antiken

  • 2500 BCE

    Grekerna vandrade in i grekland

    Grekerna vandrade in i det nuförtiden kallade grekland från de stora stäpperna norr om Svarta havet där de troligen tidigare levde som nomader. Och etfersom de på grekiska kallade sig själv för "hellener och översatt till svenska greker så döpte de sitt land till Hellas vilket är Grekland på svenska.
  • 2000 BCE

    babylonien

    babylonierna attackerade sumeriska städer och sedan blev det babylonien.
  • 1900 BCE

    Första civilisationen

    På den Väldigt stora ön fanns det många olika små riken där det var olika kungar som styrde dom. I Knossos i Kreta fanns det största kungariket på hela ön. I riunerna som finns kvar har arkeologer hittat bevis på att de som boddde i Knossos hade handelseförbindelser med både egypter och fenicier. Med bevisen på att det fanns ett skriftspråk som ingen än sålänge har lärt sig förstå sig på och att det fanns kungariken så räknade man med att Knossos var den första civilisationen.
  • 1300 BCE

    De första civilisationerna går under

    Någonstans mellan 1500 och 1100 f.kr. så drabbades Europas första civisationer av attacker i följd av en serie och folket var tvugna att lämna och därför stoppades all handel upp. Vissa forskare tror att det kan ha varit jordbävningar, vulkanutbrott eller något liknande, vissa tror även att det kan bero på krig.
  • 753 BCE

    Rom skapas

    År 753 f.kr. enligt myten, alltså vad folket trodde så byggde en kung vid namn Romulus Rom. Romulus tror man inte fanns påriktigt utan att han bara var en myt och det fanns många olika sorters myter om honom och om hur han byggde Rom, i en av dom här myterna så sägs det att Romulus även hade en broder som hette Remus som då antgligen hjälpte Romulus att grunda och bygga Rom.
  • 753 BCE

    Fortsättning på Rom skapas

    Där då "Romulus" hade placerat Rom var en utmärkt plats för handel och det var det för att den här platsen mötte många landsvägar som ledde till tätbefolkade ställen sedan så var det också för att floden Tibern gränsade där över och därför kunde man faktiskt på vissa ställen gå över floden för att den var grund på vissa ställen och sedan kunde man ju då också såklart ta sig dit med båt.
  • 500 BCE

    Teatern uppkom

    På 500-talet f.kr. så var det fem dagar lång religiös fest till vinguden Dionysos ära som hölls varje år. Under festen så hade man olika tävlingar och en av dom var vem som bäst kunde skapa en sång och utföra den på bäst sätt.
  • 500 BCE

    Demokrati införs i Aten

    På 500-talet f.kr. så infördes demokratin i Aten. Innan demokratin hade statsstaten styrts både som en monarki, aristokrati och tyranni. Vad forskarna tror att orsaken varför Aten blev en demokrati var att att samhället i Aten hade utvecklats och folket i Aten hade det bättre ekonomiskt och därför blev det en demokrati. Det kunde också ha varit för att de ville få bort motsättningarna mellan de rika och fattiga.
  • 400 BCE

    Perserkrigen

    På 400-talet f.kr. så pågick perserkrigen och det var en serie med krig mellan perserkungen och en del av de andra grekiska statsstaterna.
    Det började med att grekerna i det grekiska landskapet Jonien blev trötta på persekungen av hans höga skatter och hans sätt att hantera folk. Folket i Aten bestämde sig för att hjälpa folket i Jonien att göra uppror mot perserkungen och sedan blev det då krig.
  • 200 BCE

    Krig mellan Grekland och Rom

    På 200-talet f.kr. så blev det krig mellan Rom och Grekland.
    Det startade för att folket i de södra statsstaterna i Italien blev oroliga för att handeln med olivolja och vin gick bättre för dom än vad det hade gjort innan och då tänkte grekerna att de måste stoppa Roms fartyg för att komma in i GRekland så att de inte kunde börja handla där. Det var där kriget började.
    Krigen slutde sedan med att Grekland var tvugna att förlora sin självständighet.
  • 73 BCE

    Spartacusupproret

    År 73 f.kr. var det största slavupproret genom tiderna. Det kallas nu Spartacusupproret och är döpt efter ledaren Spartacus som var en slav som var född i Grekland.
    Allt började med att Spartacus och några andra slavar rymde från de som ägde dom och gömde sig på berget Vesuvius som låg i närheten av Neapel. Det skapades sedan ett rykte om att några slavar hade rymt och när de andra slavarna fick höra det så gick dom i samma spår som de första och försvann från jordbruken.
  • 73 BCE

    Fortsättning Spartacusupproret

    Tillsut när det var många slavar som hade rymt så var det en armé med 70 000 slavar som hade rymt och som var beväpnade med vapen som de hade tagit från rommarna.
    Under ett par år så slogs slavarna med andra arméer i Rom, sedan började slavarna plundra rika rommares lanegendomar. Men till sist så besegrades slavarna och även Spartacus stupade i striderna. Rommarna bestämde sig sedan för att korsfästa de 6000 slavar som då överlevt för att varna de andra slavarna att de inte ska rymma.
  • 300

    Kristendommen blir en statsreligon

    På 300-talet e.kr. så blev Kristendommen en statsreligon i Rom.
    Det tror man är för att Kristendommen var öppen för både män,slavar och kvinnor och tillslut hade Kristendommen så många anhängare att religonen var svår att förbjuda. Sedan när också kejsarna blev kristna för att alla andra var det så förbjöd dom andra religoner för att dom själv ville bli omtyckta.