1814

  • Period: to

    kielfreden

    Kongen av Danmark-Norge håpet på at etter tapet mot Sverige, Russland og Poysen, at Norge fortsatt ble værende under Danmark. Da sendte Karl Johan, kongen av Sverige styrker inn i Danmark. Norge ble deretter gitt til Sverige. Norge skulle være egent kongerike ikke bli underlagt Sverige. Norge skulle være ett rike med egen grunnlov og nasjonalforsamling
  • OPPRØRET

    Kristian Fredrik fikk i slutten av januar vite om avtalen i Kiel. Kongen befalte han til å gi Norge til Sverige. Kronprinsen nektet å følge kongens ordre, deretter jobbet han systematisk med å lage ett opprør i Norge. Han gikk mellom Oslo og Trondheim for å samle en norsk hær som kunne kjempe mot Sverige, samtidig jobbet satte han i gang en nasjonal propaganda.
  • RIKSFORSAMLINGEN

    RIKSFORSAMLINGEN
    riksforsamlingen var en gruppe menn der det var 112 representanter. 25 var fra byene, 33 fra hæren og 54 fra amtene. Disse 112 mennene ble delt inn i to løse grupper, den ene ville stå for selvstendighet og den andre ville stå for union. slevstendighetspartiet hadde bredest oppslutning og vant dermed. Riksforsamlingens oppgave var å lage og vedta en grunnlov for Norge.
  • INN I NY UNION

    INN I NY UNION
    Kristian Fredrik var nå konge av Norge. han jobbet med å bygge opp en nytt statsråd og tok selv hånd om utenrikspolitikken. Han jobber også med å få stormaktene til å anerkjenne Norge selvstendig. Kropnpisn Karl Johan nektet å godta grunnloven og nektet for Kristians maktovertakelse som lovlig. Han så ikke på Norge en selvstendig stat og mente at landets myndigheter måtte følge det som ble vedtatt i Kiel. Han fikk støtte fra Russland, Perussen og Storbritannia.