Alexander πρόσωπο

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Πέλλα,Ιούλιος 356 π.Χ. - Βαβυλώνα, 13 Ιουνίου 323 π.Χ.

  • 356 BCE

    Γέννηση

    Γέννηση
    Ο Μακεδόνας βασιλιάς, Φίλιππος Β΄, ανέθρεψε με πολύ μεγάλη φροντίδα και αγάπη τον γιο του Αλέξανδρο, καρπό του γάμου του με την Ολυμπιάδα, Ηπειρώτισσα, βασιλοπούλα των Μολοσσών. Ο θρύλος συνέδεσε το μεγάλο γεγονός της γέννησης του Αλεξάνδρου με μια καταστροφή. Το βράδυ που γεννήθηκε ο Αλέξανδρος στην Πέλλα, κάηκε το μεγάλο ιερό της Αρτέμιδας στην Έφεσο και θεωρήθηκε ότι μεγάλη συμφορά θα έβρισκε την Ασία.
  • Period: 356 BCE to 323 BCE

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, 356 - 323 π.Χ.

  • 349 BCE

    Μόρφωση

    Μόρφωση
    Το 349 π.Χ. ο Λεωνίδας, Ηπειρώτης συγγενής της Ολυμπιάδας, ανέλαβε τη γενική ευθύνη για την αγωγή του Αλεξάνδρου , με βασική παιδαγωγική μέθοδο τη σκληραγωγία και βοηθό τον Ακαρνάνα Λυσίμαχο, που καλλιέργησε τη φαντασία του. Άλλοι δάσκαλοι του δίδαξαν ειδικές γνώσεις. Το 343/342 π.Χ. ο Φίλιππος ανέθεσε τις σπουδές του στο φιλόσοφο Αριστοτέλη. Ο Αλέξανδρος αγάπησε με πάθος τα γράμματα, τις επιστήμες, τις τέχνες και ιδιαίτερα τους ήρωες του Ομήρου. Αναφέρεται ότι είχε πάντα μαζί του την Ιλιάδα.
  • 344 BCE

    Βουκεφάλας, το άλογο του Αλεξάνδρου

    Βουκεφάλας, το άλογο του Αλεξάνδρου
    Ο Αλέξανδρος κατέπληξε τον πατέρα του, όταν - δώδεκα χρονών- ανέβηκε πάνω στον "άγριον" ίππο, τον Βουκεφάλα. Τον είχε φέρει στον Φίλιππο, ως δώρο, ο φίλος του Δημάρατος ο Κορίνθιος. Κανένας δεν είχε ιππεύσει το ατίθασο άλογο. Ο Αλέξανδρος κατάλαβε ότι το τρόμαζε η σκιά του, το έστρεψε προς τον ήλιο και το ίππευσε. Ο Φίλιππος, μετά το κατόρθωμα, του είπε: "Γιε μου, κοίταξε να βρεις ένα βασίλειο ίσο με σένα,γιατί η Μακεδονία δε σε χωράει". Το άλογο συντρόφευε τον Αλέξανδρο για 20 περίπου χρόνια.
  • 338 BCE

    Χαιρώνεια

    Χαιρώνεια
    Ο Αλέξανδρος, μόλις 18 ετών, διακρίνεται στη μάχη της Χαιρώνειας. Στην πεδιάδα της Χαιρώνειας, ενωμένος στρατός των Αθηναίων και των Θηβαίων συγκρούστηκε με τους Μακεδόνες. Ο Φίλιππος με τη λοξή φάλαγγα οδήγησε τους Μακεδόνες στη νίκη. Η μάχη αυτή σήμανε την κυριαρχία των Μακεδόνων στη νότια Ελλάδα και το μαρασμό των ελληνικών πόλεων.Το 337 π. Χ. στην Κόρινθο αποφασίστηκε η εκστρατεία εναντίον των Περσών, αλλά ματαιώθηκε, γιατί δολοφονήθηκε ο Φίλιππος τον επόμενο χρόνο.
  • 336 BCE

