Η κήρυξη της ελληνικής επαν

Η Ελληνική επανάσταση

  • Η κήρυξη της Ελληνικής επανάστασης

    Η κήρυξη της Ελληνικής επανάστασης
    Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, ως ηγέτης της Φιλικής Εταιρείας, ξεκίνησε από τη Ρωσία, πέρασε τον ποταμό Προύθο και βρέθηκε στη Μολδαβία, όπου τον υποδέχτηκε ο Μιχαήλ Σούτσος, ηγεμόνας της Μολδαβίας και μυημένος στη Φιλική Εταιρεία. Οι δυο άνδρες, μαζί με 2.000 περίπου μαχητές, έφθασαν στο Ιάσιο στις 22 Φεβρουαρίου 1821. Εκεί, δύο μέρες μετά, ο Υψηλάντης κυκλοφορεί την επαναστατική προκήρυξη «Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος», με την οποία ζητεί από τους Έλληνες να επαναστατήσουν.
  • Σφαγή της Χίου

    Σφαγή της Χίου
    Η σφαγή της Χίου αναφέρεται στη σφαγή δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων της Χίου από τον Οθωμανικό στρατό. Το γεγονός συνέβη 30 Μαρτίου του 1822.Είχε προηγηθεί ο ξεσηκωμός του νησιού στις 11 Μαρτίου 1822, με την απόβαση εκστρατευτικού σώματος Σαμιωτών. Οι Οθωμανοί κλείστηκαν αρχικά στο κάστρο.Στις 30 Μαρτίου έφθασε ο οθωμανικός στόλος ο οποίος έλυσε την πολιορκία και άρχισε τη σφαγή του ορθόδοξου πληθυσμού με τη συμμετοχή και άτακτων μουσουλμάνων που κατέφθαναν από τις ακτές της με κάθε είδους πλεούμενο.
  • Η καταστροφή των Ψαρών

    Η καταστροφή των Ψαρών
    Τα Ψαρά αποτελούσαν την τρίτη ισχυρότερη ναυτική δύναμη της Ελλάδας, μετά την Ύδρα και τις Σπέτσες αλλά και τη γενέτειρα σπουδαίων πυρπολητών, που προκαλούσαν σοβαρές ζημιές στον τουρκικό στόλο. Ο οθωμανικός στόλος, υπό τον Χοσρέφ Πασά, αποβιβάστηκε στα Ψαρά στις 20 Ιουνίου 1824. Η άμυνα των ψαριανών δεν ήταν καλά οργανωμένη, και έτσι το νησί κατελήφθη σχετικά εύκολα. Ακολούθησαν φοβερές καταστροφές και σφαγές. Από τους 30.000 κατοίκους, οι 18.000 σκοτώθηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν.
  • Αρχή της Β΄ Πολιορκία Μεσολογγίου

    Αρχή της Β΄ Πολιορκία Μεσολογγίου
    Τρία χρόνια μετά την αποτυχημένη προσπάθεια των Κιουταχή και Ομέρ Βρυώνη να καταλάβουν το Μεσολόγγι (1822), οι Οθωμανοί επανέρχονται στο εγχείρημα αυτό. Ο Σουλτάνος αναθέτει στον Κιουταχή να καταλάβει την Πόλη, συνδυαστικά αυτή τη φορά με την εκστρατεία του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο. Ο Κιουταχής έφτασε στο Μεσολόγγι στις 15 Απριλίου 1825, συνοδευόμενος από ένα πανίσχυρο σώμα 20.000 ανδρών, και ξεκίνησε αμέσως την πολιορκία.
  • Η έξοδος του Μεσολογγίου

    Η έξοδος του Μεσολογγίου
    Ύστερα από έναν χρόνο πολιορκίας και έξι ιδιαίτερα σκληρούς μήνες για τους πολιορκημένους το Μεσολόγγι δεν αντέχει άλλο.Οι Μεσολογγίτες αρνούνται την παράδοση και περιμένουν μέχρι και την τελευταία στιγμή τον στόλο.Στις 10 Απριλίου αποφασίζεται να γίνει έξοδος. Οι Μεσολογγίτες οργανώνονται σε ομάδες με αρχηγούς Μακρή,Μπότσαρη,Μήτρο,Ντεληγιώργη ενώ έχουν κανονίσει με το στρατόπεδο της Δερβέκιστας να δημιουργηθεί αντιπερισπασμός στους Τούρκους.Το σχέδιο αποκαλύπτεται και πεθαίνουν πολλοί Έλληνες
  • Μάχη στο Κερατσίνι

