Jordens utveckling

  • Universums uppkomst

    Big Bang inträffar, som är en expansion av rummet som materia befinner sig i. Rymden expanderar efter att ha varit i en punkt.
    De som har fått namnet "Hubbles lag" bevisar "big bang". Edwin Hubble märkte år 1929 att galaxerna flyttar sig från varandra med en hastighet som är propotionell mot avståndet.
    (13,7 miljarder år sedan).
  • Sena Tunga Bombardemanget

    Månen, Jorden, Mars, Venus och Merkurius blev bombarderade av rymdföremål efter en period på flera hundra miljoner år som var lugn. Detta resulterade i kratrar stora som kontinenter.
    Man vet inte varför detta hände men en teori är att asteoridbältet rensades och rymdpartiklar lossades för att Jupiters omloppsbana krympt.
    (4 miljarder år sedan).
  • Fotosyntes börjar

    Energi och och solljus tas upp av levande organismer och lagras i kemiska bindningar. Av koldioxid och vatten gör fotosyntesen syre och kolhydratmolekyler.
    (3,5 miljarder år sedan).
  • Syresatt Atmosfär

    Atmosfären syresattes långsamt genom att fotosynteserande organismer uppstod. Detta gör så att levande organismer kan uppstå på jorden.
    (2,3 miljarder år sedan).
  • Kambriska Explosionen

    En stor mängd nya djurgrupper och komplext liv utvecklas i början av Kabrium.
    Detta skedde snabbt som en explosion. Detta hände efter en period på flera miljoner år då bara bakterier, alger osv existerade.
    Djur i haven utvecklade ryggrad och lungor, för att klara sig på land. Ur fiskens blåsa utvecklades lungor.
    I historian om livet är detta en av det största händelserna.
    (500 miljoner år sedan).
  • Djur Med Ryggrad På Land

    Från de tidiga ryggradsdjuren tror dagens däggdjur ha utvecklats ifrån.
    (380 miljoner år sedan).
  • Dinosaurierna Dör Ut

    Jordens största massutdöende skedde här, då endast 10% av alla arter överlevde. Dinosaurierna levde under tria, jura och krita
    Dinosaurierna dog ut pga en meteoritkrash som orsakade planeten att bli torrare och kallare det gjorde att dinosaurierna inte kunde leva där längre. Huvudskälet till denna miljöförändring var den enorma mängd damm som uppstod efter meteoriten krashat. I och med att dinosaurierna dog ut lämnade de plats för jorden att utvecklas.
    (65 miljoner år sedan).
  • Hominider

    Hominider är människoapor, dit människor, apor, schimpanser och gorillor hör. Detta var en början till människan idag.
    (7 miljoner år sedan).
  • Förfader till Homo Sapiens uppkommer

    Australopithecus. När besläktade med människan. Tros vara anfader till människan.
    (3,9 miljoner år sedan).
  • Första Homo Sapiens Uppkommer

    "Förståndig människa". Första människan uppkom antingen i Afrika och sen spred han sig därifrån, eller så utvecklades han från flera grupper av hominider och konkurrerade sedan ut hominiderna.
    Det speciella med homo sapiens är dess tvåbenthet i kombination med hans händer och fingrar, hans förmåga att anpassa sig och lära sig saker som språk, och hans förmåga att visa känslor och medlidande.