S.xvii

EIX CRONOLGIC S. XVII

 • Francisco Gómez de Sandoval-Rojas y de Borja

  Francisco Gómez de Sandoval-Rojas y de Borja
  Conegut com Duc de Lerma, va ser un ministre espanyol, feia de secretari, és a dir, que l'ajudava i decidia totes les decisions per ell.
 • Period: to

  Felip III

  Quan va néixer va ser nomenat príncep d'Astúries, i va heredar el tro d'Espanya i Portugal, i tots els títols del seu pare. Va delegar la política del país en el duc de Lerma, l'expulsió dels moriscos i el seu desig d'enriquiment personal.
 • Matrimoni Felip III i Margarita d'Àustria

  Matrimoni Felip III i Margarita d'Àustria
  Felip III, va contraure matrimoni amb la seva cosina Margarita d'Àustria amb la qual va tenir vuit fills.
 • Period: to

  La crisi demogràfica

  La població espanyola es va reduir de 8 a 6 milions d'habitants arran e les guerres contínues, les males collites, les epidèmies de pesta bubònica i la forta emigració a Amèrica.
 • Period: to

  Treva dels dotze anys

  va ser un tractat signat el 1609 entre la Monarquia Hispànica i les Províncies Unides dels Països Baixos; va suposar una aturada pacífica en la guerra dels Vuitanta Anys que els neerlandesos mantenien contra l'Imperi espanyol des de 1568 per aconseguir la seva independència política.
 • Gaspar de Guzmán y Pimentel Ribera y Velasco de Tovar

  Gaspar de Guzmán y Pimentel Ribera y Velasco de Tovar
  Conegut com a Comte duc d'Oliveres, va ser un noble i polític espanyol, que ajudava a Felip IV en el seu lideratge.
 • Period: to

  Guerra dels Trenta Anys

  Va ser un conflicte europeu que va modificar contínuament les fronteres de nombrosos estats i que es va prolongar entre França i la monarquia hispànica fins al 1659.
  En 1643 les tropes de Felip IV d'Espanya, que plantava cara a la península a la rebel·lió de Catalunya coneguda com la Guerra dels Segadors eren derrotades en la batalla de Rocroi i a la Batalla naval de Cartagena.
 • Period: to

  Problemes a l'interior i a l'exterior (Guerra dels Trenta Anys)

  EXTERIOR: La derrota de Rocroi i les paus de Westfàlia i la dels Pirineus va iniciar la decadència de la monarquia.
  INTERIOR: El conte duc d'Oliveres va implantar una administració centralitzada i va imposar les lleis de Castella a la resta dels regnes. Aquesta política va provocar la rebel·lió de Catalunya i la rebel3lio de Portugal, el 1640.
 • Period: to

  Felip IV

  Va ser monarca d'Espanya. Felip IV tenia una mena de secretari que era el Compte duc d'Oliveres, que el que feia era tot el que hauria de fer el rei ho feia el duc, perquè Felip IV tenia un intel·ligència molt baix. Ell només s'encarregava de estar tot el dia de festa i passant-ho molt be.
 • Period: to

  Crisi econòmica

  -L'agricultura va patir una greu crisi, sobretot el Regne de Valencia.
  -La industria va tenir un desenvolupament escàs. Les riqueses portades d'Amèrica al segle anterior no es van fer servir per promoure-la, sinó per comprar productes estrangers.
  -El comerç amb Amèrica va decaure arran dels atacs dels pirates a les flotes i a la gran extensió del comerç il·legal amb altres països.
 • Period: to

  Guerra dels Segadors

  Va ser un conflicte bèl·lic que va afectar bona part del Principat de Catalunya entre els anys 1640 i 1652 i que va tenir com a efecte més perdurable la signatura del Tractat dels Pirineus (1659) entre Espanya i França, segons el qual se separava del Principat de Catalunya el comtat de Rosselló, el Conflent.. que que van passar a mans franceses. El resultat final va ser dolent per als interessos de Catalunya, la qual va veure's envaïda, a més de perdre territori en favor de França.
 • Derrota de Rocroi

