Guerra civil espanola aragon[1]

D'Alfons XIII a la Guerra Civil

 • Coronació d'Alfons XIII

  Coronació d'Alfons XIII
  Alfons XIII va ser coronat el dia del seu dissetè aniversari i va esdevenir el rei d'Espanya.
 • Period: to

  REGNAT D'ALFONS XIII

 • Inici de la Guerra del Rif

  Inici de la Guerra del Rif
  A la regió nord marroquina del Rif va esclatar una guerra a causa de la ressistència marroquina en contra dels colonitzadors espanyols que volien ocupar aquella zona després de pactar amb França el repartiment.
 • La Setmana Tràgica

  La Setmana Tràgica
  A causa dels problemes polítics, el desacord popukar i la creació del Partit Republicà Radical al 1908, molt sobrers es van revoltar cremant més de setanta edificis religiosos durant la Setmana Tràgica. Aquesta iniciativa la va proposar el fundador del Partit Republicà Radical, Alejandro Lerroux.
 • Cop d'estat de Primo de Rivera

  Cop d'estat de Primo de Rivera
  Primo de Rivera va realitzar un cop d'estat forçant la dimissió del president del govern instaurant-se a ell mateix com a cap de l'estat. Va concentrar tots els poders estatals en la seva persona i va abolir la constitució de 1876. El rei Alfons XIII va concedir aquest poder a Primo de Rivera.
 • Period: to

  DICTADURA DE PRIMO DE RIVERA

 • Final Guerra del Rif

  Final Guerra del Rif
  Després de 19 anys de guerra al Marroc, Espanya va ser derrotada i, per conseqüència, va perdre la zona desitjada. Tot això va passar després de la derrota en dos batalles molt importants: La batalla del Barranco del Lobo (1909) i la batalla d'Annual (1929)
 • Dimissió de Primo de Rivera

  Dimissió de Primo de Rivera
  Al veure que s'havia guanyat una gran cantitat d'enemics, Primo de Rivera va dimitir així deixant com a successors el general Dámaso Berenguer i l'almirall Aznar, que van legalitzarels partits polítics i van organitzar eleccions el 12 d'abril de 1931.
 • Eleccions Municipals

  Eleccions Municipals
  Després de 7 anys de dictadura, els ciutadans espanyols van poder tornar a votar a les eleccions del 12 d'abril del 1931 convocades pels successors de Primo de Rivera al veure el que demanava el poble. Els resultats de les eleccions van provocar la proclamació de la 2na República espanyola.
 • Period: to

  II REPÚBLICA

 • Aprovació de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya

  Aprovació de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya
  Després de proclamar-se la república a Espanya, Francesc Macià va proclamar la república catalana i es va nombrar a ell mateix com a nou president del govern de Catalunya. Madrid va denegar la república catalana però va negociar amb Macià per arrribar a un acord. L'any segûent el govern de Madrid va concedir l'autonomia a Catalunya i es va reinstaurar la Generalitat.
 • Fets de l'octubre de 1934

  Fets de l'octubre de 1934
  Arran la incorporació de la CEDA al govern de la república i l'ascens de la dreta a tot el país, molts obrers, pagesos i el govern de Catalunya (a on presidia l'esquerra) es van inquietar esclatant revoltes a Catalunya i a Astúries. El 6 d'octubre Lluís Companys va tencar les relacions amb el govern de Madrid i va declarar l'Estat Català. L'exèrcit va posar fi a les revoltes enpresonant a milers de militants d'esquerres junt amb Companys i es va suspendre l'autonomia de Catalunya.
 • Eleccions de febrer de 1936

  Eleccions de febrer de 1936
  Espanya es va dividir en partits d'esquerres units anomenats Front Popular i diferents partits de dretes separats. Amb l'alta participació en les eleccions i el suport dels anarquistes, el Front Popular va guanyar les eleccions i van alliberar als presos polítics també restablint la Generalitat. El nou govern va acunular enemics en poc temps ja que partits antidemocràtics d'extrema dreta com la Falange Española agredissin de forma violenta a militants d'esquerra.
 • Cop d'estat del juliol del 1936

  Cop d'estat del juliol del 1936
  Al no estar d'acord amb la República, part de l'exèrcit amb suport de la dreta, l'esglèsia i altres dictadures feixistes es van revoltar contra la República sota el comendament del general Francisco Franco però no a totes les províncies van triunfar, sinó que gràcies als ciutadans armats van poder frenar als militars. Al lliurar armes a la població, Espanya va quedar dividida en dues parts: el bàndol republicà i el bàndol nacional. Aquest conflicte va desembocar en la Guerra Civil Espanyola.
 • Period: to

  GUERRA CIVIL

 • Fets de maig de 1937

  Fets de maig de 1937
  A causa dels diferents objectius dins el bàndol republicà, els anarquistes (que volien guanyar la guerra i fer una revolució a parts iguales) i els d'esquerra com la Generalitat, ERC i PCE-PSUC (que volien guanyar la guerra i ja està), es van enfrontar a Barcelona provocant més de 300 morts i l'afebliment del bàndol republicà.
 • Final de la guerra

  Final de la guerra
  Amb la derrota republicana a la batalla de l'Ebre, Catalunya va ser ocupada en un parell de mesos i Madrid va rendir-se un mes després, el 28 de març. Això va provocar qu e l'1 d'abril Franco es proclamés dictador, acabant amb la democràcia a Espanya durant 40 anys.