eix cronologic monarquia hispanica

 • 1517

  Carles I arriba a la Península

  Carles va regnar junt amb la seva mare Joana de Castella. El seu pare era Felip primer i a més, era el net de Maximilià.
 • 1519

  Mort de Maximilià d'Àustria

  Mort de Maximilià d'Àustria
  El govern dels Habsburg es va fundar al segle XI. Quan Carles V va renunciar a ser rei, la família Habsburg es va dividir en dues dinasties diferents. Per una part estava els que governaven com a emperadors del Sacre Imperi romanogermànic i per altra banda els que governaven la monarquia hispànica.
 • Period: 1519 to 1523

  Revolta de les germanies

  Va ser un moviment de la menestralía iniciat a la ciutat de València que va rebre l’autorització per organitzar-se a l’any 1519 i que va prendre el poder del consell municipal a l’any 1520. Va ser un conflicte generat entre els regnes de València i Mallorca a principis del regnat de Carles I.
 • 1520

  Guerra dels Comuners

  Guerra dels Comuners
  La guerra de les Comunitats de Castella va ser quan es van formar els Comuners. Les ciutats principals que van contribuir per aquest aixecament armat van ser Segòvia, Toledo i Valladolid.
 • 1525

  Batalla de Pavia

  Batalla de Pavia
  La batalla va ser mantinguda el 25 de febrer entre les tropes espanyoles i les tropes franceses, liderades per Francesc I de França i Carles I d’Espanya per el domini de Milà, resultant en una victoria després de nombrosos intents fallits per part dels francesos, ocasionant la retirada dels espanyols a Lodi i altres llocs de proximitat.
 • 1529

  Els turcs assetgen Viena

  Suleiman el Magnific, el sultà de Turquia i Carles I s'enfronten en una batalla per Viena ja que durant aquells moments els turcs volien fer créixer el seu territori i Viena era un punt estratègic. Però per culpa d'una guerra al sud les seves tropes estaven ocupades, van tenir que contractar un exercit de 17.000 homes per tenir una mínima possibilitat de derrotar l’enemic. Pero per culpa del canvi de clima i el llarg viatge l'exèrcit turc va ser debilitat i per això van acabar sent derrotats
 • 1547

  Batalla de Mühlberg

  Batalla de Mühlberg
  La batalla de Mühlberg va succeir el 24 d’abril de 1547 a Alemanya. La batalla va posar fi a la guerra i va portar a la dissolució de la Lliga homònima. Un dels bàndols era la lliga de Smalkalda. La Lliga d'Esmalcalda va ser una associació de prínceps protestants. Eren del Sacre Imperi Romanogermànic que es va crear durant el segle XVI per a defensar els seus territoris i lluitar contra l'emperador Carles V qui defensava la reforma.
 • 1555

  Pau d'Augsburg

  Va ser un tractat de pau que va posar fi al conflicte que hi havia entre les faccions protestants i catòliques del Sacre Imperi Romanogermànic. A més, va significar un avanç molt important del protestantisme i també, un dels motius pels quals va succeir la guerra dels trenta anys.
 • 1556

  Abdicació Carles, coronació Felip II

  Felip II va ser el que va substituir a Carles I i Isabel de Portugal, ja que era el seu fill. Aquest es va casar amb la seva tieta Maria I i així va guanyar molts territoris. Degut a que eren família el seu fill va tenir algunes complexitats. Ell era un gran defensor del catolicisme. Va descartar certs pintors ja que, segons el seu criteri, la seva art no s’ajustava correctament a la religió.
 • 1566

  Insurrecció dels Països Baixos

  Va ser la revolta triomfant de les set províncies dels Països Baixos, principalment protestants, contra el rei catòlic i romà Felip II. Va suposar un “xoc cultural” religiós on van haver-hi explosions violentes el qual va provocar la creació de la república neerlandesa independent la qual va convertir-se en una de les primeres repúbliques europees a l’època moderna.
 • 1571

  Batalla de Lepant

  Les principals causes van ser les ganes d’expansió de l’imperi otomà i les aliançes entre comunitats cristianes per evitar el pas dels otomans. Aquesta batalla va demostrar el gran poder de l’imperi espanyol ja que al redreçar els musulmans van reiterar la dominancia del cristianisme en la major part d’Europa
 • Period: 1581 to

  Anexió Espanya Portugal

  L’any 1580, Portugal va començar a formar part de Monarquia hispànica. Felip II era el net de Manuel el Afortunado per tant, era hereditari del tron portugués i per aconseguir ser proclamat com a nou monarca, va haver de vèncer algunes resistències. Aquest va ser l'inici d'un període en què Portugal va compartir el mateix monarca que la resta de regnes hispànics en una unió dinàstica, que va durar fins al 1640, quan va començar la guerra de separació de Portugal.
 • Derrota armada invencible

  L’armada Invencible, també coneguda com a la Gran Armada va ser enviada per el rei Felip II desde Espanya per conquerir Inglaterra, però aquesta va ser derrotada el 8 d’Agost al canal de la Mancha per els anglesos.