau comercializate peste 250.000 de aparate cu casetă. În 1968, 85 de producători comercializau peste 2,4 milioane de aparate cu casetă.
  • Walkman

    Walkman
    Akio Morita, preşedintele Sony îi cere inginerului Nobutoshi Kihara la sfârşitul anilor ‘70 să inventeze un aparat portabil la care să asculte muzică în timpul călătoriilor sale transpacifice. În anul 1979 este introdus pe piaţa TPS- L2, primul walkman, mai întâi în Japonia şi apoi în restul lumii. Morita nu era de acord cu numele Walkman pe care dorea să îl schimbe, însă campania de promovare deja fusese demarată, iar schimbarea numelui ar fi costat foarte mult.
  • Prima transmisie color în România

    Prima transmisie color în România
    Pe 23 august 1983, Televiziunea Română a făcut prima transmisie color oficială, din Piaţa Aviatorilor (numită, între 1951 şi 1962, Piaţa Generalissim I.V. Stalin).
  • Presa fixă

    Presa fixă
    În anul 594, chinezii încep să practice tiparul pe un relief în negativ. Imprimarea se facea cu o presă fixă în care foile de hârtie erau presate de blocuri de lemn pe care erau gravate textul şi ilustraţiile. Această metoda a fost raspândită în Vest cu ajutorul arabilor sau pe rutele caravanelor de pe ,,drumul mătăsii”. În China s-a inventat hârtia, fapt care a dus la crearea unui climat optim pentru dezvoltarea tiparului.
  • Prima carte

    Prima carte
    În China se tipăreşte prima carte. ,,Diamond Sutra” era tiparită pe matriţe de lemn care conţineau atât text cât şi ilustraţii.