    Μάχη στο Κερατσίνι
    Θέλοντας να ανοίξει το δρόμο προς την Ακρόπολη, ο Καραϊσκάκης αποφασίζει να καταλάβει το Κερατσίνι, όπου φτάνει στις 2 Μαρτίου. Τις επόμενες μέρες, ο Κιουταχής θα του επιτεθεί με ισχυρή δύναμη και θα ξεκινήσουν σκληρές μάχες. Σύντομα όμως θα εμφανιστούν ενισχύσεις και οι Έλληνες θα αναγκάσουν τους εχθρούς σε φυγή. Η νίκη αυτή ανύψωσε το ηθικό των Ελλήνων στην Ακρόπολη, όπου η κατάσταση χειροτέρευε μέρα με τη μέρα.
  • Μάχη Ανάλατου

    Μάχη Ανάλατου
    Μια μόλις ημέρα μετά το θάνατο του Καραϊσκάκη οι Έλληνες στην προσπάθειά τους να σπάσουν την πολιορκία του Κιουταχή έδωσαν με πτοημένο ηθικό μια καθοριστική μάχη στην περιοχή του Ανάλατου στις 24 Απριλίου. Η στρατηγική της κατά μέτωπο επίθεσης στην οποία επέμεναν οι Άγγλοι αποδείχθηκε καταστροφική όπως είχε προβλέψει ο Καραϊσκάκης οδηγώντας στη μεγαλύτερη ήττα των Ελλήνων στην Επανάσταση.
  • Η ναυμαχία του Ναυαρίνου

    Η ναυμαχία του Ναυαρίνου
    Με την υπογραφή της Συνθήκης ειρηνεύσεως (24 Ιουνίου/6 Ιουλίου), απαγορεύτηκε στον Ιμπραήμ να κάνει οποιαδήποτε κίνηση με τον στόλο του.Τα στρατεύματά του όμως συνέχιζαν τις επιθέσεις τους.Στις 8/20 Οκτωβρίου ο ενωμένος στόλος των μεγάλων δυνάμεων μπαίνει στον κόλπο του Ναβαρίνου και ενώ ένα αγγλικό πλοίο κατευθύνεται σε αυτόν για να ζητήσει την απομάκρυνσή του ξεκινούν οι πυροβολισμοί.Έτσι ξεκινά η ναυμαχία που θα καταλήξει στην καταστροφή του τουρκοαιγυπτιακού στόλου. .
  • Μάχη στην Πέτρα Βοιωτίας. Η τελευταία μάχη του Αγώνα.

    Μάχη στην Πέτρα Βοιωτίας. Η τελευταία μάχη του Αγώνα.
    Η τελευταία μάχη της Επανάστασης γίνεται 12 Σεπτεμβρίου 1829 στην Πέτρα Βοιωτίας όπου οχυρώθηκε ο Δημήτριος Υψηλάντης με 2 χιλιάδες στρατιώτες και περίμενε τις εχθρικές δυνάμεις.Προκειμένου να περάσει στην Θεσσαλία από το στενό πέρασμα της Πέτρας το εχθρικό στράτευμα προσπάθησε να διασπάσει τη γραμμή των Ελλήνων χωρίς όμως επιτυχία με αποτέλεσμα να αναγκαστεί μετά από σκληρή μάχη να συνθηκολογήσει.Έτσι άνοιξε το πέρασμα αναγκάστηκαν όμως να αποχωρήσουν και κάποιες ακόμα τουρκικές φρουρές.
  • Η κρητική επανάσταση του 1841.

    Η κρητική επανάσταση του 1841.
    Μετά από μία δεκαετία αιγυπτιοκρατίας (1830 – 1840) οι Μεγάλες Δυνάμεις επανέφεραν την Κρήτη υπό κυριαρχία του Σουλτάνου.Οι εξελίξεις αυτές έδωσαν την ευκαιρία στους Κρήτες οπλαρχηγούς να οργανώσουν μία νέα επανάσταση, με σκοπό να επανατοποθετηθεί στο τραπέζι της διεθνούς διπλωματίας το κρητικό ζήτημα.Η επανάσταση κηρύχθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 1841 όμως απέτυχε πλήρως Αξιοσημείωτο είναι πως με το κίνημα αυτό προβλήθηκε για πρώτη φορά από τους Κρήτες επαναστάτες η λύση της αυτονομίας του νησιού.