Planeten jorden hot440x300

Jordens Utveckling

By linah
  • Månens skapelse

    Månens skapelse
    Månen skapades troligen samtidigt som jorden och solsystemet. För 4,6 miljader år sedan när jorden kolliderade med Teja lossnade bitar från båda planeterna som tros ha sammanfogats och bildat månen. Månen är en förutsättning för att liv på jorden ska kunna existera, den orsakar tidsvattnet och stabiliserar vårat klimat.
  • Period: to

    Jordens historia

  • Fotosyntesen

    Fotosyntesen
    Syret som finns i vår atmosfär tror man bildades av fotosyntesen. De allra första bakterierna levde på kväve och svvel. När de kom nya bakterier som kunde ta till sig solljus blev dessa många och utökades fort. Dessa kallades för blågröna alger som finns forfarande. När dem fick i sig ljus blev det restpodukteri form av syre.
  • Första djuren

    Första djuren
    Dem första flercelliga djuren kom någon gång för cirka 700 miljoner år sedan. Forskare har räknat ut att de första djuren måste varit kammaneter, men fossilen man hittat säger något annat. Vendobionter var vanliga för 600 miljoner år sedan, de var kanske något helt olikt de liv som finns på jorden idag eller avtryck av något annat liv. De var ett stillsamt liv som de delade med bakteriekolonier och mikroskopiska alger. Filtrerade sin näring från vattnet. Men 50 miljoner år sedan var de borta.
  • Explosionsartad djurutveckling

    Explosionsartad djurutveckling
    Vad som hände vet man inte rikitgt, om det var syret i luften eller det varmare klimatet som gjorde att det hände en explosion av djurutveckling. Vendobionterna var borta och ersatta av kryande, grävande och simande livsformer. Dem flesta av djuren hade någon hård del eller skal som de tidigare djuren saknade. Dem hade även sinnesorgan, världen upplevdes i former, lukter och bilder.
  • Fiskarnas utveckling

    Fiskarnas utveckling
    Från början fanns det små fiskar som kunde se ut som larver, med lite stöd för ryggen och en liten mun som knappt såg ut som någon mun. De utvecklades och fick gälar för att kunna ta upp syre . Det var först när pansahajarna kom som riktigt käkar bildades. De kunde äta större saker och blev det farligaste rovdjuren. De fanns i olika former och simmade inte speciellt fort men med stora käkar kunde de suga i sig mycket.
  • Fiskarna flyttar från havet

    Fiskarna flyttar från havet
    Kontinenterna flyttar sig närmare varandra och det blir varmt och fuktigt. Träskområderna blir större och några fiskar flyttar från vatten till land. I de grunda träsken fanns fiskar med ben, egentligen fenor med upp till tio tår. Dessa fiskar kunde häva sig upp på stenar och röra sig bland rötterna i de grunda träsken. Vi vet inte varför de gjorde det, kanske för att få tillskott på syre. De fyrbenta fiskarna kunde röra sig upp på land och leta mat och utvecklades till groddjur.
  • Reptiler

    Reptiler
    Nu när kontinenterna växer samman och bildar Pangea, minskar även de tidigare stora träskmarkerna. Öknar började bildas, vilket gjorde att nu är ingen bra tid att vara beroende av vatten. De tidigare groddjuren hade börjat lägga sina ägg på land med skyddande hinnor. De gamla groddsläktingarna var små, med tjock hud, med skelett och snabba ben. De var reptiler.
    Snart hade tre olika reptilgruppe bildats
    1. de som skulle bli sköldpaddor
    2.de som skulle bli fåglar och
    3. de som skulle bli däggdjur
  • Däggdjurens utveckling

    Däggdjurens utveckling
    Nu börjar Pangea glida isär och kontinenterna flyter på egen hand. Dem däggdjurs reptilerna får päls och de första däggdjuren dias. Det var härskarödlorna, alltså dinosaurier, marina ödlor, flygödlor och krokodiler som dominerade. Det fanns förmodligen över 1500 olika dinosauriesläkten som levde både i vatten och på land. Krokodilerna och flygödlorna var förmodligen släkt med rovlevande dinosaurier. Det första som utvecklades var pälsen. Samtidigt som växter och insekter som det fanns gott om.
  • Apor med tummar

    Apor med tummar
    KOntinenterna börjar ta sin nutida form och Himalaya reser sig. Aporna börjar dyka upp i träden. Aporna är en uppdelning av dinosaurierna innan deras utrotning. De nya aporna hade utvecklat färgseende och tummar. 25 miljoner år senare fanns det svanslösa bladätare som var något större än de tidigare aporna. Dessa kallar vi för de första människoaporna.
  • Människan vandrar över jorden

    Människan vandrar över jorden
    Jordens temperatur sjunker, tropiska regnskogarna minskar, isen lägger sig i söder och i norr. Och männsikan vandrar över vår planet.
    Männsikans utveckling har skett fort. För 6 miljoner år sedan kunde man skilja oss från schimpanser och deras sätt. Vi började då gå på två ben och detta har det spekulerats mycket i varför. Flera tror att det var energisnålt om man skulle färdas långa sträckor. Vi har sedan dess utvecklats väldigt fort till det vi är idag.