Τρικούπης δηλιγιάννης ερίζοντες

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΩΣΗ ΤΟΥ ΟΘΩΝΑ (1862) ΈΩΣ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ (1909)

  • Period: to

    ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΩΣΗ ΤΟΥ ΟΘΩΝΑ (1862) ΈΩΣ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ (1909)

  • ΑΦΙΞΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α΄ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    ΑΦΙΞΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α΄ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
    Οι Μεγάλες Δυνάμεις αναγορεύουν βασιλιά τον Ελλήνων τον 18χρονο Δανό πρίγκιπα Χριστιανό - Γουλιέλμο - Φερδινάνδο - Αδόλφο, ευρύτερα γνωστό ως Γεώργιο Α΄. Υπήρξε ο μακροβιότερος βασιλιάς των Ελλήνων, από το 1863 μέχρι το 1913. Γεννήθηκε στην Κοπεγχάγη στις 24 Δεκεμβρίου 1845 και ήταν ο δευτερότοκος γιος του πρίγκιπα και μετέπειτα βασιλιά της Δανίας Χριστιανού Θ΄. Ο Γεώργιος Α΄ δολοφονήθηκε στις 18 Μαρτίου 1913 στη Θεσσαλονίκη.
  • Η ΑΓΓΛΙΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΑ ΕΠΤΑΝΗΣΑ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΒΑΣΙΛΙΑ

    Η ΑΓΓΛΙΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΑ ΕΠΤΑΝΗΣΑ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΒΑΣΙΛΙΑ
    Η Αγγλία πιεζόμενη σοβαρά από τους αγώνες των ριζοσπαστών Επτανησίων που αξίωναν ένωση με την Ελλάδα, προσφέρει στον νέο βασιλιά τα Επτάνησα.
  • Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
    Ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, γιος του αγωνιστή Σπύρου Κουμουνδούρου είχε γεννηθεί στη Σελίτσα της επαρχίας Αβίας-Οιτύλου. Απο το 1850 έως το θάνατο του εκλέγεται συνεχώς βουλευτής Μεσσηνίας. Διατελεί υπουργός Οικονομικών (1856,1863) στην κυβέρνηση Βούλγαρη, Δικαιοσύνης (1862), Παιδείας και Εκκλησιαστικώς (1864) και Εσωτερικών (1864-65,1877) ενώ χρηματίζει και δύο φορές πρόεδρος της Βουλής (1855). Από το 1865 έως τον θάνατο του ορκίζεται 10 φορές πρωθυπουργός.
  • ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΤΑΝΗΣΩΝ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

    ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΤΑΝΗΣΩΝ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ
    Στις 21 Μαΐου 1864 ο αρμοστής Ερρίκος Storks παραδίνει τα Ιόνια νησιά στον έκτακτο απεσταλμένο της ελληνικής κυβέρνησης Θρασύβουλο Ζαΐμη. Στα φρούριά τους υψώθηκε η ελληνική σημαία. Η περίοδος της βρετανικής προστασίας είχε λήξει. Η λιθογραφία απεικονίζει αλληγορικά την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα. Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη. Χριστόπουλος, Γ. (εκδ.), Ιστορία του Ελληνικού Έθνους: Νεώτερος Ελληνισμός από 1833 ως 1881, τ. ΙΓ', Εκδοτική Αθηνών,
  • ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΥ 1864

    Το Σύνταγμα του 1864: 150 χρόνια μετά (Α΄ Συνεδρίαση). Δημοσιεύτηκε στις 14 Νοε 2014. Ημερίδα που διοργάνωσε τo Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό & τη Δημοκρατία σε συνεργασία με την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014, στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής. Α' Συνεδρίαση: Προεδρεύει ο Κώστας Μαυριάς.Το νέο σύνταγμα θεσπίζει το πολίτευμα της βασιλευόμενης δημοκρατίας, σύμφωνα με το οποίο ο λαός αναγνωρίζεται ως ο κυρίαρχος παράγων, ο δε βασιλιάς ορίζεται ανώτατος άρχοντας της πολιτείας. Τη νομοθετική εξουσία ασκούν από κοινού βασιλιάς και Βουλή. Καταργούνταν η Γερουσία. Δικαίωμα ψήφου αναγνωριζεται μόνο σε άνδρες που έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος. Η εκτελεστική εξουσία ασκείται από το βασιλιά σε συνεργασία με τους υπουργούς, τους οποίους διορίζει ο ίδιος. Η δικαστική εξουσία είναι ανεξάρτητη
  • ΔΙΑΝΟΜΗ ΕΘΝΙΚΩΝ ΓΑΙΩΝ

    ΔΙΑΝΟΜΗ ΕΘΝΙΚΩΝ ΓΑΙΩΝ
    ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ. ΔΙΑΝΟΜΗ ΕΘΝΙΚΩΝ ΓΑΙΩΝ Ως πρωθυπουργός ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος προχωρεί στη διανομή των εθνικών γαιών που είχαν μείνει αδιάθετες.
    Eθνικές Γαίες ή Eθνικά Kτήματα ονομάστηκαν οι αγροτικές εκτάσεις που ανήκαν σε μουσουλμάνους ιδιώτες, στo οθωμανικό κράτος ή σε μουσουλμανικά θρησκευτικά ιδρύματα και οι οποίες στη διάρκεια της Eπανάστασης περιήλθαν στη δικαιοδοσία της ελληνικής διοίκησης. Tα κτήματα αυτά βρίσκονταν κατά κύριο λόγο στην Πελοπόννησο και σε μικρότερο βαθμό στη Στερεά Eλλάδα, την Eύβοια και τα νησιά.
  • «ΤΙΣ ΠΤΑΙΕΙ;»

