Eu

Історія Європейського Союзу

By CNUstud
  • Декларація Шумана та День Європи

    Декларація Шумана та День Європи
    Через 5 років після закінчення Другої світової війни, тодішній міністр закордонних справ Франції Робер Шуман презентує план нової форми політичної співпраці в Європі, який мав зробити війну між європейськими народами немислимою. Пропозиція Шумана вважається початком того, що зараз є Європейським Союзом. Саме тому ЄС святкує свій день народження - День Європи - щорічно в цей день.
  • Європейська спільнота з вугілля та сталі

    Європейська спільнота з вугілля та сталі
    Пропозиція Шумана починає набувати форму, коли шість країн - Бельгія, Німеччина, Франція, Італія, Люксембург і Нідерланди - підписують договір про створення європейської установи, яка буде збирати та управляти виробництвом вугілля та сталі. З цими країнами, які вирішували разом, що робити з вугіллям та сталлю Європи, жодна окрема нація не могла виробляти зброю без відома інших країн.
  • Суд Європейського Союзу

    Суд Європейського Союзу
    Створюється Суд Європейського Союзу - найвищий правовий орган ЄС. Його завдання полягає в тому, щоб забезпечити однакове тлумачення та застосування законодавства ЄС в кожній країні-учасниці, а також щоб країни та установи ЄС дотримувалися законів ЄС. Суд Європейського Союзу розташований у Люксембурзі.
  • Змінюваність президентської посади в ЄС

    Змінюваність президентської посади в ЄС
    Посаду президента в Раді Європейського Союзу не обіймає окрема особа, а керування засіданнями здійснюється державою-членом. Країни ЄС діляться цією роботою на змінній основі. Ротації розпочалися в 1952 році, коли Федеративна Республіка Німеччина очолювала президентство від вересня до грудня. Очільники Ради почали змінюватися кожні 6 місяців з 1958 року, і це продовжується й досі. З розширенням ЄС у розмірі, тепер троє країн-президентів співпрацює над спільною політичною програмою.
  • Вугільний ринок відкривається!

    Вугільний ринок відкривається!
    Відкривається вугільний ринок в межах Європейської вугільної та сталевої спільноти. Створюється спільний ринок для вугілля та залізної руди. Бельгія, Франція, Німеччина, Італія, Люксембург та Нідерланди знімають митні збори та кількісні обмеження на ці сировинні матеріали. Ринок сталі відкривається у травні.
  • Римські договори

    Римські договори
    На основі успіху укладеного договору про вугілля та сталь, Бельгія, Німеччина, Франція, Італія, Люксембург та Нідерланди розширюють співпрацю на інші економічні сектори. Вони підписують Римські договори, які створюють Європейське атомне співтовариство (Євратом) та Європейське економічне співтовариство, або «спільний ринок», що дозволяє вільний рух людей, товарів та послуг через кордони.
  • Вальтер Гальштайн

    Вальтер Гальштайн
    Вальтер Гальштайн стає першим Президентом Європейської комісії, посаду яку він обіймає до 30 червня 1967 року.
  • Європейський парламент

    Європейський парламент
    Сучасний Європейський парламент свої коріння має у Загальній асамблеї "представників народу" Європейської вугільної та сталевої спільноти. Після створення Європейської економічної спільноти та Європейської спільноти з атомної енергії, він розширюється, щоб охопити всі три спільноти. Нова Європейська парламентська асамблея, складена з 142 членів, вперше зібралася у Страсбурзі в 1958 році. Вона змінює свою назву на Європейський парламент 30 березня 1962 року.
  • Мови ЄС

    Мови ЄС
    Прийняття "Регламентації № 1", яка встановлює офіційні та робочі мови, які повинні використовуватись у листуванні Європейської Співтовариства, а також для публікації законодавства та інших документів. Цей важливий документ, що зазнав змін у зв'язку з подальшими розширеннями ЄС, все ще застосовується в Європейському Союзі сьогодні.
  • Спільна сільськогосподарська політика

    Започаткована у 1962 році, Спільна сільськогосподарська політика (ССП) є однією з найстаріших політик Європейського Союзу, що підтримує сільських господарів та забезпечує безпеку їжі в Європі. В ЄС працюють мільйони людей у цьому секторі, які забезпечують вражаючу різноманітність, доступність, безпеку та високу якість продуктів.
  • Конвенція Яунде

