9696200

ΕΛΛΑΣ 1900-1910

  • O προϋπολογισμός κλείνει με πλεόνασμα 9,5 εκατομμύρια δραχμές

    O προϋπολογισμός κλείνει με πλεόνασμα 9,5 εκατομμύρια δραχμές
    Το 1910, παρά τα προβλήματα στο εξωτερικό ισοζύγιο πληρωμών τα δημόσια οικονομικά μπορούσαν να χαρακτηριστούν υγιή, οι προϋπολογισμοί ήταν ελαφρώς πλεονασματικοί και οι οικονομικές δυνατότητες του κράτους σαφώς αυξημένες.
  • Kρήτη: ο πρίγκηπας Γεώργιος απολύει το Βενιζέλο από το αξίωμα του υπουργού της δικαιοσύνης.

    Kρήτη:  ο πρίγκηπας Γεώργιος απολύει το Βενιζέλο από το αξίωμα του υπουργού της δικαιοσύνης.
    Στην πρώτη κυβέρνηση της Κρητικής Πολιτείας (1899), Υπουργός Δικαιοσύνης ορίστηκε ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Κατά τη διάρκεια της θητείας του αναδιοργάνωσε τα δικαστήρια συντάσσοντας κώδικα δικαστηρίων, εκσυγχρόνισε τα δικαστήρια και εισήγαγε νέα συστήματα στην αστυνομία. Παρά την επιτυχία του στον υπουργικό θώκο σύντομα ήρθε σε ρήξη με τον Ύπατο Αρμοστή πρίγκιπα Γεώργιο, αναφορικά στην τακτική που θα ακολουθούσαν στο εθνικό ζήτημα της ένωσης με την Ελλάδα..
  • Ευαγγελι(α)κά

    Ευαγγελι(α)κά
    Tα «Eυαγγελιακά»:
    Mια πρoσπάθεια μετάφρασης των Eυαγγελίων στη δημοτική αναστατώνει την ελληνική κοινωνία. H Iερά Σύνοδος καταδικάζει το γεγονός. Mαζικές φοιτητικές διαδηλώσεις στην Aθήνα κατά της μετάφρασης. Tρεις φοιτητές και οκτώ πολίτες νεκροί και πάνω από ογδόντα τραυματίες.
  • Θάνατος του Παύλου Μελά στα Σιάτιστα της Μακεδονίας

    Θάνατος του Παύλου Μελά στα Σιάτιστα της Μακεδονίας
    Ο ήρωας του Μακεδονικού αγώνα, αφού περικυκλώθηκε από Τουρκικό απόσπασμα 150 ανδρών, μετά από προδοσία από την βουλγάρικη συμμορία του Μήτρου Βλάχου, τραυματίστηκε σοβαρά και πέθανε σε ηλικία 34 ετών.
  • Κρήτη: Επανάσταση στο Θέρισο υπό τον Ε. Βενιζέλο

    Κρήτη: Επανάσταση στο Θέρισο υπό τον Ε. Βενιζέλο
    Η αυταρχική πολιτική του Πρίγκηπα Γεωργίου ως ύπατου αρμοστή της Κρήτης, είχε δυσαρεστήσει πολλούς. Έτσι, δημιουργήθηκε μια ισχυρή "Ηνωμένη" αντιπολίτευση, με κεντρικό πρόσωπο τον Ελευθέριο Βενιζέλο (συνεργάτες του οι Κ. Φούμης και Κ.Μάνος). Οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης συνέταξαν και υπέγραψαν προκήρυξη την 26η Φεβρουαρίου 1905 με την οποία ζητούσαν μεταβολή του Συντάγματος.Η επανάσταση εκδηλώθηκε στις 10 Μαρτίου του 1905 στο χωριό Θέρισο, όπου συγκεντρώθηκαν οι αντιπολιτευόμενοι.
  • Δολοφονία του πρωθυπουργού Θ. Δηλιγιάννη

    Δολοφονία του πρωθυπουργού Θ. Δηλιγιάννη
    Ο Δηλιγιάννης δολοφονήθηκε στις 31 Μαΐου 1905 στις σκάλες της Βουλής από τον διαβόητο χαρτοπαίκτη και μόνιμο θαμώνα χαρτοπαικτικών λεσχών Αντώνη Γερακάρη (που τον φώναζαν και Κωσταγερακάρη από το όνομα του πατέρα του) επειδή είχε απαγορεύσει τη λειτουργία τους.
  • Kρήτη: Tερματίζεται το κίνημα του Θερίσου

