Снимок экрана 2022 02 14 134631

Історія шпалер

  • 200 BCE

    Шпалери на рисовому папері

    Шпалери на рисовому папері
    Історія шпалер розпочалася в Китаї, раніше 200 року до нашої ери. Саме в той час в Китаї винайшли рисовий папір і почали обклеювати ним стіни жилих помешкань. Китайські майстри зберігали секрет виготовлення паперу майже пів тисячоліття.
  • 751

    Поширення у Азії

    Поширення у Азії
    В ІІХ столітті про секрет виробництва шпалер дізналися японці, а після битви при Самарканді (751 р) спосіб виготовлення паперових аркушів китайські бранці видали арабам.
  • 1200

    Захоплення "старого світу"

    Захоплення "старого світу"
    В Х-XI століттях повністю захопило "старий світ". Китайські мальовані шпалери високо цінувалися у всі часи, незалежно від примх моди і різноманітності смаків. Зразки старовинних розписних шпалер і сьогодні прикрашають стенди кращих музеїв світу.
    І все-таки, широке застосування паперові шпалери знайшли набагато пізніше, основними ж матеріалами для обробки стін були шкіра і тканина.
  • Гільдія "шпалерників"

    Гільдія "шпалерників"
    У Франції була утворена гільдія "шпалерників", але поки були доступні шматки тільки невеликого розміру.
  • Перші матриці для друку

    Перші матриці для друку
    У 1675 році JeanPapillon, французький гравер, придумав спосіб виготовлення матриць для друку шпалер з безперервним малюнком, що різко прискорило розвиток шпалерної справи.
    З XVIII століття, завдяки прекрасним методам виробництва, широко відома продукція Лондонських цехів.
  • Фальшиві шовки

    Фальшиві шовки
    У XVIII ст. в країнах Західної Європи великою популярністю користувалися так звані фальшиві шовки. Робили їх так: на грунтовану поверхню паперу насипали обрізки шовкових ниток, грунт висихав, шовк приклеювався. Створювалася повна ілюзія тканини. До речі, подібними шпалерами був прикрашений і Лувр - резиденція французьких королів, і замок герцога Армана-Жана Дюплессі, кардинала де Рішельє.
  • Мода на паперові шпалери

    Мода на паперові шпалери
    Розквіт моди на паперові шпалери припадає на другу половину XVIII століття. В ті часи шпалери клеїли не так на стіни або паперовий підшар, а лише на полотно, натягнуте на дерев'яний підрамник, який і прикріплювали до стіни. Таким чином, по обидва боки шпалер було повітря. Дорогі шпалери повільніше сиріли, менше деформувалися і вицвітали. До того ж при генеральному прибиранні їх можна було зняти почистити і, якщо потрібно, замінити полотно.
  • "Відродження"

    "Відродження"
    З царювання епохи модернізму, шпалери впали в "немилість", але тривало це до початку 20-х років ХХ ст., після чого настало нове "відродження" шпалер.
  • Незамінний матеріал

    Незамінний матеріал
    У сучасному житті шпалери відіграють величезну роль. Нема практично жодного будинку, де немає шпалер - бо жоден інший матеріал не може так швидко змінити інтер'єр, надати йому завершеність і затишок.