Biology

Історія вивчення клітини

  • Роберт Гук- увів термін "клітина."

    Роберт Гук- увів термін "клітина."
    Використовуючи вдосконалений ним мікроскоп, Гук спостерігав структуру рослин і ввів в наукову термінологію поняття «клітина». Ці дослідження він описав у своїй науковій роботі «Мікрографія» в 1665 році.
  • Антоні ван Левенгук -першим описав живі клітини

    Антоні ван Левенгук -першим описав живі клітини
    першим відкрив еритроцити, описав бактерії (1683), дріжджі, найпростіших, волокна кришталика, лусочки (засохлі клітинки) шкірки, замалював сперматозоїди (1677), будову очей комах і м'язових волокон.
  • Карл Макси́мович Бер -відкрив яйцеклітину птахів і ссавців

    Карл Макси́мович Бер -відкрив яйцеклітину птахів і ссавців
    У галузі ембріологічних досліджень Бер показав, що зародковий розвиток організму являє собою не ріст готових елементів (як це здавалося прихильникам преформізму), а послідовне виникнення частин зародка з простішої маси заплідненого яйця.
  • Роберт Броун-відкрив ядро у рослинних клітинах.

    Роберт Броун-відкрив ядро у рослинних клітинах.
    вивчав різні види рослин, зразки яких він зібрав під час подорожі до Австралії. Броун був дуже уважним до деталей, а клітини рослин особливо цікавили його. Розглядаючи їх під мікроскопом, він побачив дещо цікаве: кожна клітина містила круглий і непрозорий елемент.
  • Маттіас Шлейден та Теодор Шванн сформулювали клітинну теорію

     Маттіас Шлейден та Теодор Шванн сформулювали клітинну теорію
    Клітинна теорія — основоположна для загальної біології теорія, сформульована у середині XIX століття, що надала базу для розуміння закономірностей живого світу і для розвитку еволюційного вчення.Шлейден і Шванн, узагальнивши наявні знання про клітину, довели, що клітина є основною одиницею будь-якого організму. Клітини тварин, рослин та бактерії мають подібну будову. Пізніше ці висновки стали основою для доказу єдності організмів.
  • Рудольф Людвіг Карл Ві́рхов

    Рудольф Людвіг Карл Ві́рхов
    засновник так званої целюлярної (клітинної) патології, в якій патологічні процеси зводяться до змін у життєдіяльності елементарних найдрібніших частин організму — його клітин.Як патологоанатом, і особливо гістолог, Вірхов самостійно вперше встановив гістолого-фізіологічну сутність багатьох патологічних процесів і хвороб, таких як: білокрів'я, тромбоз, емболія, амілоїдоз, рахіт, туберкульоз, більшість новоутворень тощо.