ΕΠΙΔΗΜΙΕΣ 19ος-20ος ΑΙΩΝΑΣ ΤΜΗΜΑ Β1 ΠΑΛΛΗΝΗ /2021

By rania81
  • Ισπανική γρίπη 1918

    Ισπανική γρίπη 1918
    Η ισπανική γρίπη ήταν πανδημία γρίπης που εκδηλώθηκε το 1918 και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο από 17 έως 50 εκατομμυρίων ανθρώπων .Ο ιός μεταπήδησε από τα πτηνά στον άνθρωπο και στη συνέχεια άρχισε να μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων.
    πηγή εικόνας https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=88908241
  • Ασιατική Γρίπη

    Ξεκίνησε από την Ασία, έπληξε κυρίως την Ευρώπη που προσπαθούσε να ορθοποδήσει από το β παγκόσμιο πόλεμο.
  • Γρίπη Hong- Kong

    πρωτοεμφανίστηκε στο Hong-kong. Επεκτάθηκε στην Ασία και μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ από στρατιώτες που γύριζαν από το Βιετνάμ. Το 1969 ξεκίνησε ο εμβολιασμός.
  • Ρώσικη Γρίπη

    Παρά το όνομα της ξεκίνησε από την Ασία. Εμβόλια υπήρξαν διαθέσιμα το 1979.
  • ΑΙDS

    ΑΙDS
    ΗΙV είναι ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας. Οι περισσότεροι Ιοί μένουν στο σώμα μας για μερικές μέρες αλλά ο ιός ΗΙV δεν φευγει ποτέ από το σώμα. Το χαρακτηριστικό του είναι ο υψηλός ρυθμός μετάλλαξής του, ο γρήγορός ρυθμός αναπαραγωγής του και το τεράστιο μέγεθος του πληθυσμού του .πηγή εικόνας https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=23184350
  • SARS 2002

    Το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο , γνωστό ως SARS, (severe acute respiratory syndrome) είναι ιογενής νόσος του αναπνευστικού συστήματος, ζωονοσικής προέλευσης, η οποία προκαλείται από τον κορονοϊό του SARS. Μια επιδημία του SARS καταγράφηκε από τον Νοέμβριο του 2002 μέχρι τον Ιούλιο του 2003 στη νότια Κίνα.
    Πηγή: wikipidia
  • Γρίπη χοίρων

    Γρίπη χοίρων
    Είναι μία μορφή γρίπης που προσέβαλλε αρχικά τους χοίρους. Το 2009 μια μετάλλαξη της Γρίπης των χοίρων μεταφέρθηκε στον άνθρωπο Η γρίπη πρωτοεμφανίστηκε στο Μεξικό, ενώ τον Ιούνιο του 2009 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως η επιδημία είχε μεταβληθεί σε πανδημία. Στις 10 Αυγούστου του 2010, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε πως ιός Η1Ν1 ολοκλήρωσε τον κύκλο του και η πανδημία έχει πλέον τελειώσει.
    Πηγή: Wikipedia
    Πηγή εικόνας https HYPERLINK "https://www.efsyn.gr/node/250023.
  • MERS

    MERS
    Το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (ΑΣΜΑ, MERS ), επίσης γνωστό με τον όρο γρίπη της καμήλας.
    πηγή εικόνας https://www.paho.org/sites/default/files/2019-06/mers-cov-1400x699_0.jpg
  • Γρίπη των πτηνών

    Γρίπη των πτηνών
    Η γρίπη των πτηνών είναι τύπος γρίπης ο οποίος προκαλείται από ιούς που προσαρμόζονται στους οργανισμούς των πτηνών.Ο πλέον επικίνδυνος τύπος είναι η υψηλά μεταδοτική γρίπη των πτηνών. Η γρίπη των πτηνών είναι παρόμοια με την γρίπη των χοίρων, κυνική γρίπη, καθώς και την ανθρώπινη γρίπη, ως ασθένεια που προκαλείται από στελέχη ιών γρίπης που έχουν προσαρμοστεί σε κάποιον συγκεκριμένο οργανισμό.
    πηγή εικόνας https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9878954 πηγη: wikipidia
  • ΕΜΠΟΛΑ

    Η νόσος του Εμπολα είναι μία ασθένεια που προκαλείται από τον ιο Εμπολα. Ο ιος μπορεί να μεταδοθεί με μετά από επαφή με το αίμα ή τα υγρά του σώματος. Πιθανολογείται ότι ξεκίνησε από νυχτερίδες και ποντίκια στην Αφρική
  • ΖΗΚΑ

    ΖΗΚΑ
    O ιός Zika είναι ένας από τους νεότερους και πιο θανατηφόρους ιούς που μεταδίδονται από τα κουνούπια. O ιός εξαπλώθηκε τη δεκαετία του ’70 στη Νοτιοανατολική Ασία και αργότερα σε νησιά του ειρηνικού καθώς και περιοχές της Αφρικής. Είναι μια από τις ποιο επικίνδυνες ζωικά μεταφερόμενες ασθένειες.
    https://bioiatriki.gr/index.php/ios-zika
  • SARS-COV-2

    SARS-COV-2
    Ο SARS-CoV-2 όταν προσβάλλει τον οργανισμό προκαλεί την ασθένεια του COVID-19. Ξεκίνησε από την κίνα και μεταδόθηκε πιθανότητα από νυχτερίδες στον άνθρωπο. Η ασθένεια είναι υπεύθυνη για την πανδημία του 2019 έως σήμερα.
    πηγή https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=88993791