Πρόσφυγες συνωστίζονται στην προκυμαία της σμύρνης για να γλιτώσουν από τη φωτιά

Ο ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ (1919-1922)

  • Συνέδριο του Παρισιού ή Συνέδριο της Ειρήνης

    Συνέδριο του Παρισιού ή Συνέδριο της Ειρήνης
    Διεξήχθη στο Παρίσι από τον Ιανουάριο του 1919 έως τον Ιανουάριο του 1920. Εκεί συγκεντρώθηκαν οι εκπρόσωποι των νικητών του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, για να συζητήσουν τους όρους των συνθηκών ειρήνης.
  • Απόβαση ελληνικού στρατού στη Μικρά Ασία

    Ελληνικός στρατός, με εντολή του συμβουλίου του Παρισιού, υπό τις διαταγές του συνταγματάρχη Ζαφειρίου, αποβιβάστηκε στη Σμύρνη, με σκοπό να εγκαταστήσει ελληνική διοίκηση και να προστατέψει τους χριστιανικούς πληθυσμούς. Ύπατος αρμοστής (=γενικός διοικητής) ορίστηκε από τον Βενιζέλο ο Αριστείδης Στεργιάδης, με εντολή να αντιμετωπίζει ισότιμα όλους τους πολίτες.
  • Κατάληψη εδαφών Μ. Ασίας από τον ελληνικό στρατό

    Ο ελληνικός στρατός κατέλαβε τα εδάφη για τα οποία είχε εντολή από την Αντάντ.
  • Συνθήκη των Σεβρών

    Οι ελληνικές επιτυχίες διευκόλυναν την Αντάντ να επιβάλει στον Σουλτάνο τη Συνθήκη των Σεβρών. Ο Κεμάλ Ατατούρκ, όμως, ο οποίος είχε επαναστατήσει κατά του Σουλτάνου και είχε συγκροτήσει με τη σύμφωνη γνώμη της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης κυβέρνηση, απέρριψε πλήρως τη Συνθήκη και οργάνωσε ισχυρό τουρκικό εθνικό κίνημα αντίστασης.
  • Προέλαση του ελληνικού στρατού στην ενδοχώρα της Μ. Ασίας

    Ύστερα από πιέσεις του Βενιζέλου, οι Μεγάλες Δυνάμεις έδωσαν τη συγκατάθεσή τους να επεκταθεί η ελληνική ζώνη κατοχής σε βάθος 100-150 χλμ.
  • Εκλογές στην Ελλάδα

    Εκλογές στην Ελλάδα
    Κύριοι εκλογικοί αντίπαλοι ήταν το κόμμα των Φιλελευθέρων με αρχηγό τον Βενιζέλο και η αντιβενιζελική συμμαχία με αρχηγό τον Δημήτριο Γούναρη. Το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν η πλήρης επικράτηση των αντιβενιζελικών. Μετά την ήττα του στις εκλογές ο Βενιζέλος αναχώρησε για τη Γαλλία.
  • Επιστροφή του Κωνσταντίνου Α΄ στην Ελλάδα

    Ο Κωνσταντίνος Α΄ επέστρεψε στο θρόνο μετά από Δημοψήφισμα, το αποτέλεσμα του οποίου ήταν μάλλον προϊόν και νοθείας λόγω του υπερβολικά υψηλού ποσοστού υπέρ του Κωνσταντίνου. Η επιστροφή του βασιλιά, ανεπιθύμητου στις Δυνάμεις της Αντάντ, αποτέλεσε πρόφαση για την αναθεώρηση της στάσης τους απέναντι στην Ελλάδα.
  • Διπλωματικές επιτυχίες του τουρκικού κινήματος αντίστασης

    Οι Μεγάλες Δυνάμεις, θεωρώντας ότι το κεμαλικό κίνημα θα ήταν ο νικητής της σύγκρουσης, άλλαξαν τη στάση τους απέναντι στην Ελλάδα. Η Σοβιετική Ένωση, η Γαλλία και η Ιταλία υπέγραψαν συμφωνίες με τον Κεμάλ, με αντάλλαγμα την παραχώρηση από την κεμαλική Τουρκία σε αυτούς προνομίων και διευκολύνσεων. Η Αγγλία στήριζε πλέον τους Έλληνες μόνο διπλωματικά.
  • Σαγγάριο

    Ο ελληνικός στρατός έφτασε μέχρι τον ποταμό Σαγγάριο, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Άγκυρα.
  • Υποχώρηση ελληνικού στρατού

    Υποχώρηση ελληνικού στρατού
    Λόγω ισχυρής τουρκικής αντίστασης στο Σαγγάριο ο ελληνικός στρατός αναγκάστηκε να υποχωρήσει στη γραμμή που οριζόταν από τις πόλεις Εσκί Σεχίρ-Κιουτάχεια-Αφιόν Καραχισάρ, όπου παρέμεινε για ένα περίπου χρόνο.
  • Τουρκική αντεπίθεση

    Τουρκική αντεπίθεση
    Η ελληνική άμυνα κατέρρευσε και ο ελληνικός στρατός υποχώρησε συμπαρασύροντας και πλήθη προσφύγων.
  • Καταστροφή της Σμύρνης

    Καταστροφή της Σμύρνης
    Οι Κεμαλικοί μπήκαν στη Σμύρνη, η πόλη πυρπολήθηκε και οι Έλληνες και οι Αρμένιοι κάτοικοί της σφαγιάστηκαν. Όσοι σώθηκαν, πήραν τον δρόμο για την προσφυγιά. Βίντεο