    Ο Αλέξανδρος βασιλιάς

    Ο Αλέξανδρος βασιλιάς
    Όταν δολοφονήθηκε ο Φίλιππος, ο Αλέξανδρος ήταν μονάχα 20 ετών και φαινόταν τρωτός. Μολαταύτα, συγκρότησε τη δική του σωματοφυλακή και κινήθηκε γρήγορα εξουδετερώνοντας όλους τους πιθανούς διεκδικητές του θρόνου, τον οποίο και κατέλαβε. Κατόπιν συγκαλεί το Συνέδριο της Κορίνθου, στο οποίο ονομάζεται "στρατηγός αυτοκράτορας" των Ελλήνων.
  • 335 BCE

    Η καταστροφή της Θήβας

    Η καταστροφή της Θήβας
    Όταν κυκλοφόρησε η φήμη πως σκοτώθηκε ο Αλέξανδρος πολεμώντας τους Ιλλυριούς, οι Θηβαίοι αποφάσισαν να διώξουν τη μακεδονική φρουρά από την πόλη τους και ζήτησαν τη βοήθεια των άλλων Ελλήνων. Ο Αλέξανδρος τους αιφνιδίασε φθάνοντας στη Θήβα,προτού ενωθούν εναντίον του οι Έλληνες. Ακολούθησε ολοσχερής καταστροφή της πόλης. Σκοτώθηκαν και πουλήθηκαν ως δούλοι χιλιάδες Θηβαίοι. Ο Αλέξανδρος στο μέλλον απέδωσε κάποιες αποτυχίες του στην οργή του θεού Διονύσου, προστάτη της πόλης.
  • 334 BCE

    Εκστρατεία, Γρανικός ποταμός

    Εκστρατεία, Γρανικός ποταμός
    Την άνοιξη του 334 π.Χ. ο Αλέξανδρος ξεκίνησε από την Πέλλα, πέρασε τον Ελλήσποντο με στρατό περίπου 30.000 πεζών και 5.000 και πλέον ιππέων, ενώ ο στόλος του απαρτιζόταν από 160 πλοία. Αμέσως μετά την απόβαση του στρατού, τέλεσε θυσίες και επισκέφτηκε την Τροία.
    Αντιμετωπίζει σε πρώτη φάση τους Πέρσες στο Γρανικό ποταμό, τον Μάιο του 334 π.Χ., όπου του έσωσε τη ζωή ο φίλος του, Κλείτος. Ο νικητής Αλέξανδρος γίνεται κύριος της Μικράς Ασίας. Οι απώλειες των Μακεδόνων ήταν μόνο 115 άνδρες.
  • 333 BCE

    Ισσός

    Ισσός
    Ο Αλέξανδρος πέρασε τις Κιλίκιες πύλες για να συναντήσει τον βασιλιά της Περσίας, τον Δαρείο Γ΄ τον Κοδομανό , ο οποίος όμως κατάφερε να φέρει τον στρατό του στα νώτα του Αλεξάνδρου.
    Η δεύτερη σύγκρουση πραγματοποιήθηκε στην αμμώδη πεδιάδα της Ισσού. Ο Αλέξανδρος κατόρθωσε να ανοίξει ρήγμα στην παράταξη του περσικού στρατού και το ιππικό του με επικεφαλής τον ίδιο, πραγματοποίησε πλευρική επίθεση και βρέθηκε στα νώτα του Δαρείου Γ΄. Οι Πέρσες με τον ηττημένο Δαρείο υποχωρούν.
  • 332 BCE

