היהודים בין השתלבות לדחיקה בסביבת צרפת ואנגליה

  • זמן מלחמה הופך לזמן שלום

    זמן מלחמה הופך לזמן שלום
    האירועים המהפכניים שהתרחשו בצרפת ב-1789, בזמן המהפכה הצרפתית העלו את שאלת זכויותיהם ומעמדם של היהודים במדינה. חברי האספה הלאומית של צרפת דנו בניהם בשאלה:""האם ערכי השיוויון והחירות שנכתבו בהצהרת זכויות האדם והאזרח,תקפים וחלים גם על היהודים? לאחר דיון ממושך,ולאחר מאבק קשה מצד יהודי צרפת,נחקק חוק שהקנה זכויות לכל יהודי בצרפת.
  • קבלת החוק בקרב יהודי צרפת. בספטמבר 1791 נחקק חוק שהקנה זכויות אזרח מלאות לכל יהודי בצרפת..

    קבלת החוק בקרב יהודי צרפת. בספטמבר 1791 נחקק חוק שהקנה זכויות אזרח מלאות לכל יהודי בצרפת..
    החוק אפשר ליהודים להשתלב בכל תחומי החיים במדינה,הפוליטיקה והכלכלה, , למלא משרות ממשלתיות ולעסוק במקצועות חופשיים .
    השוויון שהעניק החוק ליהודי צרפת גרם לכך שיהודים רבים עברו מערי השדה לערים מרכזיות והצטרפו אל היהודים שכבר התגוררו בהן. בערים נפתחו מוסדות להשכלה גבוהה ללא הגבלה ואפשרויות כלכליות חדשות. אבל לשוויון היה גם מחיר: היהודים נאלצו לוותר על כל זכויות היתר שניתנו להם בעבר. הם ויתרו על האוטונומיה הקהילתית שנהנו ממנה, בוטלו סמכויות השיפוט של הקהילה, והוטל עליהם לשרת בצבא צרפת כמו כל אזרח.
  • אנגליה נגד היהודים

    בתחילת המאה התשע עשרה היו היהודים באנגליה חסרי זכויות אזרח . נשללו מהם זכויות רבות שנשללו מכל מי שאינם חברי הכנסייה הרשמית באנגליה . כך נשללה מהם הזכות לעסוק בתפקידים ציבוריים , לרכוש נכסים וגם ללמוד באוניברסיטאות ולרכוש תארים אקדמיים . החוק האנגלי גם חייב את כל המועמדים למשרות ממשלתיות להישבע שבועה נוצרית ולהשתתף בטקסים דתיים . על כן יהודי אנגליה מוחים על הפלייתם בהיותם יהודים - הפליה המתבססת על הבדלים בדת . בשל היהודים בחיי המדינה.
  • Period: to

    אמנציפציה ברחבי העולם

    עם מתן שוויון אזרחי ליהודי צרפת החל תהליך המכונה "אמנציפציה"-שחרור,והוא התפשט במהלך המאה התשע עשרה למדינות אחרות. התקדמותו של תהליך האמנציפציה של היהודים במדינות אירופה הייתה שונה ממדינה למדינה והיא הייתה תלויה במשטר ששרר בכל מדינה וביחס של החברה הסובבת ליהודים .האמנציפציה של היהודים הושפעה מרעיונות הנאורות ומעקרונות הליברליזם. הוגי הדעות של הנאורות טענו כי השלטון חייב להבטיח את הזכויות הטבעיות של כל אדם והליברליזם הדגיש כי מחובתה של המדינה להגן על זכויותיהם של כל אזרחיה, בלי הבדל של אמונה או דת
  • Period: to

    הפקודה המחפירה

    בתקופת שלטונו של נפוליאון חל חוק היהודים גם על כל שטחי הקיסרות שהקים באירופה , וכך קיבלו אמנציפציה גם היהודים שחיו באזורים אלו . ואולם , בשלטונו חלה גם נסיגה מן האמנציפציה , ועל היהודים הוטלו הגבלות ושיאן ב"פקודה המחפירה" שפרסם נפוליאון בשנת 1808. בפקודה מקומות המגורים של היהודים הוגבלו ונקבע כי יהודי הרוצה לעסוק במסחר נדרש להוציא רישיון שתוקפו שנה בלבד. גם נקבע בפקודה כי היהודים חייבים לשרת בעצמם בצבא ואינם רשאים לשלוח מחליף במקומם, כפי שהיה נהוג עד אז. בשנת1818מגמת האמנציפציה .בצרפת התחדשה
  • שינוי הדרגתי במעמד היהודים באנגליה-הצטרפויות לגילדות

