Inquisicio goya quadre

Espanya a finals del segle XV i XVII

 • 1450

  La bruixeria

  Les bruxes condemnades eren dones grans, pobres i analfabetes que solien viure soles. Algunes tenien deformacions físiques destacaven per tenir un comportament estrafolari o pels suposats poders que se'ls atribuia. Hi havia moltes més dones bruixes condemnades que homes bruixots.
 • Period: 1450 to

  La caça de bruixes

  Més de 110.000 persones van ser processades i 60.000 executades, la majoria de les quals dones. Les bruixes es reunien en aquelarres o aplecs, on venien volant a cavall. Després, s'hi afegia el dimoni. Les participants adoraven el dimoni i s'iniciava una gran orgia. Llavors, aquestes emprenien el vol i iniciaven assassinats, infanticidis i destruccions de collites. A les acusades se les torturava i se les condemnava sense cap prova.
 • 1469

  Casament de Ferran i Isabel de Castella

  Casament de Ferran i Isabel de Castella
  L'any 1469 els futurs Reis Catòlics es van casar, la princesa Isabel de Castella i el príncep catalanoaragonès Ferran. Aquest matrimoni, va regnar a Castella i a la Corona d'Aragó. Va ser una unió de dues cases reials no de dos estats.
  Castella tenia més territori, més població i ers més pròsper que la Corona d'Aragó, no estaven en igualtat de condicions. Castella és va convertir en la gran potència de la monarquia hispànica.
 • Period: 1478 to 1530

  La Santa Inquisició

  Els Reis Catòlics van crear el tribunal de la Santa Inquisició. L'objectiu era jutjar, condemnar i denunciar els jueus conversos que continuaven practicant el judaisme d'amagat, els protestants, els moriscos, els homosexuals, la bigàmia, les blasfèmies i la bruixeria. També es van perseguir els llibres i els autors que no estaven d'acord amb les normes del concili de Trento. Les traduccions de la Bílbia en altres llengües i obres literàries i de ciència, també estaven perseguides.
 • 1491

  La Santa Inquisició i l'actuació

  La Inquisició va executar entre 12.000 i 15.000 persones durant els tres segles en què va exisitir. Quan algú fugia es cremava una estàtua que simbolitzava la persona fugida. Si els condemnats es penedien a l'últim moment se'ls escanyava abans de ser cremats.
 • 1492

  Expulsió dels jueus

  Expulsió dels jueus
  Els Reis Catòlics volien que els seus súbdits tinguessin tots la mateixa religió: catòlica. L'any 1492 van expulsar els jueus que no es volien convertir-se al cristianisme.
 • 1492

  Conquestes durant el regnat dels Reis Catòlics

  Conquestes durant el regnat dels Reis Catòlics
  Durant el regnat dels Reis Catòlics, Castella va conquerir el regne musulmà de Granada i diferents territoris del Magrib. També van iniciar la conquesta d'Amèrica.
 • 1496

  Defuncions

  Defuncions
  Els Reis Catòlics van tenir una filla, Joana que es va casar amb l'hereu de la casa de Borgonya i de la corona austríaca, Felip el Bell, amb qui va tenir un fill, en Carles d'Habsburg. El 1506 Felip va morir i Joana va ser tancada per una malaltia mental. El seu fill Carles va heretar els reialmes dels seus quatre avis. Ferran el Catòlic també va morir el 1515.
 • Period: 1501 to

  Enemics

  França, l'Imperi turc, Anglaterra i el món protestant eren els principals enemics de la monarquia hispànica al segle XVI. Un dels principals problemes va tenir lloc als Països Baixos. Els impostos, els soldats espanyols i la majoria de la població fos calvinista van provocar una revolta contra Felip II.
 • 1502

  Expulsió dels moriscos

  Expulsió dels moriscos
  Més tard, van obligar als moriscos castellans a escollir entre ser expulsats o convertir-se al cristianisme, la majoria van acceptar.
 • 1515

  La dinastia dels Àustria

  La dinastia dels Àustria
  Amb Carles I es va iniciar una nova dinastia la dels Àustria. Va ser coronat rei emperador del Sacre Imperi Romanogermànic amb el nom de Carles V.
 • 1551

  La Santa Inquisició i la censura

  La Inquisició va publicar un índex de llibres prohibits i va castigar els llibres contraris a la religió o als bons costums. També va prohibir l'exercici de la docència com l'estudi a universitats europees.
 • 1556

  Felip II

  Felip II
  Carles I va tenir un fill, Felip II que va heretar tots els territoris del seu pare, excepte Àustria i l'Imperi Romanogermànic. El 1580 els territoris de Felip II es van ampliar, amb el Regne de Portugal i les seves colonies a Amèrica, Àsia i Àfrica. Així que la monarquia hispànica va estendre's per tot el món, coneguda com l'Imperi Universal.
 • La crisi econòmica

  Una epidèmia i males collites van fer que Castella, s'anés despoblant. L'arribada d'or i plata des d'Amèrica es va reduir, ja que s'estaven esgotant a les mines i, a més a més, els atacs piràtes a les flotes hispàniques impedien que aquestes pedres precioses arribessin a Europa. La manca de recursos va anar incrementant, això va fer que els impostos augmentessin a Castella i, va suposar l'enfonsament de l'economia del regne.
 • Period: to

  Les crisis de la monarquia hispànica

  Durant el segle XVII la monarquia hispànica va iniciar un seguit de crisis: econòmica, militar i política.
 • La crisi política

  Els reis al segle XVII es van desentendre del govern, deixant-lo en mans dels privats. El duc d'Olivares va intentar posar fi a la decadència de l'Estat imposant l'obligació de contribuir amb diners i soldats a tots els regnes de la monarquia, va provocar aldarulls i revoltes per tot l'Estat. Sense diners per pagar els seus soldats, l'exèrcit hispànic es va afeblir. Això va suposar moltes derrotes en guerres com la dels Trenta Anys.
 • Period: to

  Carles II

  La debilitat de l'Estat va afectar al rei Carles II que va morir sense haver pogut engendrar cap hereu, això va suposar la fi de la dinastia dels Àustria com a reis de la monarquia hispànica.