    Конвенція Яунде
    ЄС підписує свою першу велику міжнародну угоду (Конвенцію Яунде), яка мала допомогти 18 колишнім колоніям в Африці. До 2005 року було встановлено спеціальне партнерство з 78 країнами в регіонах Африки, Карибського басейну та Тихоокеанського басейну. ЄС є найбільшим постачальником розвиткової допомоги для країн з низьким доходом. Його допомога пов'язана з дотриманням прав людини.
  • Єдиний ринок товарів

    На зустрічі у Гаазі, Нідерланди, лідери ЄС з Бельгії, Німеччини, Франції, Італії, Люксембургу та Нідерландів підтверджують свою готовність перейти до створення єдиного ринку зі спільною валютою та підтверджують свою згоду на принцип допуску інших країн до ЄС. Завдяки єдиному ринку, в ЄС тепер можуть вільно переміщуватись не тільки люди, але й товари, послуги та гроші.
  • Перше розширення ЄС

    Перше розширення ЄС
    Данія, Ірландія та Велика Британія приєднуються до Європейських Співтовариств, що позначає перше розширення ЄС. Разом з Бельгією, Німеччиною, Францією, Італією, Люксембургом та Нідерландами вони збільшують кількість членів до дев'яти. Після референдуму Норвегія вирішує не приєднуватися.
  • Програма дій з екології ЄС

    Програма дій з екології ЄС
    Лідери ЄС ухвалили першу Програму дій у галузі охорони навколишнього середовища, засновану на ідеї, що попередження краще за лікування і що забрудненню потрібно встановлювати ціну. Боротьба з забрудненням набирає обертів у 1970-х роках з появою екологічного руху та перших політичних партій на зелених засадах, які включають екологію, соціальну справедливість та ненасильство. З тих пір зміна клімату та навколишнє середовище перебувають дуже високо на політичній порядку денному ЄС.
  • Створення Європейської Ради

    Створення Європейської Ради
    Створено Європейську Раду з метою створення неформального форуму для обговорення між главами держав або урядів.
  • Перші європейські вибори

    Перші європейські вибори
    Вперше європейські громадяни можуть голосувати за кандидатів, які будуть їх представляти в Європейському парламенті. До введення прямих виборів, MEP (члени Європейського парламенту) призначалися національними парламентами кожної країни-члена. Європейські вибори проводяться кожні 5 років. Ви маєте право голосувати з 18 років у всіх країнах ЄС, за винятком Австрії, Мальти (з 16 років) та Греції (з 17 років).
  • Греція долучається до Європейських Співтовариств

    Греція долучається до Європейських Співтовариств
    Греція стає 10-ою країною, що приєдналась до Європейських Співтовариств, які тепер відомі як Європейський Союз.
  • Гренландія покидає Європейські Співтовариства

    Гренландія покидає Європейські Співтовариства
    З 1973 по 1985 роки Гренландія була частиною Європейських Співтовариств (сьогодні відомо як Європейський Союз). Після референдуму, що відбувся у 1982 році, вона вийшла з ЄС, але залишається пов'язаною з ним як Заморська Країна та Територія.
  • Шенгенська угода

    Невелике село в Люксембурзі стає назвою для Угоди Шенген, яка поступово дозволяє людям подорожувати без перевірки паспортів на кордонах. Вона була підписана 14 червня 1985 року Бельгією, Німеччиною, Францією, Люксембургом та Нідерландами. До складу Шенгенської зони належить 26 країн. А ви знали, що 1,7 мільйонів європейців щодня подорожують на роботу між країнами ЄС?
  • Іспанія та Португалія долучаються до Європейських Співтовариств

    Іспанія та Португалія долучаються до Європейських Співтовариств
    Іспанія та Португалія приєднуються до Європейських Співтовариств, збільшуючи загальну кількість членів до дванадцяти.
  • Європейський прапор

    Європейський прапор
    Перед будівлею Берлаймонт у Брюсселі, де розміщується штаб-квартира Європейської комісії, вперше підіймається прапор Європейського Союзу під музику Європейського гімну. Прапор складається з 12 золотих зірок на синьому тлі, кількість зірок ніколи не змінюється. Вони символізують ідеали єдності, солідарності та гармонії між народами Європи. Цей прапор зараз піднімається над багатьма парламентами, муніципальними будівлями, парками та пам'ятками всієї Європи.
  • Початок програми Еразмус

