Jorden1r

Tidslinje

  • Fotosyntesen

    För ca 2,5 miljarder år sedan fanns det mikroorganismer som producerade syre av koldioxid och vatten. Detta var en stor förutsättning för den framtida livsutvecklingen på jorden. Koldioxid och vatten bildar druvsocker = syre
  • Livstecken på jorden

    Livstecken på jorden
    Tack vare att det fanns tillgång till vatten på jorden så hade livet möjlighet att uppstå på jorden. Alla organismer, bakterier, svampar, växter och djur är släkt med varandra. De tidigaste organismerna var encelliga och levde för 570 miljoner år sedan.
  • Den kambriska explosionen

    Den kambriska explosionen
    För ca 550 miljoner år sedan började livet i vattnet utvecklas ordentligt. Ett stort antal djur utvecklades snabbt i haven. Antalet arter och djur ökar dramatiskt, och med hjälp av fotosyntesen så kan arterna nu utveckla skelett.
  • Utvecklingen på land

    Utvecklingen på land
    För ungefär 450 miljoner år sedan började växterna på land utvecklas i form av olika så kallade krälväxter. För att kunna leva på land fanns det vissa nödvändiga anpassningar: andning, lungor, stöd för kroppen (skelett, muskler) Bland dessa växter levde spindelliknande leddjur och tusenfotingar. Dessa var rovdjur så det bör ha funnits någon form av bytesdjur också. Detta är exempel på ett första ekosystem utvecklat på land. Korallrev bredde ut sig i haven och fiskarna utvecklade en mängd former.
  • Landdjurens utveckling

    För ca 350 miljoner år sedan hittas de första groddjuren. Ammoniter, bläckfiskar med hoprullat skal, var en ny grupp bland blötdjuren i havet. De första fyrfota landryggradsdjuren som groddjur, kräldjur, fåglar och däggdjur kryper upp på land.
  • Arterna på land

    För ca 300 miljoner år sedan höjs syrehalten i luften till aldrig tidigare uppnådda nivåer. Samtidigt sjunker koldioxidhalten och den globala temperaturen. Den höga syrehalten i atmosfären tros vara en orsak att vissa insekter, spindlar och andra leddjur blev så stora.
  • Skogarnas utveckling

    Ca 200 miljoner år sedan, efter ett stort massutdöende i gränsen mellan perm och trias, utvecklades och spreds barrväxter, bennettiter och flera grupper mesoziska fröormbunkar som kom att dominera triasskogarna.
  • Dinosaurierna

    Dinosaurierna
    I slutet av Trias dök en grupp reptiler upp som skulle dominera landytan under 160 millioner år – dinosaurierna. På land härskade archosurierna, den största gruppen bland reptilerna. I luften svävade flygödlor som dock började få konkurrens av fåglar i slutet av perioden.
  • Människan

    Människan
    Människan börjar använda natruens resurser på ett skadligt sätt. Bland annat bränner vi fossila bränslen vilket avgör koldioxid som sedan förstör atmosfären. Tack vare detta tror man att klimatet på jorden börjar förändras.