    Απόδοση τιμών στο συνέδριο της Κορίνθου, κατάληψη Τύρου, Γάζας, Αιγύπτου

    Απόδοση τιμών στο συνέδριο της Κορίνθου, κατάληψη Τύρου, Γάζας, Αιγύπτου
    Η νίκη στην Ισσό προκάλεσε στην Ελλάδα μεγάλη εντύπωση. Το Συνέδριο της Κορίνθου αποφάσισε κατά τα επόμενα Ίσθμια, το 332 π. Χ., να τιμήσει το νικητή με χρυσό στεφάνι. Ο Αλέξανδρος θεωρούσε πλέον τον εαυτό του ¨βασιλέα της Ασίας".
    Την ίδια χρονιά, μετά από πολιορκία επτά μηνών με όλα τα μέσα της πολιορκητικής τέχνης που είχε από τον πατέρα του, κατέλαβε με έφοδο την Τύρο. Στη συνέχεια την Γάζα και το Νοέμβριο την Αίγυπτο.
  • 331 BCE

    Ίδρυση πρώτης Αλεξάνδρειας - Γαυγάμηλα - Κατάκτηση Βαβυλώνας, Σούσων, Περσέπολης

    Ίδρυση πρώτης Αλεξάνδρειας - Γαυγάμηλα - Κατάκτηση Βαβυλώνας, Σούσων, Περσέπολης
    Στις αρχές του 331 π.Χ. ο δρόμος για τον Ελληνισμό άνοιξε στην Αίγυπτο με την ίδρυση της Αλεξάνδρειας. Η παραλιακή πόλη εξελίχθηκε στο σπουδαιότερο κέντρο της Μεσογείου.
    Την 1η Οκτωβρίου ο Αλέξανδρος δίνει την τρίτη μεγάλη νικηφόρα μάχη κατά του Δαρείου στη μεγάλη πεδιάδα κοντά στα Γαυγάμηλα. Μετά τη νίκη, ανακηρύχθηκε από τη συνέλευση του μακεδονικού στρατού "βασιλεύς της Ασίας". Προχωρά στην κατάκτηση της Βαβυλώνας, των Σούσων, της Περσέπολης και της γύρω περιοχής.
  • 330 BCE

    Κατάλυση Περσικού Κράτους - Εκστρατεία στην Ινδία

    Κατάλυση Περσικού Κράτους - Εκστρατεία στην Ινδία
    Όταν την άνοιξη του 330 π. Χ κατέλαβε και τα Εκβάτανα, την παλιά πρωτεύουσα της Μηδίας, ο Αλέξανδρος θεώρησε ότι η περσική αυτοκρατορία δεν υπήρχε πλέον. Έτσι απέλυσε, αφού έδωσε πλούσια δώρα, όλα τα στρατιωτικά τμήματα που προέρχονταν από τη νότιο Ελλάδα. Στο εξής ο Αλέξανδρος πολεμούσε ως βασιλιάς για δικό του λογαριασμό.
    Τα επόμενα τρία περίπου χρόνια (330 - 327 π.Χ.) ο Αλέξανδρος κατέκτησε την περιοχή που περιελάμβανε το Β. Αφγανιστάν, την Μπουχάρα και το Τουρκεστάν ως τον Συρ-Ντάρια.
  • 326 BCE

    Το τέλος της εκστρατείας

    Το τέλος της εκστρατείας
    Την άνοιξη του 326 π.Χ.ο Αλέξανδρος έφτασε στον Ινδό ποταμό. Το καλοκαίρι όμως , ενώ βρισκόταν στον ποταμό Ύφαση, παραπόταμο του Ινδού,ο στρατός του αρνήθηκε να προχωρήσει άλλο.Έτσι έδωσε διαταγή για την επιστροφή.
  • 324 BCE

    Η επιστροφή

    Η επιστροφή
    Ξεκίνησε η αντίστροφη πορεία και στις αρχές του 324 π. Χ. ο Αλέξανδρος έφτασε στα Σούσα. Η μεγάλη εκστρατεία είχε τελειώσει.
  • 323 BCE

    Θάνατος

    Θάνατος
    Ο Αλέξανδρος αρρώστησε ξαφνικά και ύστερα από μια σύντομη πάλη με το θάνατο πέθανε στη Βαβυλώνα, στις 13 Ιουνίου του 323 π. Χ., σε ηλικία 33 χρονών.