saker som jag tycker haft betydelse fram tills nu

Timeline created by virr3
 • Big Bang

  Big Bang
  är standardteorin om universums uppkomst. Enligt denna teori skapades universum och rumtiden för ca 13,7 miljarder år sedan, då universum började expandera från att ha varit koncentrerat i en punkt. Termen myntades av astronomen Fred Hoyle (som var motståndare till den) under en radiointervju i BBC den 28 mars 1949. Termen i sig är dock missvisande då det inte handlar om en explosion av materia i en tom rymd utan istället om en expansion av rummet självt som materian befinner sig i. /wikipedia
 • Vårt solsystems planeter

  Vårt solsystems planeter
  Efter Big Bang bildades 8 planeter som vi känner till. Merkurius, Venus, Jorden, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus. Sedan 2008 räknas inte Pluto som en planet. Vi bor och lever på en planet i en galax med ca 300 miljarder andra solar än vår egen. Vår galax är en av flera hundra miljarder andra galaxer i vad vi idag kallar universum. Många tror att vi bor i ett av flera universum, ett multiversum. Med andra ord är oddsen rätt stora för att det finns liv där ute. En till jord, vem vet?
 • Evolution

  Evolution
  För att hålla det kort. Efter Big Bang bildades tillsammans med andra planeter Jorden, även kallad Tellus, där vi bor idag. Det började regna väldigt mycket på Jorden efter ett tag. Väldigt mycket. Organismer i havet utvecklades och till slut simmade det runt fiskar i havet. En dag fick en fisk för sig att gå upp på land men det var svårt att ta sig fram på land, dessutom fanns det inget vatten att andas i. Fisken bestämde sig för att göra några små justeringar och vips så fanns ödlor och ormar.
 • Solen

  Solen
  Solen är en brinnande stjärna. Runt solen cirkulerar tillsammans med alla andra planeter i vårt solsystem, Jorden. Solstrålarna som träffar jorden förser oss med värme och energi. Energin lagras bl.a. i växter och träd. Omkring 99 % av hela solsystemets massa finns i solen, och den styr därför genom sin stora gravitationskraft alla planeters rörelser. Solen är en medelstor stjärna. Precis som alla andra stjärnor kommer solen tyvärr dö vilket förmodligen kommer resultera i människans undergång.
 • Dinosaurierna

  Dinosaurierna
  Dinosaurier är en stor grupp utdöda reptiler. De tidigaste dinosaurierna utvecklades för ungefär 230 miljoner år sedan och dinosaurierna dog ut i samband med den omfattande massdöd som inträffade för cirka 65 miljoner år sedan. Det är i dag accepterat att dinosaurierna var föregångare till moderna fåglar, vilket innebär att fåglarna i en viss mening är överlevande dinosaurier.
 • Lucy

  Lucy
  Australopithecus afarensis, populärt kallad Lucy, var en sydapa och misstänkt förmänniska som levde för ca 3-4 miljoner år sedan i Afrika. I Etiopien hösten 1974 stördes "Lucys" powernap, då Donald Johanson hittade de tre miljoner år gamla skelettresterna av världens mest berömda förmänniska och den viktigaste referenspunkten för dagens evolutionsforskning. Ödlorna och ormarna fortsatte evolutioneras. Ur apan utvecklades människan.
 • 40 000 km, en bra gissning 2000 år tillbaka.

  40 000 km, en bra gissning 2000 år tillbaka.
  Förr i tiden trodde man att jorden var platt. Om man tog sig för långt åt något håll skulle man ramla ner i jordens avgrund. Något som många tvivlade på men tvingades tro p.g.a. kristendomen. Den som tvivlade satte sig upp mot gud och de kristna såg det som sin uppgift att straffa dessa "rebeller". Dock fanns det en man som redan 200 år innan Jesus föddes lyckades räkna ut Jordens omkrets bara genom att mäta en obelisks skugga och be en löpare springa mellan några städer.
  Eratosthenes.
 • Elektronik

  Elektronik
  Elektriska fenomen har studerats sedan antiken men inte förns under det senare 1800-talet lärde sig ingenjörerna att använda elektricitet i hem och inom industrin, då satte elektricitetens utveckling igång på riktigt. Den snabba expansionen av elektrisk teknik förändrade samhället grundläggande. Elektriciteten kan användas i en rad sammanhang, t.ex. transport, uppvärmning, ljus, kommunikation och beräkning. Elektriciteten utgör idag ryggraden av vårt samhälle.
 • Internet...

  Internet...
  Internet, telefoni, TV, kameran... Människans geniala uppfinningar. Det är väldigt intressant att tänka på vad människor tillsammans åstadkommit. Det är imponerande om man tänker på vad som fanns från början, djur, hav och land. Att vi tagit oss från den punkten till dit vi är idag med allt vad som finns, Bilar, datorer, mikrovågsugnar... Vi kan till och med flyga! Dock så kommer det ett ansvar med all denna lyx som förenklar våra liv så mycket. Miljön. Varje individ måste ta sitt ansvar.
 • 2012!

  2012!
  Jag hoppas att det inte stämmer att jordens undergång sker 2012. Jag tar studenten 2013 och vägrar ha spenderat hela mitt liv i skolan.