    Створена програма Еразмус з метою допомогти молодим європейцям навчатись за кордоном у інших країнах Європи. Завдяки цій програмі більше 9 мільйонів людей змогли навчатись, проходити стажування та брати участь у волонтерських програмах за кордоном, а у майбутньому планується допомогти ще багатьом мільйонам людей.
  • Єдиний Європейський акт

    Єдиний Європейський акт
    Хоча мита між країнами-членами зникли в 1968 році, торгівля не вільно протікає через кордони ЄС через різницю у національних регуляціях. Закон про створення Єдиного Європейського Акту запускає 6-річну програму для вирішення цих різниць. Закон також надає Європейському парламенту більше прав та офіційно затверджує назву "Європейський парламент".
  • EU Ecolabel

    EU Ecolabel
    Створено Європейську екологічну марку, яка сприяє просуванню споживчих товарів, які не шкідливі для довкілля.
  • Європейський офіс з гуманітарної допомоги

    Європейська Комісія створює "Європейський офіс з гуманітарної допомоги". ЄС є одним з найбільших надавачів допомоги у світі. Він надає допомогу у вигляді продовольства, притулку, освіти, захисту та охорони здоров'я в багатьох країнах світу.
  • Natura 2000

    Natura 2000
    ЄС створює мережу "Натура 2000", яка надає притулок для найбільш незахищених видів дикої природи та їх середовищ в Європі. Простягаючись на понад 18% території суходолу та майже 6% морських вод ЄС, вона є найбільшою координованою мережею охорони природно-заповідних територій у світі. З 2017 року 21 травня відзначається як Європейський день Натури 2000.
  • Єдиний ринок

    Єдиний ринок
    Завдяки єдиному ринку, запущеному 1 січня 1993 року, люди, товари, послуги та гроші можуть переміщуватись по ЄС майже як по одній країні. Громадяни ЄС можуть навчатись, жити, купувати, працювати та відпочивати в будь-якій країні і насолоджуватись продуктами з усієї Європи. Це одне з найбільших досягнень ЄС.
  • Маастрихтський договір

    Маастрихтський договір
    Маастрихтський договір, названий на честь голландського міста, в якому він був підписаний, набуває чинності. Це величезна подія для європейської інтеграції. Формально створюється Європейський Союз і прокладається шлях до створення єдиної європейської валюти - євро. Крім того, він надає Європейському парламенту більшу роль у прийнятті рішень та право затверджувати Комісію в цілому.
  • Європейський економічний простір

    Європейський економічний простір
    Створюється «Європейський економічний простір», який простягається від Арктики до Середземного моря і розширює єдиний ринок поза країнами ЄС. Сьогодні Європейський економічний простір складається з усіх країн-членів ЄС, а також Ісландії, Ліхтенштейну та Норвегії, які беруть участь в єдиному ринку та керуються тими ж основними правилами. Ці правила дозволяють вільний рух товарів, людей, послуг та капіталу в межах єдиного ринку.
  • Австрія, Фінляндія та Швеція вступають до ЄС

    Австрія, Фінляндія та Швеція вступають до ЄС
    Австрія, Фінляндія та Швеція вступають до ЄС, збільшуючи його членство до 15 країн.
  • Амстердамський договір

    Амстердамський договір
    У столиці Нідерландів підписано Амстердамський договір. Він готує Європейський Союз до приєднання майбутніх держав-членів. З цього часу нового президента Комісії можна призначити лише за згодою Європейського Парламенту.
  • Європейський Центральний банк

    Європейський Центральний банк
    Створено Європейський центральний банк, який співпрацює з національними центральними банками всіх держав-членів ЄС та відповідає за управління євро. Його головна мета полягає в збереженні стабільності цін з метою підтримки економічного зростання та створення робочих місць. Банк знаходиться в місті Франкфурт, Німеччина.
  • «Об'єднані в різноманітності»

    Після конкурсу на пошук девізу для Європи, який зібрав 80 000 заявок від молодих європейців, Гранд-журі, під головуванням колишнього Президента Європейської Комісії Жака Делора, обирає переможця: «Об'єднані в різноманітності». Це символізує те, як європейці об'єдналися у формі Європейського Союзу, щоб працювати на благо миру та процвітання, одночасно збагачуючись різноманітними культурами, традиціями та мовами на континенті.
  • Договір Ніцци

