1821 1490363761

Η επανασταση του 1821

  • Επανασταση στο Γαλατσι

    Επανασταση στο Γαλατσι
    Κατ' εφαρμογή ενός γενικότερου σχεδίου, ο Δημήτριος Αργυρόπουλος κήρυξε το Φεβρουάριο του 1821 την επανάσταση στο Γαλάτσι
  • Σφαγη της Χιου

    Σφαγη της Χιου
    Η σφαγή της Χίου είχε μεγάλο αντίκτυπο στην κοινή γνώμη των δυτικοευρωπαϊκών κρατών και μετέβαλε τη στάση της υπέρ του αγώνα των Ελλήνων.
  • Η ανατηναξη της τουρκικης ναυαρχιδας

    Η ανατηναξη της τουρκικης ναυαρχιδας
    Τότε οι Έλληνες επιχείρησαν με πυρπολικά να προκαλέσουν καταστροφές στον τουρκικό στόλο. Ο Κωνσταντίνος Κανάρης κατάφερε να ανατινάξει την τουρκική ναυαρχίδα προκαλώντας τεράστιο πλήγμα στον τουρκικό στόλο.
  • Η καταστροφη στα Ψαρα

    Η καταστροφη στα Ψαρα
    Παρά την αντίσταση ο αγώνας των Ελλήνων υποχώρησε στην Κρήτη, ενώ η Κάσος και τα Ψαρά καταστράφηκαν.
  • Η εξοδος του Μεσολογγιου

    Η εξοδος του Μεσολογγιου
    Από τις αρχές του έτους οι ενωμένες στρατιές του Ιμπράημ και του Κιουταχή πολιορκούσαν το Μεσολόγγι.Η έξοδος ορίστηκε για την νύχτα του Σαββάτου του Λαζάρου με ξημερώματα Κυριακής των Βαΐων. Το σχέδιο της εξόδου πιθανότατα προδόθηκε, με αποτέλεσμα οι τουρκοαιγύπτιοι να απαντήσουν με σφοδρή επίθεση που συνοδεύτηκε από σφαγή.
  • Η ανεξαρτησια της Ελλαδα

    Η ανεξαρτησια της Ελλαδα
    Η Ελλάδα απέκτησε την ανεξαρτησία της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία με Πρωτόκολλο το οποίο υπόγραφτηκε στο Λονδίνο στις 22 Ιανουαρίου 1830 μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας, Γαλλίας και Ρωσίας. Το Άρθρο 1 του Πρωτοκόλλου αναφέρει ότι «Η Ελλάδα θα αποτελέσει ανεξάρτητο Κράτος και θα απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα, πολιτικά, διοικητικά και εμπορικά, τα οποία συνδέονται με πλήρη ανεξαρτησία.»Με αρχηγο τον Ιωαννη Καποδιστρια.