Εικοονμαχια

ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑ

  • 717

    Άνοδος Λέων Γ' Ισαύρου

    Άνοδος Λέων Γ' Ισαύρου
    Ο πρωτεργάτης της Εικονομαχίας Λέων Γ' στέφεται αυτοκράτορας.
  • Period: 726 to 787

    1η Φάση Εικονομαχίας

    Η πρώτη φάση γενικά θεωρείται πιο σκληρή σε σχέση με τη δεύτερη. Η συμβολική πράξη του αυτοκράτορα που σήμανε την έναρξη της ήταν η απομάκρυνση της εικόνας του Χριστού από τη Χαλκή Πύλη της Πόλης, το οποίο είχε ως επακόλουθο τις διαμαρτυρίες του λαού.
  • 730

    Δημοσίευση του πρώτου διατάγματος κατά των εικόνων

    Δημοσίευση του πρώτου διατάγματος κατά των εικόνων
    Οι Ίσαυροι εκδίδουν το πρώτο αυτοκρατορικό διάταγμα που παίρνει αντίθετη στάση απέναντι στην εικονολατρία, ως απάντηση στις διαμαρτυρίες του λαού όσον αφορά την απομάκρυνση της εικόνας του Χριστού από την Χαλκή Πύλη της Πόλης. Το διάταγμα αυτό όριζε ότι όσοι λάτρευαν τις εικόνες θα τιμωρούνταν με εξορίες, φυλακίσεις και δημεύσεις περιουσιών.
  • 787

    Ζ' Οικουμενική Σύνοδος

    Ζ' Οικουμενική Σύνοδος
    Η πρώτη φάση της Εικονομαχίας τερματίζεται με αυτή τη σύνοδο, στην οποία αποφασίστηκε από την Ειρήνη την Αθηναία η αποκατάσταση των εικόνων και η απονομή τιμητικής προσκύνησης σε εκείνες.
  • Period: 815 to 843

    2η Φάση Εικονομαχίας

    Η δεύτερη φάση της Εικονομαχίας μπορεί να χαρακτηριστεί ως ήπια, καθώς δεν είχε ούτε τη διάρκεια ούτε την ένταση της πρώτης. Αυτοκράτορας εκείνη την εποχή ήταν ο Λέων Ε', ο οποίος εγκαινίασε αυτή τη φάση αποδίδοντας τις ήττες που δέχονταν οι χριστιανοί από τους εθνικούς στην εικονολατρία, υποστήριζε δηλαδή πως οφείλονταν σε θεία τιμωρία.
  • 843

    Σύνοδος του 843

    Σύνοδος του 843
    Με αυτή τη σύνοδο τερματίζεται η Εικονομαχία. Συγκαλείται από την αυγούστα Θεοδώρα και αποφασίζεται η οριστική αποκατάσταση και αναστήλωση των εικόνων.