    Kρήτη: Tερματίζεται το κίνημα του Θερίσου
    Οι διαπραγματεύσεις ήταν σκληρές και διήρκεσαν όλο το καλοκαίρι του 1905. Η τελική συμφωνία υπογράφηκε από τον Ελ. Βενιζέλο στις 2 Νοεμβρίου 1905 στο μοναστήρι των Μουρνιών Κυδωνιάς. Εξασφαλίστηκε γενική αμνηστία και οι Μ. Δυνάμεις δεσμεύτηκαν να επεξεργαστούν ένα χάρτη νέων παραχωρήσεων στον κρητικό λαό, αρνούμενες πάντως να επιτρέψουν την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.
  • Ομάδα των "Ιαπώνων"

    Ομάδα των "Ιαπώνων"
    Η κοινοβουλευτική ομάδα των Ιαπώνων ήταν πολιτικό μόρφωμα. Ιδρύθηκε το 1906. Την αποτελούσαν οι: Στέφανος Δραγούμης (Τρικουπικός), Δημήτριος Γούναρης(ανεξάρτητος), Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης (Δηλιγιαννικός), Χαράλαμπος Βοζίκης(ανεξάρτητος), Απόστολος Αλεξανδρής(ανεξάρτητος), Εμμανουήλ Ρέπουλης(Δηλιγιαννικός), Ανδρέας Παναγιωτόπουλος. Επικεντρώνονταν στην αδυναμία του πολιτικού συστήματος να προσαρμοστεί στις εξελίξεις της κοινωνίας. Η ομάδα δεν μπόρεσε να επιβιώσει και διαλύθηκε το 1908.
  • Ανατολική Ρωμυλία: Βιαιοπραγίες εναντίον των Ελλήνων δημιουργούν προσφυγικό ρεύμα

    Ανατολική Ρωμυλία: Βιαιοπραγίες εναντίον των Ελλήνων δημιουργούν προσφυγικό ρεύμα
    Οι πρώτοι Έλληνες που πέρασαν μαζικά τα σύνορα τον 20ό αιώνα ήταν κάτοικοι της Ανατολικής Ρωμυλίας, περιοχής της Βουλγαρίας με σημαντικό ελληνικό πληθυσμό. Η αναγκαστική μετανάστευση στην Ελλάδα το 1906 ήταν συνέπεια των βιαιοπραγιών των Βουλγάρων, εξαιτίας του ανταγωνισμού Ελλάδας-Βουλγαρίας για επικράτηση στην υπό οθωμανική κυριαρχία Μακεδονία (Μακεδονικός Αγώνας). Τον ίδιο χρόνο απελάθηκαν Έλληνες κάτοικοι της Ρουμανίας (Κουτσοβλαχικό ζήτημα).
  • Κρήτη:Ο Αλέξανδρος Ζαϊμης αναλαμβάνει αρμοστής

    Κρήτη:Ο Αλέξανδρος Ζαϊμης αναλαμβάνει αρμοστής
    Ο Αλέξανδρος Ζαΐμης (1855 - 1936) ήταν Έλληνας τραπεζίτης και πολιτικός που κατά τη διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας διετέλεσε έξι φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας, δύο φορές Πρόεδρος της Βουλής, πρόεδρος της Γερουσίας, Ύπατος Αρμοστής της Κρήτης, διαδεχόμενος τον παραιτηθέντα Πρίγκιπα Γεώργιο, καθώς και Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Είναι ο μόνος πολιτικός που κατέλαβε τόσα πολλά σημαντικά αξιώματα στην πολιτική σκηνή της σύγχρονης Ελλάδας.
  • Δολοφονείται ο Μαρίνος Αντύπας

    Δολοφονείται ο Μαρίνος Αντύπας
    Ο Κεφαλονίτης Μαρίνος Αντύπας (1872 - 1907) ήταν υπέρμαχος των λαϊκών ελευθεριών και των φυσικών δικαιωμάτων του ανθρώπου. Αγωνίστηκε για την αφύπνιση των αγροτικών και εργατικών τάξεων. Δολοφονήθηκε από άνθρωπο των μεγαλοκτηματιών στον Πυργετό Λάρισας. Αυτό οδήγησε στην ψήφιση νόμων το 1907, οι οποίοι επέτρεπαν στην εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση να απαλλοτριώνει μεγάλες ιδιοκτησίες, ώστε να μπορεί να τις διανέμει σε ακτήμονες. Η εφαρμογή τους αποδείχθηκε δύσκολη υπόθεση.
  • Κρήτη: το πρώτο ψήφισμα της ένωσης

