Im soci iri

De la restauració a la proclamació de la Segona República Espanyola (1874-1931)

 • Period: to

  Eix Cronológic: de la Restauració a la Segona República

  Eix cronològic des de la restauració a la proclamació de la Segona República Espanyola (1874-1931).
 • Period: to

  Regnat d’Alfons XII

  Alfons XII, fou proclamat rei per el general Martínez Campos l'any 1874. S'acabava el Sexenni Democràtic i s'iniciava la Restauració.
 • Period: to

  La Restauració

  Quan s'acaba el Sexenni Democràtic s'inicia la Restauració, aquesta etapa s'acaba el 1931 amb la proclamació de la segona república .
 • Consitució Espanyola

  Consitució Espanyola
  La consitució de 1876, promulgada per Cánovas del Castillo (president del consell de ministres), establia una monarquia constitucional amb importants atribucions a la Corona i un Estat molt centralitzati i un parlament elegit, per sufragi universal masculí.
  Tot i que recollia una àmplia declaració de drets i de llibertats no reconeixia la llibertat religiosa, el catolicisme seguia sent la religió oficial.
 • L'alternança de partits, Tupinades i Caciquisme

  L'alternança de partits, Tupinades i Caciquisme
  Les eleccions van permetre l'alternança en el poder del Partit Liberal (Mateo Sagasta) i el Partit Conservador (Anonio Cánovas) fins a final de segle.
  L'alternança pacífica en el govern dels dos partits dinastics (conservador, liberal) va ser possible gràcies a les tumpinades (trampes) electorals i pels caics (personatge ric que gràcies a la seva influència econòmica controlava un districte electoral)
 • Fundació del PSOE

  Fundació del PSOE
  L'any 1876 Pablo Iglesisas va fundar clandestinament a Madrid el Partit Socialista Obrer Espanyol, que es definia com un partit d'ideologia marxista. El PSOE declarava que la seva aspiració era: la eliminació de classes; reducció de les hores de treball; prohibició del treball a nens menors de nou anys; lleis protectores de la vida i la salut dels treballasdors; transformació de la propietat inividual en propietat social, etc.
 • El catalanisme progresista

  El catalanisme progresista
  El principal representant del catalanisme progressista va ser Valentí Almirall, fundador del DIARI CATALÀ (1879), el primer períodic escrit íntegrament en llengua catalana.
 • Memorial de Greuges

  Memorial de Greuges
  Valentí Almirall el principal representant del catalanisme progressista va promoure la primera acció important del catalanisme: la redacció del Memorial de Greuges, aquest document denunciava l'opressió de Catalunya per Castella i reclamava el fonament de la llengua catalana.
 • Period: to

  Regència de Maria Cristina

  Després de la mort d'Alfons XII el 25 de novembre de 1885, la reina Maria Cristina va assumir la regència.
 • Fundació de la UGT

  Fundació de la UGT
  El 1888 el PSOE impulsà la fundació a Barcelona de la Unió General de Treballadors (UGT), sindicat vinculat al patt socialista.
 • Procés de Montjuïc

  Procés de Montjuïc
  Al final del XIX es van cometre nombrosos atemptats per part dels anarquistes, cada acció violenta dels anarquistes anava seguida d'una forta repressió per part de l'Estat contra el conjunt del moviment obrer. El 1896, després d'un atemptat contra la processó de Corpus van ser detinguts centenars de republicans, anarquistes, i marxistes, els detinguts van ser torturats i jutjats per tribunals militars que no els van permetre defensar-se.
 • El desastre de 1898

  El desastre de 1898
  L'any 1898 els espanyols van ser derrotats per l'exèrcit dels Estats Units a Cuba i Filipines. D'aquesta manera, Espanya va perdre el que encara quedava de l'antinc imperi colonial.
 • La Lliga Regionalista

  La Lliga Regionalista
  La Lliga Regionalista fou un partit catalanista que va obtenir un suport electoral ampli i que es va convertir en la força principal del catalanisme polític. La Lliga Regionalista defensava la llengua catalana i la demanda de la autonomía per Catalunya, això va fer que fosl'objectiu principal dels militars espanyols.
 • Period: to

  Regant d’Alfons XIII com a rei institucional

  Alfons XIII fill de María Cristina de Habsburgo-Lorena, fou rei d'Espanya des del seu naixement fins la proclamació de la Segona República espanyola el 14 d'abril de 1931.
 • La Guerra del Marroc; La conferència d'Algesires

  La Guerra del Marroc; La conferència d'Algesires
  En la Conferència d'Algesires es va pactar el repartiment del Marroc entre Espanya i França. Espanya va intentar construir un nou imperi colonial al Rif, regió del nord del Marroc.
 • Partit Republicà Radical

  Partit Republicà Radical
  L'any 1908 Alejandro Lerroux va fundar un nou partit, el Partit Republicà Radical, d'ideologia antimonàrquica, espanyolista i anticlerical.
 • La Setmana Tràgica

  La Setmana Tràgica
  Alejandro Lerroux va fundar el Partit Republicà Radical que va tenir molta força a Catalunya, però va creixer més lentament a la resta de l'Estat.
  El 1909 molts obrers de Barcelona seguiren les seves consignes i van cremar més de setanta edificis religiosos durant la Setmana Tràgica.
 • La Mancomunitat de Catalunya

  La Mancomunitat de Catalunya
  El govern espanyol es negava a concedir l'autonomia a catalunya però la Lliga obtngué del govern la Mancomunitat , que era la unió de les quatre diputacions catalanes, esdevingué el primer òrgan de govern català des de 1714. L'any 1923 Primo de Rivera va culminar amb la política catalanista amb la supressió de la Mancomunitat.
 • Unión Patriótica 1923

  Unión Patriótica 1923
  Primo de Rivera va crear un partit anomenat Unión Patriótica i va prohibir tots els partits polítics, també els sindicats, va dirigir la persecució i la repressió dels membres de la CNT (Confederació Nacional de Treball). Va suspendre els drets i llibertats, també va prohibir l'exhibició de la bandera catalana i l'ús del català en els actes públics, escoles... La política catalanista va culminar amb la supressió de la Mancomunitat.
 • Period: to

  Dictadura de Primo de Rivera

  Primo de Rivera va esdevenir cap del gover espanyol amb poders dictatorials i amb l'aprovació del rei Alfons XIII.
  El seu objectiu era resoldre desde posicions no democràtiques, la situació de crisi que es vivia a Espanya.
 • El Desembarcament d'Alhucemas

  El Desembarcament d'Alhucemas
  El 1925 va tenir lloc l'operació decisiva per posar fi a la guerra del Marroc: El desembarcament d'Alhucemas. Va ser una maniobra conjunta hispanofrancesa en què van participar uns 13.000 soldats espanyols, que proporcionaria la fi de la guerra del Rif.
 • La FI de la Dictadura de Primo de Rivera

  La FI de la Dictadura de Primo de Rivera
  En general Primo de Rivera va crear molts enemics. Republicans, socialistes, i catalanistes es van oposar a la Dictadura i van exigir l'establiment d'un estat democràtic. També els anarquistes s'hi van oposar, inclós una part de l'exèrcit li va donar l'esquena. Devant d'una oposició generalitzada, Primo de Rivera va haver de dimitir el 1930.
 • Period: to

  Proclamació de la Segona República 1931

  Els republicans i els socialistes van gunyar les eleccions en 41 de les 50 capitals de província. El 14 d'abril es va repetir la mateixa escena en moltes ciutats: un líder republicà arriava la bandera monàrquica del balcó de l'ajuntament, hissava la bandera republicana i proclamava la República en presència de la gent congregada.