1919 σαμαρακη

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ (1919-2003)

  • ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

    ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
    ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ Ο Αντώνης Σαμαράκης,από τους πολυδιαβασμένους και πολυμεταφρασμένους συγγραφείς της μεταπολεμικής γενιάς, γεννήθηκε στην Αθήνα από φτωχούς γονείς, πήρε πτυχίο από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής πήρε μέρος στην Αντίσταση, πιάστηκε από τους γερμανούς, καταδικάστηκε σε θάνατο, αλλά ύστερα από περιπέτειες κατάφερε να αποδράσει.
  • Period: to

    ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ (1919-2003)

  • Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

    Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ  ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
    ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥΑντώνης Σαμαράκης
    Γέννηση:16 Αυγούστου 1919
    Τόπος γέννησης: Αθήνα, Αττική, Ελλάδα
    Θάνατος: 8 Αυγούστου 2003 (83 ετών)
    Τόπος θανάτου: Πύλος, Μεσσηνία, Ελλάδα
    Υπηκοότητα:Ελλάδα
    Επάγγελμα: συγγραφέας
    Είδος Τέχνης: Λογοτέχνης (πεζογράφημα, μυθιστόρημα, διήγημα)
    Σημαντικά έργα:
    "Ζητείται ελπίς", "Το λάθος", "Αρνούμαι"
    Βραβεύσεις: 1. Πρεσβευτής Καλής Θέλησης της UNICEF (1989), 2. Σταυρός του Ιππότη των Γραμμάτων και των Τεχνών (1995), 3. Κρατικό Βραβείο Τεχνών και Λογοτετεχνίας
    (1995,Γαλλία)
  • Η ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

    Η  ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ΕΜΦΑΝΙΣΗ  ΣΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
    Η πρώτη του ουσιαστική εμφάνιση στον λογοτεχνικό χώρο γίνεται το 1954 με την έκδοση της συλλογής διηγημάτων "Ζητείται ελπίς" . Πρόκειται για έναν από τους περισσότερο μεταφρασμένους Έλληνες πεζογράφους, καθώς τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες. Τιμήθηκε με πολλά βραβεία και διακρίσεις.
  • ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ

    ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ
    1) Ζητείται ελπίς (1954) , 2) Αρνούμαι (1961), 3)Το διαβατήριο (1973), 4) Η κόντρα (1992), 5) Αυτοβιογραφία 1919- (1996), 6)Γραφείον ιδεών (1962)
  • ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ

    Το έργο του Σαμαράκη έχει έντονο το στοιχείο της κοινωνικής καταγγελίας και αντικατοπτρίζει τις προσωπικές του ανησυχίες για το παρόν και το μέλλον της σύγχρονης κοινωνίας.
    Χρησιμοποίησε απλή γλώσσα και μη επιτηδευμένο ύφος και προσέγγισε τα θέματά του ( φτώχεια, πείνα,αδικία, υποκρισία, βία και εξαθλίωση) με ανθρωπιστική διάθεση. Χαρακτηριζόταν από την αγάπη του για τους νέους. Δική του ιδέα ήταν η δημιουργία της Βουλής των Εφήβων όπου δίνεται ο λόγος σε νέους από όλη τη χώρα.
  • ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΑ

    ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΑ
    Μυθιστορήματα
    1. Σήμα κινδύνου (1959),
    2. Το λάθος (1965),
    3. Εν ονόματι (1998)
  • Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΛΑΘΟΥΣ

    Η ΥΠΟΘΕΣΗ  ΤΟΥ ΛΑΘΟΥΣ
    Κεντρικό θέμα είναι ο ολοκληρωτισμός, ο τρόπος άσκησης της εξουσίας από τους κρατούντες, το καθεστώς και πως αντιμετωπίζει τους πολίτες, οι πράκτορες της κυβέρνησης και η λογική τους, και βέβαια ο απλός άνθρωπος και η συμπεριφορά του ενώπιον των πρακτικών του κράτους, ολοκληρωτικού ή όχι.
  • "ΤΟ ΛΑΘΟΣ" ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ

    "ΤΟ ΛΑΘΟΣ"  ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ
    Το μυθιστόρημά του «Το Λάθος» (1965) αποτελεί ένα πανανθρώπινο έργο - σύμβολο ενάντια σε κάθε μορφή εξόντωσης από ολοκληρωτικά συστήματα. Ήταν το έργο που τον έκανε παγκοσμίως γνωστό. Το αριστούργημα του Αντώνη Σαμαράκη, με καταβολές καφκικές και οργουελικές, μεταφράστηκε σε 33 γλώσσες, σε 114 ξένες εκδόσεις, αγαπήθηκε εξίσου από κριτική και αναγνωστικό κοινό, τιμήθηκε με το Βραβείο των «12» στην Ελλάδα και το Μεγάλο Βραβείο Αστυνομικής Λογοτεχνίας στη Γαλλία.
  • Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΤΟΥ ΔΡΑΣΗ

    Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΤΟΥ ΔΡΑΣΗ
    ΠΡΩΤΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΤΗΣ UNISEF Εργάσθηκε ως εμπειρογνώμων της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών σε πολλές χώρες για κοινωνικά θέματα και το 1989 ανακηρύχθηκε Πρεσβευτής Καλής Θέλησης της UNICEF για τα παιδιά του κόσμου.
  • Ο ΑΙΩΝΙΟΣ ΕΦΗΒΟΣ.....ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ....

        Ο ΑΙΩΝΙΟΣ  ΕΦΗΒΟΣ.....ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ....
    Έφυγε από τη ζωή στις 8 Αυγούστου του 2003, ο αιώνιος έφηβος, Αντώνης Σαμαράκης. Σύμφωνα με επιθυμία του, το σώμα του δωρήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για έρευνες των φοιτητώv της Ιατρικής.