  Derrota de Rocroi
  va tenir lloc el 19 de maig de 1643 durant la Guerra dels Trenta Anys, el seu resultat va ser una decisiva victòria de l'exèrcit francès sobre l'exèrcit espanyol.
  L'exèrcit imperial espanyol establert a Flandes, avançava des de Flandes cap a França travessant la regió de les Ardenes, intentava reduir la pressió francesa sobre Catalunya, on havien caigut Perpinyà i Salses, i evitar la invasió del Franc Comtat.
 • Pau de Westfalia

  Pau de Westfalia
  també coneguda com la dels Tractats de Münster i Osnabrück, foren una sèrie de tractats que van posar fi a la Guerra dels Trenta Anys i oficialment reconeixien les Províncies Unides Holandeses i la Confederació Suïssa. El tractat espanyol (Osnabrück), que acabava la Guerra dels Vuitanta Anys, es va signar el 1648. El tractat de Münster es va signar el 1648 entre Ferran III.
 • Marina d'Àustria

  Marina d'Àustria
  Marina d'Àustria va ser la segona esposa de felip IV, la primera va ser Isabel de Borbó. Marina i Felip van tenir a Carles II, que serà el proper rei de la corona d'Àustria.
 • Period: to

  La pesta

  La segona plaga pandèmica, o segona pesta pandèmica, va ser una sèrie important d'epidèmies de la pesta que va començar amb la Pesta negra, la qual va arribar a Europa el 1348 i va matar fins a la meitat de la població d'Euràsia en els quatre anys següents. Tot i que la plaga va desaparèixer a la majoria dels llocs, es va tornar una malaltia endèmica i es va repetir amb regularitat.
 • La població

  La població
  Al S.XVII la noblesa i l'alt clergat continuaven sent els grups socials més privilegiats, ja que vivien de les rendes i eren propietaris d gairebé el 75% de les terres. encara que, el seu poder econòmic era cada cop més escàs a causa de la disminució de les rendes que obtenien al camp.
  A l'altra extrem de la jerarquia social hi havia els pagesos, els artesans i els burgesos, que vivien de les seves activitats econòmiques. En aquest grup tb hi havia el baix clergat. També hi havia males collites
 • Period: to

  Carles II

  va ser nomenat a rei sent menor d'edat, i per això la seva mare el va actuar com el seu regnat, que es deia Maria Anna d'Àustria. Després va governar ell sol. És conegut pel mal estat físic i de salut que tenia, atribuïts al resultat de diversos matrimonis endogàmics dels seus avantpassats. No semblar gaire saludable ni tenir bon aspecte, es va desenvolupar lentament i va créixer amb deformacions perquè els seus avantpassats eren matrimonis endogàmics.
 • Bandolerisme

  Bandolerisme
  En aquesta època van actuar els personatges més recordats per la tradició popular, com Perot Rocaguinnarda i Serrallonga. Hi havia bandolers que eren estrictament lladres i saltejadors de camins i d'altres que formaven part d'un bàndol o família noble en una època de contínues guerres privades entre senyors feudals. Duien a terme segrestos per obtenir rescats, robaven, assaltaven diligències... per proporcionar més rendes als senyors empobrits.
 • Pirateria i el corsarisme

  Pirateria i el corsarisme
  La pirateria i el corsarisme consistien a perpetrar agressions armades, assalts i robatoris a alta mar o a les poblacions costaneres. Els pirates eren delinqüents que actuaven pel compte propi, mentre que els corsaris tenien l'autorització reial per saquejar vaixells i poblacions dels enemics del regne.
 • Matrimoni de Crales II i Maria Lluïsa d'orleans

  Matrimoni de Crales II i Maria Lluïsa d'orleans
  Carles II va contraure matrimoni amb Maria Lluïsa d'Orleans, però no van tenir cap fill.
 • L'economia

  L'economia
  Es basava en l'agricultura i la ramaderia. El blat, l'olivera i la vinya eren els conreus mes freqüents. La producció va augmentar a causa de petites innovacions tècniques, com la generalització de l'adob i noves combinacions, que van fer abandonar el guaret.
  Pel que fa la ramaderia, les ovelles, les vaques, els conills i l'avilaram eren les especies més freqüents en la cria de bestiar destinat a l'alimentació.
 • Matrimoni i de Carles II i Marianna del Palatinat-Neuburg

  Matrimoni i de Carles II i Marianna del Palatinat-Neuburg