    Договір Ніцци
    Договір Ніцци підписаний главами 15 держав-членів ЄС на зустрічі у цьому французькому місті. Він змінює процес прийняття рішень в Європейському Союзі, щоб ЄС був готовий до приєднання країн зі Східної Європи, які будуть готові до цього кроку. Повноваження Європейського Парламенту щодо законодавства та нагляду збільшуються. Договір набирає чинності з 1 лютого 2003 року.
  • Євро

    Банкноти та монети євро стають законним засобом платежу в 12 країнах ЄС. Друк, чеканка та розподіл є масштабною логістичною операцією. Відповідальність за це була належним чином взята на себе, оскільки було взято більше 80 мільярдів монет. Хоча євро-монети мають спільну сторону з нанесеним значенням, кожна країна має свій власний дизайн на іншій стороні монети. Зараз 19 країн використовують євро.
  • Ще 10 країн приєднуються до ЄС

    Ще 10 країн приєднуються до ЄС
    Великі частини Східної та Західної Європи об'єднуються в мирі та демократії, оскільки 10 нових країн приєднуються до ЄС. До складу ЄС входять Кіпр, Чехія, Естонія, Угорщина, Латвія, Литва, Мальта, Польща, Словаччина та Словенія, що збільшує загальну кількість держав-членів до 25. В різних куточках Європи відбуваються різноманітні заходи, щоб відзначити це історичне розширення.
  • www.eu

    www.eu
    Доменне ім'я «.eu» відкривається для всіх резидентів Європейського Союзу - громадян, асоціацій, клубів і т.д., надаючи новий простір в Інтернеті та просуваючи європейську Інтернет-ідентичність.
  • Болгарія та Румунія приєднуються до Європейського Союзу

    Болгарія та Румунія приєднуються до Європейського Союзу
    Болгарія та Румунія приєднуються до Європейського Союзу, збільшуючи кількість держав-членів до 27. Ірландська стає 21-м офіційним мовою, а болгарська та румунська збільшують кількість мов до 23.
  • Чорногорія подає заявку на вступ до ЄС

    Чорногорія подає заявку на вступ до ЄС
  • Лісабонський договір

    Лісабонський договір
    Лісабонський договір, який був підписаний у португальській столиці 13 грудня 2007 року, стає законом. Його мета полягає в тому, щоб зробити ЄС більш демократичним, ефективним та здатним висловлюватися одним голосом щодо глобальних проблем, таких як зміна клімату. Також передбачається офіційна процедура для країн-членів, які бажають покинути Європейський Союз, відома як стаття 50.
  • Сербія подач заяву на вступ до ЄС

    Сербія подач заяву на вступ до ЄС
  • Хорватія вступає в ЄС

    Хорватія вступає в ЄС
    Хорватія стає 28-м членом Європейського Союзу. У ЄС тепер є 24 офіційні мови.
  • Референдум за Брексіт

    Референдум за Брексіт
    У референдумі в Об'єднаному Королівстві більшість у 52% голосів віддають за вихід країни з Європейського Союзу.
  • Велика Британія покидає ЄС

    Велика Британія покидає ЄС
    Після того, як вона була членом Європейського Союзу з 1973 року, Велика Британія залишає ЄС після результатів референдуму 2016 року. Так званий "договір про Brexit", спільно затверджений Європейським та Британським парламентами, передбачає період переговорів, який переозначить відносини між ЄС та Об'єднаним Королівством у багатьох сферах, включаючи торгівлю, освіту, оборону та зайнятість, що має значний вплив на громадян Європи та Британії.
  • Нові кандидати на вступ до ЄС

    Нові кандидати на вступ до ЄС
    Під час саміту лідери ЄС надають Україні та Молдові статус кандидата на вступ до Європейського Союзу, збільшуючи кількість визнаних кандидатів на вступ до ЄС до семи (Албанія, Молдова, Північна Македонія, Чорногорія, Сербія, Туреччина та Україна).
  • Хорватія долучається до Єврозони

    Хорватія долучається до Єврозони
    Хорватія є 20-ою країною, яка приєдналась до єврозони, замінюючи куну на євро як свою валюту. Щоб бути частиною єврозони, країна повинна виконувати набір економічних умов, до яких входять стабільний обмінний курс та низький рівень інфляції. Сім країн Європейського Союзу все ще використовують свої національні валюти: Болгарія, Чехія, Данія, Угорщина, Польща, Румунія та Швеція.