    «ΤΙΣ ΠΤΑΙΕΙ;»
    Την αντίθεσή του στην πελατειακή πολιτική του πολιτεύματος εκφράζει ένας νέος πολιτικός, ο Χαρίλαος Τρικούπης, σε άρθρο του υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο «Τις πταίει;» στην εφημερίδα Καιροί Στην φωτο. επιστολή που έστειλε ο Χαρίλαος Τρικούπης στον εισαγγελέα Εφετών, με την οποία παραδέχεται ότι είναι ο συγγραφέας του άρθρου.
  • Ο ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Ο ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
    Ο Γεώργιος Α΄ διορίζει τον επικριτή του Χαρίλαο Τρικούπη προσωρινό πρωθυπουργό προκειμένου να πραγματοποιήσει εκλογές. Στη φωτογραφία ο Χαρίλαος Τρικούπης (1832-1896). Αθήνα, Φωτογραφικό Αρχείο Ε.Λ.Ι.Α. © Ελληνικό Λογοτεχνικό Ιστορικό Αρχείο, Αθήνα.
  • Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΠΤΩΧΕΥΣΗ

    Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΠΤΩΧΕΥΣΗ
    Ο Χαρίλαος Τρικούπης κηρύσσει την Ελλάδα υπό πτώχευση. («Δυστυχώς επτωχεύσαμεν»). Αιτία η αδυναμία της χώρας να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις. Η γελοιογραφία που δημοσιεύθηκε στο Νέο Αριστοφάνη ασκεί καυστική κριτική στο Χ. Τρικούπη για τα αποτελέσματα των επιλογών του.
  • ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 1895

    ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 1895
    Στις εκλογές του 1895 ο Τρικούπης δεν εκλέγεται ούτε καν βουλευτής. Νέος πρωθυπουργός ο Θ. Δηλιγιάννης. Αντιμέτωπος με πλήθος προβλημάτων. Καταργεί τον τρικουπικό νόμο περί «προσόντων των δημοσίων υπαλλήλων».
  • Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

    Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
    Το 1896, επειδή οι ταραχές στην Κρήτη συνεχίζονται, ο Σουλτάνος, κάτω από την πίεση των ξένων δυνάμεων, δέχεται τη δημιουργία και αποστολή στο νησί Σώματος 100 Μαυροβούνιων χωροφυλάκων με διοικητή τον Άγγλο ταγματάρχη Μπορ. Η ύπαιθρος ελέγχεται από τους επαναστατημένους Κρητικούς ενώ οι πόλεις από τους Τούρκους. Οι Μεγάλες Δυνάμεις (Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Αυστροουγγαρία, Ρωσία, Ιταλία, Γερμανία) στέλνουν στόλους στο νησί ώστε να ελέγξουν/βοηθήσουν την εκτόνωση της κατάστασης.
  • ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ. ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ. ΗΤΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ

    ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ. ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ. ΗΤΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ
    Ο πρωθυπουργός Θ. Δηλιγιάννης πιεζόμενος από την κοινή γνώμη στέλνει στρατό στην Κρήτη. Σχεδόν αμέσως με την επανάσταση στο νησί αρχίζει και ο ελληνοτουρκικός πόλεμος στη Θεσσαλία. Ο ελληνικός στρατός, με αρχιστράτηγο τον διάδοχο Κωνσταντίνο, ηττάται. Οι οθωμανικές δυνάμεις φθάνουν ως τη Λαμία. Σταματούν τις επιχειρήσεις εκκενώνοντας τη Θεσσαλία μόνο αφού ο σουλτάνος λαμβάνει διαβεβαίωση από τις Δυνάμεις ότι η Ελλάδα θα πληρώσει πολεμική αποζημίωση.
  • ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ (ΔΟΕ)

    ΑΡΘΡΟ Προκειμένου να πληρώσει η Ελλάδα την πολεμική αποζημίωση προς την Τουρκία αναγκάζεται να πάρει δάνειο. Οι Δυνάμεις για να διασφαλίσουν την αποπληρωμή των χρεών υποχρεώνουν την Ελλάδα να δεχτεί μια επιτροπή Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου (ΔΟΕ), η οποία αναλαμβάνει τη διαχείριση των κυριότερων ελληνικών δημοσίων εσόδων.
  • ΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ

    ΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ
    Η ήττα του 1897, η λαϊκή δυσαρέσκεια εναντίον των πολιτικών και των Ανακτόρων, οι συνεχείς παρεμβάσεις, τόσο του βασιλιά Γεώργιου όσο και άλλων μελών της βασιλικής οικογένειας, στην πολιτική ζωή και στη λειτουργία των ενόπλων δυνάμεων έχουν ως συνέπεια την εκδήλωση του στρατιωτικού κινήματος στο Γουδί. Στη φωτό. Ο συνταγματάρχης Νικόλαος Ζορμπάς ο οποίος ήταν επικεφαλής του 'Εθνικού Κινήματος