ציר זמן היסטוריה

  • תחילת פעילות תנועת החסידות

    .בשנת 1750 החל הבעש"ט מייסד תנועת החסידות את פעילותו באוקראינה
    במזרח אירופה היו משברים גדולים בתפקוד הקהילות ולא היתה הנהגה יציבה ותומכת. את החלל הזה מילאה תנועת החסידות. כל קבוצת חסידים (עדה) התאספה סביב החצר אצל האדמו"ר. בחצר הדגישו מאוד את עבודת ה' ברגש ובשמחה תוך דיבוק חברים.
    דרך עבודת ה' העיקרית היא דיבוק בצדיק והשתתפות בעבודת ה' שלו כמו למשל דרך הטיש.
    https://www.youtube.com/watch?v=RcmlnIiVByc
    בסרטון אפשר לראות את הרבי במרכז ומסביבו את החסידים שלו דבקים יחד איתו בעבודת ה' במהלך הסליחות.
  • הצהרת זכויות האדם והאזרח

    הצהרת זכויות האדם והאזרח
    בעקבות המהפכה הצרפתית שהחלה בשנת 1799 פרסמה האספה הלאומית את הצהרת זכויות האדם והאזרח.
    מנהיגי האספה הושפעו מרעיונות הנאורות וביקשו לתת להם ביטוי בחוקה החדשה. דוגמא לכך ניתן לראות בסעיף הראשון שאומר- "בני האדם נולדים ונשארים בני חורין ושווי זכויות. ההבדלים החברתיים אינם יכולים להיות מיוסדים אלא על טובת הכלל הלבד."
    הנאורות תמכה באינדיבידואליזם שאומרת שכל אדם אחראי לעצמו, ושקיים שוויון בין כל בני האדם, כמו שנאמר בהצהרה.
  • מתן האמנציפציה בצרפת

    מתן האמנציפציה בצרפת
    לפני מתן האמנציפציה, אנשי אירופה לא האמינו בשוויון בין בני האדם. החברה נקלעה למעמדות שונים ובין המעמדות היו היהודים. היהודים היוו קבוצה נפרדת שמעמדה היה נחות מהמעמד העליון וגם מהמעמד התחתון. היחס כלפיהם היה מזלזל ומשפיל.
    בעקבות כך ובעקבות הנאורות החל מתן האמנציפציה- מתן שוויון זכויות.
    כפי שאפשר לראות במפה, האמנציפציה ניתנה ליהודים בפעם הראשונה בצרפת, זאת בעקבות הצהרת זכויות האדם והאזרח שלפיה כל בני האדים שווים , חופשיים ובעלי זכויות. היהודים לא זכו לאמנציפציה ישר אחרי פרסום ההצהרה אלא בהדרגתיות.
  • השלמת איחוד גרמניה

    במחצית הראשונה של המאה ה19 צמחה אידיאולוגיה חדשה- הלאומיות. הלאומיות מדגישה את עובדת היותה של כל אומה בעלת מאפיינים מיוחדים ומבקשת לאפשר שלכל אומה תהיה מדינה משלה. למעשה, מבקשת הלאומיות להשיג ריבונות לבני האומה. היו 2 דרכים להשגת לאומיות: 1.מרד והתנתקות מהאימפריות הגדולות. 2. התאגדות של קבוצות בני לאום אחד. בשנת 1865 החל תהליך האיחוד של עשרות הארצות הגרמניות. תהליך האיחוד הסתיים בשנת 1871 כאשר נוסדה מדינה והוקם "הרייך השלישי". האיחוד לווה במלחמות עם דנמרק אוסטריה וצרפת שגרמניה מנצחים.
  • ועידת קטוביץ

    כאשר יהודה לייב פינסקר הוביל לאיחוד כל קבוצות חובבי ציון תחת תנועה אחת- "חיבת ציון" ,כונסו חברי האגודות בעיר קטוביץ' לוועידה שייסדה את האירגון הלאומי- העולמי הראשון. הועידה התנהלה בחגיגיות מתוך הכרה בחשיבותו ההסטורית של המעמד. בועידה החליטו והגדירו את מטרות התנועה.
  • המצאת מנוע הקיטור

    המצאת מנוע הקיטור
    בעקבות הנאורות אנשים החלו ללמוד יותר ולחקור. זה הביא להמצאות טכנולוגיות חדשות שפתחו את המחקר והמדע. אחת מההמצאות המשמעותיות ביותר מתקופה זו הייתה המצאת מנוע הקיטור.
    מנוע הקיטור הומצא בתחילת המהפכה התעשייתית והיה חלק מתהליך המיכון- תהליך בו עוברים לייצר דברים בעזרת מכונות. המנוע היה סוג של אנרגיה חדשה שבאמצעותה יכלו לייצר דברים חדשים. המכונות שהופעלו באמצעות המנוע הגבירו את קצב הייצור והביאו לחיסכון משמעותי בכוח העבודה.
    בתמונה ניתן לראות את מנוע הקיטור של וואט.