Img2 32.jpg πυρποληση και φυγη

ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ (1919-1922)

  • Αποβίβαση Ελληνικού στρατού στη Σμύρνη

    Αποβίβαση Ελληνικού στρατού στη Σμύρνη
    Στις 2 Μαΐου 1919 Έλληνες στρατιώτες αποβιβάστηκαν στη Σμύρνη και κατέλαβαν την πόλη και μια περιοχή 17000 τ.χλμ. περίπου.
  • Επέκταση Ελληνικής ζώνης κατοχής

    Επέκταση Ελληνικής ζώνης κατοχής
    Την άνοιξη του 1920 ο Ελληνικός στρατός κατέλαβε την Α. Θράκη και το καλοκαίρι του 1920 προέλασε σε βάθος 100-150χλμ σε μια ζώνη εδαφών στη Μικρά Ασία πολύ μεγαλύτερη απο αυτήν που όριζε η συνθήκη των Σεβρών.
  • Ελληνική επίθεση μέχρι τον Σαγγάριο ποταμό το καλοκαίρι του 1921

    Ελληνική επίθεση μέχρι τον Σαγγάριο ποταμό το καλοκαίρι του 1921
    Το καλοκαίρι του 1921 τα Ελληνικά στρατεύματα πραγματοποίησαν μεγάλη επίθεση φτάνοντας μέχρι τον Σαγγάριο ποταμό, λίγα χιλιόμετρα πριν από την Άγκυρα.
    Συνάντησαν όμως, ισχυρή αντίσταση και υποχώρησαν στη γραμμή: Εσκί Σεχίρ-Κιουτάχεια-Αφιόν Καραχισάρ.
  • Τουρκική επίθεση - Υποχώρηση Ελλήνων

    Τουρκική επίθεση - Υποχώρηση Ελλήνων
    Στις 13 Αυγούστου εκδηλώθηκε η τελική τουρκική επίθεση, αμέσως η ελληνική άμυνα κατέρρευσε και άρχισε η υποχώρηση.
  • Πυρπόληση Σμύρνης - Τέλος Μικρασιατικού Ελληνισμού

    Πυρπόληση Σμύρνης - Τέλος Μικρασιατικού Ελληνισμού
    Στις 27 Αυγούστου 1922 ο κεμαλικός στρατός μπήκε στη Σμύρνη. Αμέσως η πόλη παραδόθηκε στις φλόγες ενώ οι Έλληνες και Αρμένιοι κάτοικοί της στη σφαγή. Η ήττα του ελληνικού στρατού σήμανε και το τέλος του μικρασιατικού ελληνισμού.
  • Ανακωχή των Μουδανιών

    Μετά την ήττα στη Μικρά Ασία η Ελλάδα ήταν αδύνατο να κρατήσει την Α. Θράκη, μάλιστα υπό το βάρος των κεμαλικών απειλών για νέο πόλεμο και των αγγλικών πιέσεων, αναγκάστηκε να αποδεχτεί την ανακωχή των Μουδανιών (Οκτώβριος 1922), με την οποία η Α. Θράκη ενσωματωνόταν στην Τουρκία.
  • Σύμβαση ανταλλαγής των πληθυσμών

    Σύμβαση ανταλλαγής των πληθυσμών
    Στη Συνθήκη της Λοζάνης ενσωματώθηκε ελληνοτουρκική σύμβαση ανταλλαγής πληθυσμών (Ιανουάριος 1923), σύμφωνα με την οποία όλοι οι ορθόδοξοι χριστιανοί της Τουρκίας έπρεπε να μετοικήσουν στην Ελλάδα και όλοι οι μουσουλμάνοι της Ελλάδας να ακολουθήσουν τον αντίστροφο δρόμο. Εξαιρέθηκαν το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και οι 'Ελληνες της Ίμβρου κα ιτης Τενέδου, καθώς και οι μουσουλμάνοι της Δ. Θράκης.
  • Συνθήκη της Λοζάνης (1923)

    Στις 24 Ιουλίου 1923 υπογράφτηκε στη Λοζάνη της Ελβετίας η ομώνυμη συνθήκη, με την οποία επισημοποιήθηκε η τουρκική κυριαρχία στη Μικρά Ασία και στην Α. Θράκη, ενώ παραχωρήθηκαν στην Τουρκία και η Ίμβρος με την Τένεδο.