Antiken

  • 500 BCE

    Teatern - en tävling i scenkonst

    Teatern - en tävling i scenkonst
    På 500-talet f.Kr. uppkom konsten att spela teater i Aten. Det hela började med en fem dagar lång religiös fest till vinguden Dionysos ära som hölls varje år i staden. Under festen tävlade deltagarna om vem som på bästa sätt komponerade och sedan framförda körsånger till guden. För att vinna kunde man lägga in talade meningar mellan sångerna för att på så sätt tydliggöra framträdandet, och det var så teatern uppkom.
  • 500 BCE

    Atens demokrati

    Atens demokrati
    Under 500-talet f.Kr. infördes demokrati i Aten. Stadsstaten hade tidigare styrts som monarki, aristokrati och tyranni. En orsak till att demokratin infördes tror en del nutida forskare kan bero på att samhället utvecklats och att många människor hade fått det bättre ekonomiskt. Att atenarna också ville få slut på de stora skillnaderna mellan rika och fattiga i landet var också en orsak.
  • 490 BCE

    Perserkrigen

    Perserkrigen
    Perserkrigen, krigsserien mellan perserkungen och de grekiska stadsstaterna som pågick 400 f.Kr, började med ett uppror bland de grekiska soldaterna i Jonien. Grekerna där tröttnade på perserkungens höga skatter och gjorde uppror med stöd från Aten, men de misslyckades. Flera år efter det misslyckade upproret, år 490 f.K., skickade perserkungen en flotta med flera tusen soldater ombord över havet till Aten för att hämnas. Han tyckte att Aten skulle straffas för stödet av det grekiska upproret.
  • 400 BCE

    Idrotten - tävling till gudarnas ära

    De många olika idrottstävlingarna som utspelade sig runt om i den grekiska världen under 400-talet f.Kr. hör idag till friidrotten. Löpning och diskuskastning var två av de grenar som grekerna utövade under den här tiden som vi fortfarande gör idag.
  • 323 BCE

    Hellenismen

    Hellenismen
    Alexander den stores imperium höll inte ihop efter hans död. Länderna splittrades och när olika kulturer skapades och sedan möttes igen uppstod hellenismen, kulturmötet som hellenerna (grekerna) döpt efter sig själva.
  • 300 BCE

    Alexander den store

    Alexander den store
    Norr om Grekland i landet Makedonien styrde, under 300-talet f.Kr., unge Alexander. Han hade stora planer både om sig själv och sitt land. Det finns många olika berättelser om Alexander, och många av dem är skrivna flera hundra år efter Alexanders död. De olika berättelserna har bildat en legend, alltså har man skapat en sorts bild av honom och hans ideér med hjälp av många olika källor som säger helt olika saker, vilket gör det svårt för oss idag att veta exakt hur allting gick till.
  • 117 BCE

    Caesars och kejsarnas krig

    Caesars och kejsarnas krig
    Julius Caesar menar många var den mest framgångsrike av alla romerska fältherrar. Under ledning av honom erövrades hela Gallien. Han hade även kontroll över Egypten som i sin tur hade goda skördar av säd och detta blev ännu en stor vinst för Caesar.
  • 79 BCE

    Pompeji - staden som försvann och sedan återupptäcktes

    Pompeji - staden som försvann och sedan återupptäcktes
    Den 24:e augusti år 79 e.Kr. får vulkanen Vesuvius intill staden Pompeji ett utbrott. Människorna sprang åt alla håll, men lavan från vulkanen tog över i stort sett allt och snart fanns det inte mycket kvar av staden. Idag har arkeologer frilagt tre fjärdedel av staden och varje år åker turister från hela världen dit för att se hur de frusna ögonblicken fortfarande finns kvar.
  • 73 BCE

    Romarrikets sammanbrott, Spartacusupproret

    Romarrikets sammanbrott, Spartacusupproret
    Slavupproret som bröt ut 73 f.Kr. är det mest kända i romarrikets historia. Det kallades för Spartacusupproret och var under ledning av Spartacus, en slav som hade sitt ursprung i Grekland. Det hela började med att Spartacus rymde upp på berget Velvius. Allt fler slavar började därefter att göra samma sak, och till slut hade en armé på över 70 000 beväpnade slavar rymt upp i bergen. Under en period stred de mot romarna men besegrades ändå och Spartacus själv stupade under striderna.
  • 52 BCE

    Det galliska kriget

    De galliska stammarna gjorde hårt motstånd under ledning av hövdingen Vercingetorix. Som svar på det brände romarna både byar och åkrar, och många av de gallerna som överlevde svalt när romarna sedan lämnat området.