20030779cb0f09fd039bf4a8fdd6c0da

Cronologia del Áustries

 • 1701 BCE

  Inici de la dinastia dels Borbons (Felip V) i Guerra de Sucessió Espanyola

   Inici de la dinastia dels Borbons (Felip V) i Guerra de Sucessió Espanyola
  És una casa reial d'origen francès (encara que la primera corona a la qual va accedir va ser la del Regne de Navarra), actual casa regnant a Espanya i al Gran Ducat de Luxemburg. El cognom Bourbon o, a Espanya, Borbó procedeix d'un topònim: el castell de Bourbon-l'Archambault,
 • 1618 BCE

  Guerra dels 30 anys.

  Guerra dels 30 anys.
  La Guerra dels Trenta Anys (1618 - 1648) va serun conflicte europeu que modificà contínuament les fronteres de nombrosos estats i que es prolongà entre França i la monarquia hispànica fins al 1659.
 • 1558 BCE

  Victòria de Lepant contra els turcs

  Victòria de Lepant contra els turcs
  La batalla de Lepanto va ser una batalla naval que va tenir lloc el 7 d'octubre de 1571 aprop de ciutat grega de Náfpaktos i d'alla a l'espanyol.
 • 1555 BCE

  Pau d’Augsburg, llibertat religiosa als Estats alemanys.

  Pau d’Augsburg, llibertat religiosa als Estats alemanys.
  La Pau d'Augsburg fou un important tractat de 1555 que posà fi al conflicte entre les faccions protestants i catòliques del Sacre Imperi Romanogermànic, a més de ser essencial per a l'avanç del protestantisme i un dels motius de la futura Guerra dels Trenta Anys.
 • 1547 BCE

  Batalla de Mühliberg

  Batalla de Mühliberg
  La batalla de Mühlberg va tenir lloc el24 de abril de 1547 en aquesta localitat alemana entre las tropas de Carles I de España i V dell Sacre imperi Romá Germánic i las de la lliga Esmalcalda, amb el trionf de las primeres.
 • 1516 BCE

  Inici Regnat de Carles I

  Inici Regnat de Carles I
  Va neixer el 24 de febrero de 1500 i va morir 21 de septiembre de 1558 als 58 anys.
  Es deia Carlos I de España y V del Sacro Imperio Romano Germánico, pero la abrebiatura es Carlos I de España.
 • 1516

  La Monarquia Hispànica dels Àustries

  La Monarquia Hispànica dels Àustries
  La Monarquia Hispànica dels Àustries va esdevenir una potència aferrissada en la defensa del su projecte polític: l'Europa vertical. Aixó suposava visió medieval del món en què Europa havia d'estar sotmesa a dues poders supranacionals: la Santa Seu com a Representant de Déu a la Terrades i l 'emperador com a protector de l'Església.
 • 1525

  Batalla de Pavia

  Batalla de Pavia
  La batalla de Pavía es va alliberar el 24 de febrer de 1525 entre el exercit Francès al càrrec del rey Francesc i las tropas germano-espanyoles de emperador Carles V.
 • 1535

  Casa de Austria

  Casa de Austria
  La Monarquia Hispánicafue durant tota aquesta època la major potència d'Europa. Durant els anomenats Àustries majors Carlos I i Felip II- va aconseguir l'apogeu de la seva influència i poder. L'herència territorial de Carles I, procedent dels Habsburg Països Baixos i Comtat de Borgonya a 1506- i dels Trastàmares corones d'Aragó i Castella el 1516, juntament amb la conquesta d'Amèrica, va conformar la base del que es coneix com Imperi espanyol.
 • 1581

  Annexió de Portugal

  Annexió de Portugal
  El Regne de Portugal va ser un estat a l'oest de la península Ibèrica entre els segles XII i XX, moment en el qual es va convertir en la Primera República de Portugal mitjançant la revolució del 5 d'octubre de 1910.
 • Desastre de “l’Armada Invencible”

  Desastre de “l’Armada Invencible”
  "Armada Invencible" es un terme de origen Ingles per referirse a la Empresa de Inglaterra de 1588 projectada per el monarca español FelipeII per destronar a Isabel I e invadir Inglaterra.L'atack va tindre lloc en el context de la Guerra angloe-española de 1585-1604.
 • Casa de Borbón (España)

  Casa de Borbón (España)
  La Casa de Borbó la casa reial regnant actualment a Espanya. La branca espanyola de la Casa de Borbó, d'origen francès, s'inicia amb l'arribada al Tron d'Espanya de Felipe, duc d'Anjou. Per això pot ser coneguda com a Casa de Bourbon-Anjou, encara que normalment és denominada simplement com a Casa de Borbó.
 • Expulsió dels moriscs d’Espanya.

