Τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα της περιόδου 1454 - 1821

  • Jan 6, 1454

    Γεννάδιος Σχολάριος

    Γεννάδιος Σχολάριος
    Ορίζεται πατριάρχης Κωνσταντινούπολης και ιδρύεται η Μεγάλη του Γένους Σχολή.
  • Jun 4, 1456

    Η Άλωση της Αθήνας από τους Οθωμανούς

    Η Άλωση της Αθήνας από τους Οθωμανούς
    Ο Τουραχάνογλου Ομέρ Μπέης με διαταγή του Πορθητή κινήθηκε εναντίον της Αθήνας και στις 4 Ιουνίου του 1456 την κατέλαβε, εκτός από την Ακρόπολη, την οποία υπεράσπισε απεγνωσμένα ο νεαρός Ατζαγιώλης.
  • Aug 15, 1461

    Η Άλωση της Τραπεζούντας από τους Τούρκους

    Η Άλωση της Τραπεζούντας από τους Τούρκους
    Τον Ιούλιο του 1461 τα οθωμανικά στρατεύματα με επικεφαλής τον εξωμότη Μαχμούτ, πρώτο εξάδελφο του μυστικοσύμβουλου του Δαβίδ Γεωργίου Αμοιρούτζη, πολιόρκησαν την Τραπεζούντα. O λαός της πόλης ήταν αποφασισμένος να προβάλει αντίσταση στην τουρκική απειλή. Με μυστικές διαπραγματεύσεις Αμοιρούτζη με τον Μωάμεθ μέσω του Μαχμούτ, ο Δαβίδ πείστησε να παραδώσει την πόλη έπειτα από πολιορκία 32 ημερών στις 15 Αυγούστου 1461, ενάντια στη θέληση του λαού.
  • 1462

    Η Άλωση της Λέσβου

    Η Άλωση της Λέσβου
    Στις αρχές του 1462, και αφού ο Μωάμεθ επέστρεψε από την εκστρατεία του στη Βλαχία κατά του Βλαντ Τσέπες αποφάσισε να καταλάβει το νησί της Λέσβου, που τότε βρίσκονταν υπό την διοίκηση του Γενουαίου οίκου των Γκαττιλούζιο.
  • Jul 12, 1470

    Η Άλωση της Χαλκίδας από τον Μωάμεθ Β΄

    Η Άλωση της Χαλκίδας από τον Μωάμεθ Β΄
    Στις 12 Ιουλίου του 1470 η ενετοκρατούμενη τότε Χαλκίδα, περνάει στα χέρια των Οθωμανών. Η μάχη μεταξύ Ενετών και Οθωμανών υπήρξε αρκετά σκληρή, σύμφωνα με μαρτυρίες ιστορικών και μελετητών, καθώς οι Τούρκοι επέδειξαν ιδιαίτερο μένος τόσο εναντίον των Ενετών όσο και των Χαλκιδέων.
  • Dec 25, 1522

    Η Άλωση της Ρόδου από τους Τούρκους

    Η Άλωση της Ρόδου από τους Τούρκους
    Η πολιορκία και η επακολουθούμενη κατάκτηση της Ρόδου από τον σουλτάνο Σουλεϊμάν το Μεγαλοπρεπή τον χειμώνα του 1522, που τερμάτισε τη μακρόχρονη κατοχή του νησιού από τους Ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ και εγκαινίασε την, επίσης μακρόχρονη, κατοχή του από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
  • Oct 1, 1541

    Γέννηση Δομήνικου Θεοτοκόπουλου

    Γέννηση Δομήνικου Θεοτοκόπουλου
    Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης στις 1 Οκτωβρίου 1541. Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος γνωστός επίσης με τo ισπανικό προσωνύμιο El Greco, ήταν Kρητικός ζωγράφος, γλύπτης και αρχιτέκτονας της Ισπανικής Αναγέννησης. Έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μακριά από την πατρίδα του, δημιουργώντας το κύριο σώμα του έργου του στην Ιταλία και στην Ισπανία.
  • Έναρξη Κρητικού Πολέμου

    Έναρξη Κρητικού Πολέμου
    Στις 23 Ιουνίου του 1645 οι Οθωμανοί αποβιβάζονται στην Κρήτη, ενώ οι Ενετοί παρακολουθούσαν έκπληκτοι, με την άμυνα των κάστρων ανέτοιμη, καθώς είχε παραμεληθεί λόγω της μακροχρόνιας ειρήνης και της οικονομικής παρακμής της Γαληνοτάτης. Η Γαληνότατη αντέδρασε αποστέλλοντας 2.500 στρατιώτες, αρχικά, και ζητώντας από τον Πάπα και την Τοσκάνη υπόσχεση υποστήριξης όταν χρειαστεί.
  • Κατάληψη του Χάνδακα από τους Τούρκους

