כריכה של הספר

עבודה בהיסטוריה- מסורת ומהפכות

By shirlie
  • המצאת הקיטור על ידי ג'יימס ואט

    המצאת הקיטור על ידי ג'יימס ואט
    אחד הגורמים המרכזיים שהחלו את מהפכת התיעוש- מהפכה בה הומצאו המצאות רבות שהשפיעו על כל תחומי החיים, הוא המצאת הקיטור על ידי ג'יימס ואט שהיה מהנדס סקוטי. בזכות מנוע הקיטור שהמציא שהיה עשוי מברזל והופעל על ידי פחם ניתן היה להשתמש במכונות גדולות בענפים השונים (חקלאות, טקסטיל, חרושת) שהופעלו באמצעות מנועי קיטור.
    בעקבות כך קצב הייצור גבר ונוצר חיסכון משמעותי בכוח העבודה בניגוד לתקופה בה לא הופעלו מכונו על ידי מנועי קיטור.
    יתרון נוסף הוא שהופיעו רכבות ואוניות קיטור שהועילו להובלת סחורות.
    *יצורף סרטון
  • הצהרת זכויות האדם והאזרח

    הצהרת זכויות האדם והאזרח
    הצהרת זכויות האדם והאזרח היא הצהרה שנוסחה בעקבות המהפכה הצרפתית ומטרתה היתה להגדיר את זכויותיו של כל אדם על פי רעיונות הנאורות- חירות, שיוויון, אינדיבידואליזם ועוד.
    להצהרת זכויות האדם והאזרח אופי אוניברסלי, כלומר היא שאפה לשנות את פני החברה כולם ולא רק את החברה הצרפתית.
    ההצרה התקבלה ב1789 על ידי האסיפה הלאומית והיא צורפה כמבוא לחוקה שנכתבה שנתיים מאוחר יותר.
  • המניספיסט הקומוניסטי

    המניספיסט הקומוניסטי
    המניפיסט הקומוניסטי שבתמונה הוא מסמך המכיל את משנתם של קרל מרקס ופרידריך אנגלס וקורא לפועלי כל העולם להתאחד על בסיס מעמדי לקראת המהמפכה הקומוניסטית.
    המניפיסט קורא לפועלים להתאחד בצורה אלימה, להפיל את השלטון ולשלוט באמצעי הייצור בעצמם (מבלי לחמוד ברכוש הבורגנים)- דיקקטורה של הפרולטריון. לפי קרלס ואנגלס אם הפועלים לא יפתחו במאבק עכשיו, בעקבות חוק הדלות הגוברת (כלומר הפועלים יעבדו יותר שעות ובשכר נמוך יות עם הזמן כי הבורגנים רוצים למקסם רווחים) המאבק יפרוץ בשלב מאוחר יותר.
  • קונגרס ברלין

    קונגרס ברלין
    בגלל שרעיונות הנאורות לא חדרו במזרח אירופה, גם האמנציפציה ליהודים שם לא התקבלה בהתחלה. קונגרס ברלין הוא אחד הגורמים שהובילו למתן אמנציפציה ליהודים במזרח אירופה. קונגרס ברלין דן בין היתר גם בנושא עצמאותן של מדינות חדשות שקמו במזרח אירופה: בולגריה, סרביה ורומניה. שם נקבע כי מדינה שרוצה להיות עצמאית צריכה לקבל עליה את חוקי השיוויון והחירות- וביניהם האמנציפציה. בולגריה וסרביה אומנם קיבלו תנאי זה אך רומניה לא קיבלה ועדיין הוכרה עצמאותה.
    כך רעיון האמנציפציה הפך לעיקרון אירופאי בינלאומי לכל מדינה נאורה
  • ספרו של הרצל- מדינת היהודים

    ספרו של הרצל- מדינת היהודים
    "מדינת היהודים" היא חוברת קטנה המעובדת מה"נאום אל הרוטשילדים" של הרצל. שם הרצל מתאר תוכנית לבנייה מציאותית של מדינה ליהודים. הרצל ראה את המדינה כחלום מציאותי ובחזונו ראה את המדינה היהודית כמדינה אירופאית מתקדמת בכל התחומים בה יש משטר דמוקרטי. הוא כתב על מדינת רווחה שמאפשרת שוק חופשי אך דואגת גם לחינוך, בריאות ורווחת החלשים. הוא המשיך את רעיונו ברומן "אלטנוילנד" (ארץ ישנה חדשה) שם גם נכתב המשפט המפורסם "אם תרצו אין זו אגדה".
    הרצל רצה להחיות באמצעות הכתיבה את המדינה שניסה להקים אך לא זכה לראותה.
  • הסכם המיעוטים בפולין

    הסכם המיעוטים בפולין
    בעקבות ההתעוררות הלאומית, לאומים רבים הקימו לעצמם מדינות לאומיות עצמאיות, בהן נשארו מיעוטים לאומיים. המעצמות המנצחות ביקשו לשמור על זכויות המיעוטים. בין המדינות היתה גם פולין, שחתמה על הסכם המיעוטים המובא להלן ע"מ לקבל עצמאות. בהסכם זה פולין מתחייבת להגן ולשמור על זכויות המיעוטים ולהעניק להם צרכיהם (דוגמת השבת ליהודים). בפולין היו יהודים רבים ולמרות ההסכם היו תקופות בהן פולין התייחסה ליהודים ביד קשה לדוג' בממשלת ולדיסלב גרבסקי הוטלו מיסים על יהודים והוגבלה קבלתם לעבודה ממשלתית וללימודים אקדמאים.