  Expulsió dels moriscs d’Espanya.
  L'expulsió dels moriscos de la Monarquia Hispànica va ser ordenada pel rei Felip III i va ser duta a terme de forma esglaonada entre 1609 i 1613. Els primers moriscs expulsats van ser els del Regne de València (el decret es va fer públic el 22 de setembre de 1609), als quals van seguir els d'Andalusia (10 de gener de 1610)
 • Guerra dels Segadors.

  Guerra dels Segadors.
  La revolta de Catalunya, revolta dels catalans, guerra de Catalunya o guerra dels Segadors (guerra dels Segadors, en català) va afectar a gran part de Catalunya entre els anys 1640 i 1652. Va tenir com a efecte més durador la signatura de la Pau de els Pirineus entre la monarquia hispànica i el rei de França, passant el comtat del Rosselló i la meitat del comtat de Cerdanya, fins a aquell moment parts integrants del principat de Catalunya.
 • Pau de Westfàlia, equilibri entre les potències europees.

  Pau de Westfàlia, equilibri entre les potències europees.
  La Pau de Westfàlia, també coneguda com la dels Tractats de Münster i Osnabrück, foren una sèrie de tractats que van acabar amb la Guerra dels Trenta Anys i oficialment reconeixien les Províncies Unides Holandeses i la Confederació Suïssa. El tractat espanyol (Osnabrück), que acabava la Guerra dels Vuitanta Anys, es va signar el 15 d'octubre de 1648. El tractat de Münster es va signar el 24 d'octubre de 1648 entre Ferran III del Sacre Imperi Romanogermànic (1608-1657).
 • Pau dels Pirineus, França i Espanya

  Pau dels Pirineus, França i Espanya
  El Tractat dels Pirineus (o Pau dels Pirineus) va ser signat el 7 de novembre del 1659 per part dels representants de Felip IV de Castella i III d'Aragó, Luis Méndez de Haro i Pedro Coloma, i els de Lluís XIV de França, Cardenal Mazzarino i Hugues de Lionne, a l'illa dels Faisans (al riu Bidasoa, als límits del País Basc Nord), tot posant fi al litigi de la Guerra dels Trenta Anys.
 • Pèrdua del Franc Comtat

  Pèrdua del Franc Comtat
  El Franc Comtat (Franche-Comté en francès, Fraintche-Comtè en franc-comtès, Franche-Comtât en francoprovençal) és una antiga regió de França.
 • Acabament de la guerra, Tractat d’Utrecht

  Acabament de la guerra, Tractat d’Utrecht
  El Tractat d'Utrecht, també conegut com Pau d'Utrecht o Tractat d'Utrecht-Rastatt, és, en realitat, un conjunt de tractats signats pels estats antagonistes en la Guerra de Successió Espanyola entre els anys 1713 i 1715 a la ciutat neerlandesa d'Utrecht i en l'alemanya de Rastatt
 • Decretos de Nueva Planta

  Decretos de Nueva Planta
  Los Decretos de Nueva Planta son un conjunto de decretos promulgados entre 1707 y 1716, por el rey Felipe V de Borbón, vencedor de la Guerra de Sucesión Españolapor los cuales quedaron abolidas las leyes e instituciones propias del Reino de Valencia y del Reino de Aragón el 29 de junio de 1707, del Reino de Mallorca el 15 de noviembre de 1715 y del Principado de Cataluña el 16 de enero de 1716.
 • Reinado de Isabel II de España

  Reinado de Isabel II de España
  El regnat d'Isabel II és el període de la història contemporània d'Espanya comprès entre la mort de Ferran VII el 1833 i el triomf de la Revolució de 1868, que va obligar a la reina a marxar a l'exili. El seu regnat està dividit en dues grans etapes: la minoria d'edat durant la qual van assumir la regència, primer, la seva mare Maria Cristina de Borbó-Dues Sicilias.