    Κατάληψη του Χάνδακα από τους Τούρκους
    Τον Ιούνιο του 1668 το πολυαναμενόμενο πρώτο μισό της γαλλικής ενίσχυσης φτάνει στον Χάνδακα, 6.000 στρατιώτες και 31 πλοία, ενώ οι Οθωμανοί είχαν πια οχυρωματικά πολύ κοντά στα τείχη του Χάνδακα, που ήταν σε πολύ κακή κατάσταση από την μακροχρόνια καταπόνηση και τις επισκευές εν μέσω πολέμου. Η πρώτη εξόρμηση των Γάλλων έξω από τα τείχη στις 25 Ιουνίου ήταν καταστροφική, με 800 νεκρούς μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής δούκας του Μπωφόρ.
  • Γέννηση Ρήγα Βελεστινλή

    Γέννηση Ρήγα Βελεστινλή
    Γεννήθηκε στο Βελεστίνο, τις αρχαίες Φερές, το 1757, από εύπορη οικογένεια. Ο Ρήγας Βελεστινλής ή Ρήγας Φεραίος ήταν Έλληνας συγγραφέας, πολιτικός, στοχαστής και επαναστάτης. Θεωρείται εθνομάρτυρας και πρόδρομος της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Ο ίδιος υπέγραφε ως «Ρήγας Βελεστινλής» ή «Ρήγας ο Θεσσαλός» και ουδέποτε «Φεραίος», κάτι που είναι δημιούργημα μεταγενέστερων λογίων.
  • Γέννηση Ιωάννη Καποδίστρια

    Γέννηση Ιωάννη Καποδίστρια
    Στις 31 Ιανουαρίου 1776 γεννιέται στην Κέρκυρα ο Ιωάννης Καποδίστριας, γιος του Αντωνίου και της Αδαμαντίνης, το γένος Γονέμη, μία από τις μεγαλύτερες μορφές της Ευρώπης, διπλωμάτης και πολιτικός, πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας και θεμελιωτής του νεότερου Ελληνικού Κράτους.
  • Ολοκλήρωση του τείχους της Αθήνας από τον Χασεκή

    Ολοκλήρωση του τείχους της Αθήνας από τον Χασεκή
    Αυτό το τείχος έμεινε στην ιστορία ως το τείχος του Χατζή Αλή Χασεκή, από το όνομα του Οθωμανού διοικητή της πόλης, που έδωσε την εντολή για την κατασκευή του, προκειμένου να προστατέψει την Αθήνα από τις επιδρομές ληστών.
  • Σύλληψη του Ρήγα Βελεστινλή

    Σύλληψη του Ρήγα Βελεστινλή
    Συλλαμβάνεται ο Ρήγας από τις αυστριακές Αρχές στην Τεργέστη, ενώ διακόπτεται η έκδοση της «Εφημερίδος» της Βιέννης διότι με αυτή συνεργάζεται ο Ρήγας.
  • Γέννηση Διονύσιου Σολωμού

    Γέννηση Διονύσιου Σολωμού
    Στις 8 Απριλίου 1798 γεννιέται στη Ζάκυνθο ο εθνικός ποιητής Διονύσιος Σολωμός και ο μετέπειτα ιδρυτής της Επτανησιακής Σχολής.
  • Υπογραφή Συνθήκης από Αγγλία και Ρωσία

    Υπογραφή Συνθήκης από Αγγλία και Ρωσία
    Η Αγγλία και η Ρωσία υπογράφουν στο Παρίσι ειδική συνθήκη, σύμφωνα με την οποία τα Επτάνησα τίθενται υπό την προστασία της Αγγλίας με την ονομασία «Ηνωμέναι Πολιτείαι των Ιονίων Νήσων».
  • Θάνατος Σκουφά στην Κωνσταντινούπολη

    Θάνατος Σκουφά στην Κωνσταντινούπολη
    Τον Ιούλιο του 1818 πεθαίνει ο Νικόλαος Σκουφάς και η έδρα της Φιλικής Εταιρείας μεταφέρεται στην Κωνσταντινούπολη. Το όνομά του έχει δοθεί στον Δήμο που ανήκει το Κομπότι, σε κεντρικό δρόμο της πόλης της Άρτας αλλά και σε δρόμο στο κέντρο της Αθήνας, στο Κολωνάκι.
  • Άρνηση της ηγεσίας της Φιλικής Εταιρείας

    Άρνηση της ηγεσίας της Φιλικής Εταιρείας
    Τον Ιανουάριο του 1820 ο Ιωάννης Καποδίστριας, υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, αρνείται την ηγεσία της Φιλικής Εταιρείας, την οποία του προσφέρει ο Εμμανουήλ Ξάνθος.
  • Ο Κολοκοτρώνης στην Καρδαμύλη της Μάνης

    Ο Κολοκοτρώνης στην Καρδαμύλη της Μάνης
    Στις 6 Ιανουαρίου του 1821 έρχεται στη Καρδαμύλη από τη Ζάκυνθο, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και φιλοξενείται στο αρχοντικό του Καπετάν Παναγιώτη Τρουπάκη, γνωστό με το όνομα Μούρτζινος, που μαζί με τον γιο του Διονύσιο, ήταν μέλη της Φιλικής Εταιρίας. Με αυτούς και άλλους Μανιάτες οπλαρχηγούς σχεδιάστηκε η επανάσταση κατά της Τουρκικής δουλείας.