    Κρήτη: το πρώτο ψήφισμα της ένωσης
    Η προσάρτηση της Βοσνίας και της Ερζεγοβίνης από την Αυστρία και η ανακήρυξη της Βουλγαρίας σε βασίλειο, ανακίνησαν το ζήτημα της ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση του Γ. Θεοτόκη υπέδειξε στους Κρήτες την ανάγκη λαϊκών κινητοποιήσεων, για την κήρυξη της ένωσης με την Ελλάδα. Σε λαϊκή συγκέντρωση στα Χανιά εγκρίθηκε ομόφωνα το πρώτο ψήφισμα της ένωσης και η Κρητική Κυβέρνηση εξέδωσε με τη σειρά της επίσημο Ψήφισμα (24 Σεπτεμβρίου 1908).
  • Ίδρυση της Φεντερασιόν στη Θεσσαλονίκη

    Ίδρυση της Φεντερασιόν στη Θεσσαλονίκη
    Η Φεντερασιόν ( Σοσιαλιστική Εργατική Ομοσπονδία Θεσσαλονίκης) ήταν μια μεγάλη πολυεθνική εργατική οργάνωση της πόλης της Θεσσαλονίκης, με ιδρυτή και ηγέτη τον σοσιαλιστή Αβραάμ Μπεναρόγια, και μέλη σοσιαλιστές εργάτες, προερχόμενους κυρίως από την προοδευτική εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης και διάφορους διανοούμενους. Αποτέλεσε σημαντικό δίαυλο για τη διάδοση σοσιαλιστικής και εργατικής ιδεολογίας στη χώρα.
  • Κίνημα στο Γουδί

    Κίνημα στο Γουδί
    Στις 15 Αυγούστου 1909 εκδηλώθηκε κίνημα στο Γουδί, το οποίο έγινε από τον Στρατιωτικό Σύνδεσμο, μια μυστική ένωση στρατιωτικών, με αιτήματα που αφορούσαν μεταρρυθμίσεις στο στρατό, τη διοίκηση, τη δικαιοσύνη, την εκπαίδευση και τη δημοσιονομική πολιτική.Επικεφαλής του κινήματος τέθηκε ο συνταγματάρχης του πυροβολικού Νικόλαος Ζορμπάς, μετριοπαθής και συντηρητικός. Ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος δεν εγκαθίδρυσε δικτατορία, αλλά προώθησε τα αιτήματά του μέσω της Βουλής.
  • Παλλαϊκό συλλαλητήριο στην Αθήνα υπέρ του Στρ. Συνδέσμου

    Παλλαϊκό συλλαλητήριο στην Αθήνα υπέρ του Στρ. Συνδέσμου
    Στις 14 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε ένα ογκώδες συλλαλητήριο (70.000 σύμφωνα με την εφημερίδα Χρόνος ) από το Πεδίον του Αρεως προς το παλάτι, ύστερα από επίμονες ενέργειες των αξιωματικών. Το συλλαλητήριο οργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Συντεχνιών Ελλάδος (περίπου 50 οργανώσεις με 30.000 μέλη) και επιδόθηκε στον Γεώργιο Α΄ ψήφισμα το οποίο ενέκρινε το κίνημα του Συνδέσμου και είχε ως κεντρικό αίτημα τη μάλλον αφηρημένη «Ανόρθωση».
  • Ο Ελευθέριος Βενιζέλος στην Αθήνα

    Ο Ελευθέριος Βενιζέλος στην Αθήνα
    Μετά από αίτημα του Συνδέσμου, ο Ελ. Βενιζέλος καταφθάνει στην Αθήνα. Αρνείται την ανάληψη της πρωθυπουργίας και ζητά κοινοβουλευτική λύση. Υπό την πίεση του Συνδέσμου η Βουλή ψήφισε, χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία και συζήτηση, μεγάλο αριθμό νόμων, που επέφεραν ριζικές αλλαγές. Το Φεβρουάριο του 1910 η Βουλή αποφάσισε την αναθεώρηση ορισμένων άρθρων του συντάγματος. Έτσι προκηρύχθηκαν εκλογές, από τις οποίες προήλθε αναθεωρητική βουλή.