Γεγονότα του 1940

  • 1940 BCE

    Ο τορπιλισμός της Έλλης

    Ο τορπιλισμός της Έλλης
    Στις 15 Αυγούστου του 1940 και περί ώρα 08:25' λίγο πριν τη λιτάνευση της ιερής εικόνας στην Τήνο, και ενώ στη προκυμαία υπήρχε ήδη πολύς κόσμος, το ιταλικό υποβρύχιο Delfino πλησίασε τον θαλάσσιο χώρο εξαπολύοντας τρεις τορπίλες κατά του ΕΛΛΗ ενώ ήταν αγκυροβολημένο έξω από τον λιμένα της Τήνου και συμμετείχε στις εκδηλώσεις του εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, εκ των οποίων μόνο μία έπληξε αυτό, προκαλώντας το θάνατο 9 και τραυματίζοντας 24 άτομα.
  • 1940 BCE

    Το τελεσίγραφο και το 'ΟΧΙ" του Μεταξά.

    Το τελεσίγραφο και το 'ΟΧΙ" του Μεταξά.
    Ήταν περίπου 3 το πρωί, όταν ο Ιταλός πρέσβης στην Αθήνα Εμμανουέλε Γκράτσι χτύπησε την πόρτα της οικείας του Έλληνα πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά. Ο Γκράτσι επέδωσε στο Μεταξά τελεσίγραφο της ιταλικής κυβέρνησης με το οποίο ζητούνταν να επιτραπεί η ελεύθερη διέλευση των ιταλικών στρατευμάτων από το ελληνικό έδαφος. "Alors, c'est la guerre" (αυτό σημαίνει πόλεμο) αποκρίθηκε ο Μεταξάς και λίγες ώρες αργότερα οι ιταλικές δυνάμεις άρχισαν τις επιθέσεις.
  • 1940 BCE

    Ο πόλεμος

    Ο πόλεμος
    Ήταν 3 Νοεμβρίου όταν οι πρώτες ενισχύσεις έφτασαν με την Ι Μεραρχία Πεζικού της V Ταξιαρχία Πεζικού και η Μεραρχία Ιππικού ανέλαβαν το δύσκολο έργο να ανακόψουν την ιταλική επέλαση
  • Period: 1940 BCE to 1941 BCE

    Το χρονικό του 1940

    Ιστορίες και γεγονότα του 1940