Untitled9

Агата Крісті - леді-детектив

  • Period: to

    Своєрідність творчості

    За визнанням Агати Крісті, сюжети всіх книг приходили їй в голову спонтанно: за обідом, під час в'язання або спілкування з друзями. Вона їх ретельно обмірковувала, і до моменту написання фабула була готова. В її книгах немає сцен насильства, грубості і бруду. Зате нерідко піднімаються соціальні проблеми, зокрема, питання. А улюбленим творінням письменниці стали «Десять негренят», сюжетом яких вона пишалася.
  • Народилася

    Народилася
    Народилася Агата Мері Кларисса Крісті (англ. Agatha Mary Clarissa Christie; уроджена Міллер (Miller) у місті Торкі (англ. Torquay), графство Девон. Вона була наймолодшою ​​дитиною в сім'ї, маючи старших сестру і брата. Навчалася вдома, причому в програму навчання входила музика, яку Агата обожнювала, але співачкою не стала через страх перед сценою.
  • Period: to

    Перший шлюб

    У перший раз Агата Крісті вийшла заміж на Різдво в 1914 році за полковника Арчибальда Крісті, в якого була закохана вже кілька років, — ще коли він був лейтенантом. У них народилася дочка — Розалінда. Цей період став початком творчого шляху Агати Крісті. У 1926 році Агата і Арчибальд розходяться, офіційно їх розлучать в 1928 році.
  • Перша публікація

    Перша публікація
    У 1920 році Крісті публікує свій перший детективний роман, «Таємнича пригода в Стайлз» (англ. The Mysterious Affair at Styles), який до цього був п'ять разів знехтуваний британськими видавцями. Незабаром у неї з'являється ціла серія творів, в яких діє детектив-бельгієць Еркюль Пуаро: 33 романи і 54 розповіді.
  • Популярність

    Популярність
    Популярність прийшла до Агаті Крісті в 1926 році, коли її почали активно описувати в популярних журналах. Особливість її творчості полягала в пам’ятних персонажах.
    Літературні експерти і читачі підтверджують, що Агата Крісті не володіла будь-яким унікальним стилем написання. Популярність і привабливість книг прийшла в результаті таланту «закрутити» сюжет, створити загадку, дуже атмосферно і точно описати локації.
  • Мис Марпл

    Мис Марпл
    Авторською улюбленицею стала міс Марпл - немолода, але розумна англійська леді, яка вперше з'явилася в оповіданні «Вечірній клуб" Вiвторок "», що вийшов в 1927 році. Прототипом героїні стала рідна бабуся письменниці, яка «була незлостивою людиною, але завжди чекала найгіршого від всіх і вся, і з лякаючою регулярністю її очікування виправдовувалися».
  • Другий шлюб

    Другий шлюб
    У 1930 році Агата Крісті, подорожуючи по Іраку, на розкопках в Урі, познайомилася зі своїм другим чоловіком — археологом Максом Маллоуеном. Він був молодшим від неї на 15 років. Надалі вона часто подорожує по Близькому Сходу, де пише безліч детективів. Зокрема, і знамениту книжку «Вбивство у Східному експресі».
  • Творчість під час Другої світової війни

    Творчість під час Другої світової війни
    Під час Другої світової війни Крісті написала два романи «Завіса» (1940) та «Сонне вбивство», якими передбачала закінчити серії романів про Еркюля Пуаро і Міс Марпл, відповідно. Проте книги були опубліковані лише в 70-х роках.
  • Нагородження

    Нагородження
    У 1956 році Агата Крісті була нагороджена орденом Британської Імперії,
  • Присудження звання Кавалердама

    Присудження звання Кавалердама
    а в 1971 році за досягнення в галузі літератури Агата Крісті була визнана гідною звання Кавалердама (англ. Dame Commander) ордена Британської Імперії, власниці якого також здобувають дворянський титул «дама», що вживається перед іменем.
  • Period: to

    Хвороба

    У період з 1971 по 1974 роки здоров'я Крісті стало погіршуватися, але незважаючи на це вона продовжувала писати. Фахівці Університету в Торонто дослідили манеру письма Крісті в ці роки і висунули припущення, що Агата Крісті страждала хворобою Альцгеймера.
    У 1975 році, коли вона стала немічною, Крісті передала всі права на свою найуспішнішу п'єсу «Мишоловка» своєму онукові.
  • У музеї мадам Тюссо

    У музеї мадам Тюссо
    У 1972 році Крісті була увічнена у восковій фігурі музею Мадам Тюссо.
  • Смерть

    Смерть
    Життя геніальної англійської письменниці обірвалося в її будинку в Уоллингфорт 12.01.76 після перенесеної застуди. Її поховали в селі Чолси. «Автобіографія» Агати Крісті, яку письменниця закінчила в 1965 році, закінчується словами: «Спасибі тобі, Господи, за моє хороше життя і за всю ту любов, яка була мені дарована».