    שינוי הדרגתי במעמד היהודים באנגליה-הצטרפויות לגילדות
    בהדרגה הוסרו הגבלות על השתלבותם של היהודים בחיי המדינה , ולדוגמה , ב1830- נקבע כי כל מי שרוצה להצטרף לאחת מאגודות הסוחרים והאומנים , הגילדות , רשאי להישבע שבועת אמונים לגילדה בלי שתיפגע אמונתו הדתית . כך יכלו היהודים להצטרף לגילדות בלי להישבע שבועה נוצרית
  • מהפכת יולי

    מהפכת יולי
    מהפכת יולי זו מהפכה שבה תבעו אזרחי צרפת מן המלך שַׁרְל ה- 10 לחדול ממדיניותו שבמסגרתה התחזקה הכנסייה, צומצמו סמכויות הפרלמנט והתחזק מעמד המלך. המורדים דרשו להנהיג בצרפת משטר חוקתי וליברלי. בעקבות אירועי המהפכה שהשתתפו בה חיילים, סטודנטים ואנשי רוח, ויתר המלך על כיסאו ונמלט לאנגליה. לואי פִילִיפּ המלך החדש של צרפת היה כפוף לחוקה; זכות הבחירה של אזרחי צרפת הורחבה; והודגש הניתוק בין הכנסייה לבין המלוכה במדינה.
  • האמנציפציה בעלת נוכחות

    האמנציפציה בעלת נוכחות
    בהשפעתה של מהפכת יולי 1830 בצרפת אושר חוק אשר קבע כי הרבנים היהודים - כמו כוהני הדת הנוצרים - יקבלו את שכרם מקופת המדינה . תהליך האמנציפציה נמשך , וב1846- בוטל חוק שחייב את היהודים להישבע שבועה מיוחדת לפני בית משפט . משלב זה ואילך לא נחקקו עוד בצרפת חוקים מיוחדים ליהודים או חוקים שמזכירים יהודים . עובדה זו מעידה על התבססות האמנציפציה בצרפת .
  • שינוי הדרגתי במעמד היהודים באנגליה-למידה באוניברסטאות

    בהדרגה הוסרו הגבלות על השתלבותם של היהודים בחיי המדינה , ולדוגמה

    ב- 1837- כאשר נוסדה האוניברסיטה של לונדון , הותר ליהודים ללמוד בה ולזכות בתארים אקדמיים , בניגוד לנהוג באוניברסיטאות הוותיקות של אנגליה , שבהן עד 1871 נאסר על היהודים ללמוד .
  • יהודים מנסים להשתלב בפרלמנט

    יהודים מנסים להשתלב בפרלמנט
    למרות כל השינויים שהתרחשו(תהליך קבלה לגילדות ולאוניברסטאות) נמנעה מן היהודים השתתפות פעילה בחיים הפוליטיים . השבועה הנוצרית שהנבחרים לפרלמנט היו חייבים בה לא בוטלה , ולפיכך כל חברי הפרלמנט היו נוצרים . ב1847 הברון ליונל דה-רוטשילד נבחר לבית התחתון של הפרלמנט ונשללה לו הכניסה עקב דתו כיהודי. גם לאחר שנים כאשר נבחר רוטשילד בשנית לתפקיד , הבית התחתון ביטל את השבועה הנוצרית ואישר את קבלתו לתפקיד, אך הבית העליון התמיד בהתנגדותו לביטול השבועה , ורוטשילד נאלץ שוב לוותר .
  • יהודים יכולים להתקבל לפרלמנט

    יהודים יכולים להתקבל לפרלמנט
    כניסתו של הברון ליונל דה-רוטשילד לבית התחתון של הפרלמנט האנגלי התאפשרה רק ב- 1858 לאחר מאבק ממושך על שינוי נוסח השבועה הנוצרית שהנבחרים לפרלמנט היו חייבים לשאת. הנוסח החדש של השבועה לנבחרי הבית התחתון לא הגביל את מי שאינו בן הדת הנוצרית, והיה זה פתח להשתלבות היהודים בחיים הפוליטיים באנגליה.