Carles v

CARLES V

 • Feb 24, 1500

  Neix Carles V

  Neix Carles V
  El 24 de Febrer de l'any 1500, Carles d'Habsburg, fill de Felip de Borgonya i Joana de Castella i net de Maximilià d'Àustria i Maria de Borgonya, per part de pare, i d'Isabel de Castella i Ferran d'Aragó, per part de mare, va néixer a Gant, Bèlgica. Durant aquell mateix any, Joan de la Cosa, un cartògraf, ensenyava als avis del príncep el primer mapa mundi on es trobava representada Amèrica. Era el món conegut a finals del segle XV, i el que heretaria Carles V en un futur.
 • 1517

  Arriba al port d'Astúries

  Arriba al port d'Astúries
  Després de la mort del seu avi Ferran d'Aragó i tenint la seva mare Joana incapacitada per a governar, Carles V es va convertir en el primer rei espanyol de la dinastia dels Àustries. Amb tan sols disset anys va partir de Flandes amb una gran flota. Per culpa de la mala mar les barques van arribar a la costa asturiana en comptes de a Santander, on s'esperava la seva arribada. Els Asturians, que es pensaven que eren pirates, el van rebre armats amb ganivets i pals.
 • Oct 31, 1517

  Martí Luter penja les 95 tesis a la porta de l'església.

  Martí Luter penja les 95 tesis a la porta de l'església.
  Al mateix any que Carles V arribava a les costes d'Astúries, Martí Luter penjava les seves 95 tesis contra la venda d'indulgències a la porta de l'església del Palau de Wittenberg.
 • 1518

  Proclamat rei de les Corts de Castella

  L'any 1518 Carles V d'Àustria va ser proclamat rei per les corts de Castella, concretament a Valladolid.
 • 1519

  Nombrat com a monarca d'Àustria a la mort de Maximilià I

  L'any 1519, just després de la mort del seu avi Maximilià I, Carles va heretar Àustria i va ser nombrat monarca.
 • 1521

  Revolta de les germanies

  La revolta va esclatar a Mallorca al 1521 com a conseqüència a l'empresonament de diversos menestrals. Els revoltats van tancar a nobles fins que el rei Carles V va venir en el seu auxili. Els principals líders de la revolta van ser executats després que les tropes reials prenguessin el control de l'illa.
 • Apr 23, 1521

  Batalla de Villalar

  Batalla de Villalar
  En la batalla de Villalar s'enfrontaven les forces imperials de l'Emperador Carles V i les de la Junta Comunera, capitanejades per Juan de Padilla, Juan Bravo i Francisco Maldonado. Tal com s'anomena al nom de la batalla, aquest enfrontament va ocórrer a la localitat de Villalar, a Valladolid.
 • 1525

  Batalla de Pavia

  Batalla de Pavia
  La Batalla de Pavia es va disputar a les proximitats de la ciutat italiana de Pavia i enfrontava les tropes franceses i les espanyoles, qui finalment es va quedar la victòria. El rei francès Francesc I de França va ser capturat i fet presoner per un oficial d'infanteria català.
 • 1526

  Casament amb Isabel de Portugal

  Casament amb Isabel de Portugal
  Carles V i Isabel de Portugal es van casar a Sevilla l'any 1526, i van passar les seves noces a Granada.
 • 1526

  Tractat de Madrid

  Aquest tractat, firmat el 14 de gener de 1526, va ser un tractat entre el rei Carles V i Francesc I de França. El tractat, va ser firmat a Madrid (d'on agafa el nom), on hi havia empresonat el rei francès després de la seva derrota a la Batalla de Pavia.
 • 1527

  Il Sacco di Roma

  Il Sacco di Roma
  El Papa Climent VII es va posar en contra dels plans de Carles V de seguir avançant per Itàlia, és per això, que va crear la Lliga de Cognag on també s'incloïen les regions com França, Venècia, Florència i Milà. En contra d'això, al setembre de 1526, Carles V va saquejar la ciutat. Al 1527, Carles va fer una nova advertència al Papa perquè abandonés la Lliga de Cognag. Com a resposta a la negació del Papa Climent VII hi va haver una sèrie d'accions bèl·liques conegudes com Il Sacco di Roma.
 • May 21, 1527

  Naixement de Felip II

  Naixement de Felip II
  Carles V i Isabel de Portugal van ubicar casa seva a Valladolid, on van tenir el se primer fill Felip II.
 • 1529

  Setge de Viena

  El Setge de Viena va provocar el moment de màxima esplendor de l'imperi Otomà. Dirigit per Solimà el Magnífic, va ser el primer setge dels tres que van dur a terme els Otomans sobre la capital de Sacre Imperi.
 • 1530

  Carles és coronat emperador de 'Imperi Sacre

  Carles V va ser coronat emperador de L'imperi Sacre. L'imperi turc de Solimà I el Magnífic, amb el suport de Francesc I, va ser una gram amenaça per a l'imoeri de Carles. Des del 1529 fins al 1532, els turcs van assetjar Viena i els vaixells hispànics de la mediterrània. Carles V tenia molts problemes amb la política exterior degut a la gran extensió del seu territori.
 • 1535

  Batalla de Túnez

  Es coneix com la Jornada de Tunísia a l'expedició efectuada pel rei Carles V al juny de l'any 1535, on va recuperar la influència de la Monarquia Hispànica sobre Tunísia, que havia estat dirigida pel corsari otomà Barba-rossa, a l'agost de 1534.
 • 1539

  Mor Isabel de Portugal

  Isabel de Portugal va morir l'un de maig de 1539. La seva mort va causar una profunda depressió al rei Carles V.
 • Period: Oct 21, 1541 to Nov 1, 1541

  Jornada d'Argel

  Aquesta jornada es coneix amb aquest nom per ser l'expedició efectuada per l'Emperador Carles V per prendre Alger a Barba-rossa.
 • 1547

  Mor el rei francès Francesc I

  Mor el rei francès Francesc I
  El rei francès Francesc I de França es va morir l'any 1547 a Rambouillet i va ser enterrat a la Catedral de Saint-Denis.
 • 1547

  Batalla de Mühlberg

  Batalla de Mühlberg
  La batalla de Mülhlberg va tenir lloc el dia 24 d'abril de 1547 a Mülhlberg, Alemanya. L'enfrontament va ser entre les tropes de l'emperador Carles V i les de la Lliga de Smalkallda, amb el triomf de Carles.
 • 1551

  Setge de Trípoli

  Setge de Trípoli
  El 1551 les tropes del soltà otomà Solimà I el Magnífic van conquerir Trípoli.
 • 1555

  Firma de la pau d'Augsburg

  La Pau d'Augsburg va ser un important tractat de 1555 que va posar fi al conflicte entre les faccions protestant i les catòliques del Sacre Imperi Romanogermànic, a més, va ser essencial per a l'avanç del protestantisme i un dels motius de la futura Guerra dels Trenta Anys.
 • 1556

  Abdicació de Carles V

  Abdicació de Carles V
  Al 1556, Carles V va decidir abdicar per així poder evitar conflictes amb la seva família. Al seu fill Felip II li va cedir les Corones Hispàniques, l'Imperi Americà, les possessions italianes i els Països Baixos, i a Ferran d'Àustria, el seu germà, li va deixar el títol imperial i el Sacre Imperi.
 • 1558

  Mor Carles V

  Mor Carles V
  El rei va passar els seus últims dies retirat al monestir de Yuste a Càceres. Carles V va morir el 21 de setembre de 1558. Està enterrat al Monestir de l'Escorial.