Images

Атомна фізика (моделі)

By Osanna
  • Модель Дальтона

    Модель Дальтона
    В 1803 році англійський хімік Джон Дальтон почав розвивати наукове визначення атома. Він ґрунтувався на ідеї древніх греків в описі атомів як маленьких, твердих, неподільних сфер. В його теорії атоми - неподільні частинки, а хімічні зв'язки є різними комбінаційми атомів [https://goo.gl/cKoZHE], [https://goo.gl/f6QHe5].
  • Кексова (пудингова) модель

    Кексова (пудингова) модель
    Модель атома Томсона (пудингова) - модель атома, яку 1904 року запропонував Джозеф Джон Томсон.
    Відповідно до цієї моделі атом схожий на пудинг - сферичної форми, що має «+» заряд, розподілений по всьому об'єму атома, всередині якого, як родзинками, розташовані «-» заряджені електрони. Електрони здійснюють коливальні рухи і атом випромінює електромагнітну енергію [https://goo.gl/YaayTt].
  • Ядерна модель атома

    Ядерна модель атома
    Модель атома Томсона від 1904 року було спростовано в експерименті із визначенняv розсіювання альфа-частинок на золотій фользі у 1909 році, аналіз якого зробив Ернест Резерфорд у 1911 році, котрий зробив припущення, що в атомі є відносно дуже мале за розмірами ядро з великим позитивним зарядом [https://goo.gl/YaayTt].
  • Планетарна модель

    Планетарна модель
    У 1913 році Г. Мозлі експериментально показав, що ефективний заряд ядра є дуже близьким до атомного номера.Це дослідження у підсумку створило передумови появи у тому ж році моделі атома Бора, схожої на планетарну систему але з квантовими обмеженнями, у якій ядро з позитивним зарядом, що чисельно дорівнює атомному номеру, оточене такою ж кількістю електронів, розташованих в орбітальних шарах [https://goo.gl/YaayTt].
  • Хвильова модель

    Хвильова модель
    Гіпотеза де Бройля. Намагаючись подолати труднощі борівської моделі атома, Л. де Бройль висунув в 1924 р гіпотезу, що частинки речовини (наприклад, електрони) мають хвильові властивості [https://goo.gl/2DJckd].
  • Квантово-механічна модель

    Квантово-механічна модель
    Шредінгер припустив, що електрони рухаються не по заданим траєкторіям навколо ядра, а ведуть себе подібно хвилям на поверхні океана. З плином часу пік хвилі зміщується в просторі у відповідності з його рівнянням. Таким чином існують "хмари ймовірності", названі орбітами, в яких можна з великою ймовірністю знайти електрон [https://goo.gl/PQ833u].
  • Орбiтальна модель

    Орбiтальна модель
    Першим запропонував дану модель атома Г. Уайт
  • Кільцегранна модель

    Кільцегранна модель
    Кільцегранну модель атома вперше запропонував К. Снельсон в 1960 році. Незалежно від нього, в 1988 р таку модель атомів запропонував А. Кушелев [http://kennethsnelson.net/PortraitOfAnAtom.pdf].
  • Хвилегранна модель

    Хвилегранна модель
    Для пояснення навчального матеріалу за темами, пов'язаними з вивченням основ квантової механіки, використовується "хвилегранна" модель. Хвилегранна модель схожа на кільцегранну тим, що кожен електрон представлений хвильовим кільцем.